Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

JOŠ MALO PIJAČNIH OPCIJA DF će tražiti da Medojević bude koordinator bezbjednosnih službi, za Abazovića – vanjski poslovi

Po tom planu DF-a, Abazović bi bio zadužen za spoljne poslove i evropske integracije kao potpredsjednik Vlade. Medojević je početkom juna podnio ostavku na funkciju poslanika i očekuje sigurno potpredsjedničko mjesto u Vladi.

Demokratski front će tokom budućih pregovora o rekonstrukciji Vlade tražiti da predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević bude potpredsjednik Vlade zadužen za koordinaciju svih službi bezbjednosti, saznaje Pobjeda. Više izvora Pobjede iz vrha DF-a je saopštilo da će to biti jedan od ključnih zahtjeva najjače pozicione političke grupacije.

– Abazović se nije pokazao na mjestu koordinatora, pogotovo kada je u pitanju zaustavljanje šverca cigareta i borbe protiv organizovanog kriminala, ta funkcija bi trebalo da pripadne Pokretu za promjene, odnosno Nebojši Medojeviću jer nijesmo zadovoljni radom Vlade u toj oblasti – rekao je izvor Pobjede iz vrha DF-a.

Po tom planu DF-a, Abazović bi bio zadužen za spoljne poslove i evropske integracije kao potpredsjednik Vlade. Medojević je početkom juna podnio ostavku na funkciju poslanika i očekuje sigurno potpredsjedničko mjesto u Vladi.

Medojević i lider Nove Andrija Mandić su u utorak veče u odvojenim izjavama napali Abazovića da je ponovo dozvolio šverc cigareta iz Luke Bar optužujući ga za nesposobnost.

– Abazović nije isporučio rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala i šverca koje od njega očekuju zapadni partneri, vrijeme je da taj posao preuzmu ozbiljni igrači – rekao je Medojević u izjavi za Pobjedu.

Mandić je na Tviteru napisao da su skladišta u Luci Bar ponovo puna jer, kako je naveo, ide šverc cigareta.

Premijer Zdravko Krivokapić saopštio je u utorak veče da pristaje na rekonstrukciju Vlade i više resora, ali pod određenim uslovima, sadržanim u pet principa, od kojih je jedan da on bira ministre, a da Abazović bude prvi potpredsjednik Vlade, što znači da ga i dalje vidi na funkciji koordinatora bezbjednosnog sektora iako ga je bio isključio iz komandnog lanca u dešavanjima na Cetinju.

– Predsjednik Vlade odlučuje o tome koji su ministri rezultatima u proteklom periodu odgovorili izazovima resora koje pokrivaju – navodi se u Krivokapićevom principu.

Ideja DF-a i Demokrata jeste da se podijeli resor Vesne Bratić na četiri ministarstva – kulture, nauke, sporta i prosvjete, resor Ratka Mitrovića na – saobraćaj, turizam te planiranje prostora i građevinarstvo, kao i Ministarstvo finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića na dva resora – finansija te rada i socijalnog staranja, čime bi se značajno umanjila moć mladog japija u Vladi.

Usaglašeni prijedlog Demokrata i Demokratskog fronta koji predviđa rekonstrukciju Vlade po modelu da, umjesto 12, ima 18 ministarstava, uz tri potpredsjednička mjesta, po kojem bi svaki imao svoj resor je napravljen po uzoru na prijedlog Zdravka Krivokapića koji je 27. oktobra prošle godine proslijedio svim partijama, saznaje Pobjeda.

Po tom prijedlogu, koji je Pobjeda objavila 28. oktobra prošle godine, Krivokapić je strankama parlamentarne većine ponudio vladu sa 18 resora i tri potpredsjednička mjesta.

Koaliciji ,,Za budućnost Crne Gore“, čiju okosnicu čini DF, ponudio je devet resora i jedno potpredsjedničko mjesto koje se veže uz jedan resor. To su: Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo za planiranje prostora i građevinarstvo, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo prosvjete, Ministarstvo saobraćaja, Ministarstvo nauke, Ministarstvo sporta, Ministarstvo ekonomije i Ministarstvo javne uprave.

Koaliciji ,,Crno na bijelo“ je tada bilo ponuđeno potpredsjedničko mjesto u Vladi Crne Gore, i to za koordinaciju službi bezbjednosti, kao i resori odbrane, poljoprivrede i ruralnog razvoja te kulture i informisanja.

Po tadašnjem prijedlogu Krivokapića, koaliciji ,,Mir je naša nacija“ bi pripalo Ministarstvo pravde, Ministarstvo turizma, Ministarstvo rada i socijalnog staranja, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i Ministarstvo vanjskih poslova, kao i mjesto potpredsjednika Vlade.

URA: Sve opcije na stolu ako ne bude rekonstrukcije na ekspertskom nivou
DF: Novi momenat da URA ne želi Krivokapića za premijera

– Rekonstrukcija postojeće Vlade moguća je samo na ekspertskom nivou na osnovu sporazuma iz 9. septembra prethodne godine, koji je inače bio okvir za formiranje i funkcionisanje Vlade. A ukoliko se uđe u pregovore o političkoj vladi, onda je to novi politički momenat i krećemo od nule u pregovorima i shodno tome sve opcije su na stolu – saopšteno je iz Ure.

Oni su dodali da ako je bio neki dogovor premijera sa DF-om i Demokratama, oni nijesu obaviješteni, pa se stoga i ne mogu određivati povodom toga.

– Ono što primjećujemo jeste da u cijelom ovom procesu niko ne zove na dogovor i sastanak, nego se rješavanje političke krize želi završiti saopštenjima za javnost u kasnim večernjim satima. Ura nikad nije bježala od dijaloga. pa i ovoga puta smatramo da se o ovako ozbiljnim pitanjima ne može razgovarati putem medija, već za stolom – navodi Ura.

Demokratski front je već pokazao spremnost na kompromis odustajući od zahtjeva za formiranje nove vlade bez Zdravka Krivokapića, ali za nas je potpuno novi momenat da Dritan Abazović insistira na formiranju nove političke vlade u kojoj

Krivokapić ne bi bio premijer, saopštili su iz te političke partije reagujući na saopštenje Ure.

U DF-u su mišljenja da bi trebalo zaustaviti ,,ovaj talas svakodnevnih saopštenja“ u kojima, kako dodaju, dobijamo ekskluzivitete koji dodatno potvrđuju ozbiljnu krizu na relaciji Krivokapić – Abazović.

– Koncept ,,ekspertske Vlade“ je nakon dvjesta dana njenog rada izgubio ne samo podršku DF-a, već i građana koji su očekivali konkretne rezultate u svim oblastima. Taj ,,ekspertski“ eksperiment doživio je fijasko iz prostog razloga jer Vlada Zdravka Krivokapića ni formalno, a ni suštinski nije bila ekspertska – zaključuju iz DF-a.

 

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve