Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Jonica: Socijalisti će otvoriti kancelariju kotorskog ombudsmana

Socijalisti će otvoriti opštinsku kancelariju za predstavke i pritužbe građana i građanki, najavila je Snežana Jonica, odbornička kandidatkinja sa liste "Dr Branko Baćo Ivanović – Socijalisti Kotor".

Socijalisti će otvoriti opštinsku kancelariju za predstavke i pritužbe građana i građanki, najavila je Snežana Jonica, odbornička kandidatkinja sa liste “Dr Branko Baćo Ivanović – Socijalisti Kotor”.

Jonica: Socijalisti će otvoriti kancelariju kotorskog ombudsmana

“Kotor mora i može da se razvija mnogo brže i bolje, sa mnogo više dugoročnog i strateškog planiranja, sa efikasnijim rješavanjem problema, koji ne smiju da se gomilaju i ponavljaju, već moraju da se trajno rješavaju.

Mora se pratiti što su najveći problemi na koje se građani i građanke Kotora žale.

Zato, kad osvojimo vlast, otvorićemo opštinsku kancelariju za predstavke i pritužbe koja će biti takozvani kotorski ombudsman.

Na taj način, direktno ćemo od građana i građanski, bez cenzurisanja, imati tačne informacije koja svoja prava smatraju prekršenim, kojim su uslugama nezadovoljni, koje komunalne probleme naglašavaju”, kazala je ona.

Kotorski ombudsman će, kako je navedeno, nezavisno i samostalno kontrolisati poštovanje prava građana, utvrđivati povrede njihovih prava učinjene aktima, radnjama ili nečinjenjem organa uprave ili javnih službi.

“Kotorski ombudsman će pratiti na osnovu pristiglih pritužbi i predstavki, stanje u organima lokalne uprave, odnosno službama u cilju unapređenja dobrog upravljanja u opštini i inicirati izmjene opštinskih propisa za koje se procijeni da proizvide najveće probleme za građane u svojoj primjeni.

Lokalni ombudsman će štititi prava građana od nezakonitog i nepravilnog rada organa, odnosno službe, kada su povrede prava građana nastale povredama zakona, kao i propisa opštine i za svoj rad će odgovarati samo Skupštini opštine”, kazala je Jonica.

Kotorski ombudsman će, kako je navedeno, biti nadležan da obavlja sljedeće poslove:

– prima i ispituje pritužbe, koje se odnose na povredu prava građana od strane organa, odnosno službe;

– postupa po sopstvenoj inicijativi u svakom slučaju gdje postoji sumnja o postojanju kršenja prava građana od strane organa, odnosno službe;

– vrši periodične preglede i kontrolu rada organa, odnosno službe;

– prikuplja informacije iz različitih izvora o primeni zakona i drugih propisa iz oblasti ljudskih prava od strane organa, odnosno službe;

– prati primjenu međunarodnih standarda o ljudskim pravima na teritoriji opštine;

– inicira pokretanje krivičnih, disciplinskih i drugih postupaka kod nadležnih organa u slučaju kršenja prava od strane organa, odnosno službe.

“Naš cilj je da napravimo model lokalne samouprave kakav Kotor zaslužuje, da ključevi grada budu stvarno u rukama građana svih 365 dana u godini, a ne samo u vrijeme karnevala i dječijeg festivala”, kazala je Jonica.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve