Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Jonica: Brinu li nadležni više o zdravlju građana ili o izbornom rezultatu DPS-a

Kako kaže, predsjednik Crne Gore polazeći od nekih sasvim drugih kriterijuma 20. juna donosi odluku o raspisivanju parlamentarnih izbora, kao i lokalnih u pet opština, među kojima su i ranije odloženi tivatski izbori

Nacionalno koordinaciono tijelo i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, kada je u pitanju održavanje raspisanih izbora, treba da zdravlje građana stave ispred političkog interesa vlasti, jer će, u suprotnom, pokazati da vode politiku dvostrukih aršina, saopštila je danas predsjednica Socijalista Crne Gore Snežana Jonica.

foto arhiva

Kako je istakla, vrijeme je da NKT i Đukanović, svojim postupanjem, odgovore na pitanje – brinu li više o zdravlju građana Crne Gore ili o izbornom rezultatu DPS-a.

“Dan prije nego što je Đukanović donio odluku o odlaganju izbora u Tivtu, 19. marta, u Crnoj Gori je, po podacima Instituta za javno zdravlje, bilo 10 osoba zaraženih koronavirusom”. Dan nakon odluke o odlaganju tivatskih izbora, u Crnoj Gori je bilo 14 osoba zaraženih korona virusom”, podsjetila je.

No, kako kaže, predsjednik Crne Gore polazeći od nekih sasvim drugih kriterijuma 20. juna donosi odluku o raspisivanju parlamentarnih izbora, kao i lokalnih u pet opština, među kojima su i ranije odloženi tivatski izbori.

“Na dan donošenja te odluke u Crnoj Gori je, po podacima Instituta za javno zdravlje, aktivno bilo 35 slučajeva oboljelih od korona virusa, što je tri i po puta više nego u vrijeme kad je Đukanović odložio izbore u Tivtu. Nakon što su Socijalisti Crne Gore prije tri dana javno ukazali na ovu nelogičnost, NKT najavljuje da će se baviti izbornim postupkom, a na ovu temu se oglasio i predsjednik Državne izborne komisije”, dodaje Jonica.

Ukazuje da je juče, kada su nadležni organi počeli da pominju izborni postupak i epidemiju korona virusom, u Crnoj Gori bilo rekordnih 512 aktivnih slučajeva.

“U odluci kojom je Đukanović odložio tivatske izbore navodi se: “Izbori za odbornike u Skupštini opštine Tivat održaće se u roku od 90 dana od dana prestanka naredbi nadležnih organa, kojima su uvedene mjere za sprječavanje unošenja u Crnu Goru, suzbijanje i sprječavanje prenošenja novog koronavirusa”, podsjeća predsjednica Socijalista.

Mjere su, naglašava, još uvijek na snazi.

“Slučajevi korone su uvišestručeni, uz činjenicu da postoje u većini gradova u Crnoj Gori, ali izbori se raspisuju kako na državno, tako i na lokalnom nivou, a ne odlažu”, ističe Jonica.

Ukazuje i da je Đukanović, u obrazloženju odluke o odlaganju izbora u Tivtu, naveo sledeće: “…odlučio sam da odgodim održavanje izbora za odbornike u Skupštini opštine Tivat. Naime, naredbama, kao jedna od privremenih mjera propisana je i zabrana okupljanja stanovništva u zatvorenim i na otvorenim javnim mjestima, što se u slučaju održavanja izbora ne bi moglo izbjeći. Dijeleći odgovornost s drugim državnim organima za poštovanje propisanog režima kretanja građana u cilju zaštite njihovog zdravlja, pažljivo ću pratiti razvoj događaja i odrediti novi datum održavanja izbora za odbornike u Skupštini opštine Tivat”.

“Ukoliko se dalji koraci NKT i predsjednika Crne Gore u odnosu na raspisane državne i lokalne izbore ne budu kretali u pravcu onoga što je Đukanović naveo u obrazloženju odlaganja tivatskih izbora, biće više nego jasno da je korona bila samo alibi za neki drugi politički razlog odlaganja tih izbora, odnosno da su politički razlozi da se sada što prije održe izbori ispred brige za zdravlje građana Crne Gore”, smatra Jonica.

Jer u suprotnom, naglašava, ne mogu se istovremeno donositi mjere kojima se štite građani Crne Gore od rizika na svim drugim mjestima i u svim drugim situacijama, izuzev na biračkom mjestu.

“Zato NKT i Đukanović treba građanima da odgovore – hoće li odluku o održavanju izbora raspisanih za 30. avgust opredijeliti podaci o prisustvu korona virusa ili podaci o sigurnom glasu za DPS. Taj odgovor pokazaće i da li je Đukanović raspisao izbore kao predsjednik Crne Gore ili kao predsjednik DPS-a”, poručuje Jonica.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve