Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Joković: SNP-u mjesto u vladi, ne možete tražiti podršku političara, a biti gadljivi na njih

Ono što je za nas prioritet jeste glas i mišljenje naših članova. Poznato je da je naša partija nastala kao narodni pokret, bila i ostala simbol borbe za pravednost, demokratiju i evropske vrijednosti. To nikako ne smijemo zanemariti. U takvoj atmosferi se i razgovaralo na posljednjoj sjednici partijskog organa

SNP neće dozvoliti da se bilo ko igra imenom, ugledom i značajem naše političke borbe. Ne tražimo ništa, ne ucjenjujemo u procesu formiranja vlade, ali nećemo dozvoliti da nas niko ponižava, ostavi po strani ili zaboravi nemjerljiv doprinos naše partije posljednjim demokratskim promjenama. Ne možete u jednom trenutku tražiti otvorenu i javnu podršku političara, a u drugom biti gadljivi na njih – kazao je, u intervjuu za Pobjedu, Vladimir Joković, predsjednik SNP-a i poslanik u Skupštini Crne Gore. Joković je rekao da je njegovoj partiji mjesto u vladi, jer ima, kako je kazao, vrhunske kadrove koji su spremni da odgovore svim izazovima.

Što konkretno znači stav Izvršnog odbora SNP-a da proces formiranja vlade nije završen i da se mora „vrednovati udio SNP-a u zajedničkoj pobjedi“?

JOKOVIĆ: Kao što smo više od 20 godina vodili otvorenu bitku za neku novu, ljepšu Crnu Goru, bespogovorno zagovarajući svoje stavove i principe, tako smo i ovoga puta u demokratskoj atmosferi na organima partije razgovarali o trenutnoj političkoj situaciji. Ponosan sam što sam trenutno na čelu ove partije, jer SNP diše kao porodica, jedinstveno, uz činjenicu koja me čini posebno ponosnim – nikome nijesmo dužni da polažemo račune, i potpuno sami, autentično vodimo politiku. Ono što je za nas prioritet jeste glas i mišljenje naših članova. Poznato je da je naša partija nastala kao narodni pokret, bila i ostala simbol borbe za pravednost, demokratiju i evropske vrijednosti. To nikako ne smijemo zanemariti. U takvoj atmosferi se i razgovaralo na posljednjoj sjednici partijskog organa.

Jedinstven je stav da postoje principi od kojih SNP nikada neće odustati. Ne tražimo ništa, ne ucjenjujemo, ne postavljamo ultimatume, ali nećemo dozvoliti da nas niko ponižava, ostavi po strani ili zaboravi nemjerljiv doprinos naše partije posljednjim demokratskim promjenama. Upravo, najviše dobronamjerna je i ta poruka koju smo poslali, a sve u cilju da se ispoštuje volja građana i naših birača. Nećete me pogrešno razumjeti, ali ne možete u jednom trenutku tražiti otvorenu i javnu podršku političara, a u drugom biti gadljivi na njih i njihove glasove. Znam da je u politici sve moguće, i da dva i dva nijesu uvijek četiri, ali ono što je krasilo SNP i naše birače jeste iskrenost, otvorenost, pravednost i pošten odnos prema svemu. Siguran sam da su ove odlike duboko ukorijenjene u biću SNP-a doprinijele da istrajemo u borbi i zajedničkoj pobjedi.

Sastaćete se sa mandatarom u ponedjeljak. Hoćete li tražiti mjesto za SNP u novoj vladi i da li ćete podržati Krivokapićev kabinet ako ne ispuni uslove Vaše partije?

JOKOVIĆ: Ne bih govorio rječnikom ucjena, ultimatuma, nije to svojstveno SNP-u. Možda se i malo pogrešno, da ne kažem zlonamjerno, tumače naši iskreni i otvoreni stavovi koji samo mogu pomoći mandataru da što bolje i kvalitetnije sastavi vladu. Duboko smo svjesni činjenice da postoje elementi koji i dalje pokušavaju da minimiziraju ugled i značaj SNP-a. Jednostavno smatramo da SNP i građani koji su nam dali povjerenje, treba da daju doprinos u realizaciji svega što nam donose složenosti političkih, ekonomskih i zdravstvenih prilika u Crnoj Gori. Imamo vrhunske kadrove u svakom smislu: moralni, čisti, bez ikakvih mrlja u radnim i životnim biografijama, dokazani kao ljudi i profesonalci. Da zaključim, niko nikog ne uslovljava, radi se o najboljim namjerama organa naše partije, odnosno članstva.

Da budem do kraja jasan – SNP hoće u vladu isključivo iz razloga što smo više nego sigurni da svojim kadrovskim rješenjima možemo odgovoriti svim složenostima na evropskom putu usvajanja standarda, borbe protiv kriminala i korupcije, stvaranju pravne države i svega što su temeljne vrijednosti naše države, a direktno su u korelaciji sa našim programskim opredjeljenjima. Sasvim je logično da sve što smo, sa ostalim partijama iz koalicije, ponudili građanima, i sprovedemo u djelo. Ako ćemo do kraja da budemo iskreni, političari su ti koji su dobili legitimitet, koji su izašli na izbore, kandidovali se svojim programom. Neka evropska praksa govori da su eksperti obično bili dio tog drugog ešalona iz prostog razloga što nemaju političke odgovornosti, samim tim što nijesu izašli na izbore. Oni, za razliku od nas, mnogo brže i lakše, mogu da se okrenu i odu, jer ne nose nikakvu političku odgovornost.

Kako onda gledate na to što u predloženom sastavu vlade nema političkih lidera, niti bilo koga sa liste Koalicije ,,Za budućnost Crne Gore“, osim mandatara?

JOKOVIĆ: Što se tiče naše partije, nikada nije postojao problem liderstva i želje da na taj način rješavamo određene stvari. Postoje sasvim drugačiji načini da se rješavaju eventualne nesuglasice kada je riječ o načinu sastavljanja vlade. Da budem decidan, postoje načini da se putem dijaloga, kompromisa ili na nivou principijelno istog aršina prema bilo kojem liderstvu, dođe do rješenja prihvatljivog za sve. Nije cilj, niti poenta funkcionisanja buduće vlade da lideri po svaku cijenu i obavezno moraju biti u njoj, ali je preduslov svega – sjesti za isti sto i naći razloge, sa rješenjem prihvatljivim za svakoga. Nije ni problem da se zastupe pojedini ljudi, i da neko ne bude u vladi, ali mora se razgovarati i dogovarati. Povlačenje jednostranih poteza ne vodi ničemu dobrom, ponajmanje rješavanju problema.

Rekli ste da bi rješenja u formiranju vlade trebalo tražiti na nivou „principijelno istih aršina“ prema liderima. Kako, u tom smislu, komentarišete to što je mandatar predložio lidera Ure Dritana Abazovića za potpredsjednika vlade i, moguće, ministra odbrane, a nikoga iz SNP-a iako kažete da Vaša partija ima dobre kadrove?

JOKOVIĆ: Sami ste rekli da je ovaj prijedlog isključivo od mandatara, ali suština problema nije u pojedinačnim prijedlozima, bilo koga od nas. Ono što ne možemo prihvatiti, i u tome je poenta zaključaka donesenih na našem Odboru, jeste činjenica da se krupne odluke donose samostalno. Ja ne želim da stvaram sumnju i otvaram neke dileme prisutne u javnosti da neko drugi, neki lobiji, pojedinci, ne znam već ko, dominantno utiču na kadrovanje i povlačenje određenih poteza. Ali svakako da SNP neće dozvoliti da se bilo ko igra imenom, ugledom i značajem naše političke borbe. E, to je već uvreda i za mene kao predsjednika, i za naše cjelokupno članstvo. Ja jednostavno nemam prava da prihvatim nešto što se kosi sa političkim stavovima, ali i nekom elementarnom političkom logikom. Dalje, sada već možemo da govorimo i o tome da vlada nije ni ekspertska, imajući u vidu činjenicu da se u njoj nalaze političari. Naravno, ništa lično, ništa protiv gospodina Abazovića nemam, ali principi izbora nijesu do kraja jasni.

Mandatar je za ministra unutrašnjih poslova prvobitno predložio Nikolu Terzića, koji je bio potpisnik platforme „Crno na bijelo“. Kako gledate na to i kako komentarišete to što je Terzić povukao kandidaturu?

JOKOVIĆ: Priznaćete da nije na meni da komentarišem bilo čiji lični čin. Pročitao sam kao i vi gest gospodina Terzića, i na meni je da ga konstatujem i prihvatim. Uostalom, nije ga moja partija predložila da bismo imali prava da govorimo na ovu temu. Ono što je očigledno i da se lako zaključiti jeste da postoji ogroman pritisak javnosti da se što prije formira vlada, i to je razumljivo. Čekalo se pune tri decenije, da demokratija zakuca na vrata naše države. Narod je donio slobodu, on i očekuje, kao produkt te slobode, novu, bolju, moderniju vlast i prije svega što brži ekonomski oporavak.

Kakav je vaš stav prema tome što je veći dio kandidata za ministre blizak SPC?

JOKOVIĆ: Za kandidata za ministra najbitnije je da posjeduje moralne, profesionalne i druge kvalitete kojima može odgovoriti funkciji. Nijesam ulazio u analizu moguće pripadnosti određenoj vjerskoj organizaciji. Mandatar bira sastav, predlaže ljude, a oni treba kvalitetno da obavljaju posao. Sve ostalo za mene ne predstavlja poseban problem, pa ni činjenica da pripadaju ili ne SPC.

Što mislite o objedinjavanju resora, poput prosvjete, kulture, nauke i sporta?

JOKOVIĆ: Mandatar je u više navrata potencirao potrebu racionalizacije, i sa tog aspekta objasnio fuziju ova četiri resora. Ono što svakako nije teško uvidjeti jeste da će ovaj resor imati izuzetno težak i odgovoran posao, kako bi odgovorio zadacima iz različitih oblasti. Ali opet, mandatar je taj koji predlaže personalna rješenja, i tim preuzima najveću odgovornost za njeno uspješno funkcionisanje.

Sjednica Skupštine na kojoj će Krivokapić predstaviti svoj kabinet i program zakazana je za 2. decembar. Mogu li mimoilaženja u okviru većine, kao i oštre kritike DF-a na račun mandatara i nezadovoljstvo njegovim prijedlogom, ugroziti formiranje vlade ili, kasnije, njeno funkcionisanje?

JOKOVIĆ: Imali smo prilike da čujemo od mandatara da je prijedlog vlade spreman. Što se tiče SNP-a mi smo spremni i već u ponedjeljak ćemo razgovarati sa mandatarom. Cilj je postignut, DPS je razvlašćen, a SNP spreman da u mjeri u kojoj nam pripada i u kojoj smo zavrijedili pažnju birača, odgovorimo svim izazovima nove, demokratske vlasti u Crnoj Gori. Siguran sam da je to jedino rješenje, kao što sam uvjeren da će vlada biti izabrana na zakazanoj sjednici parlamenta. Smatram da prvi zadaci vlade treba da budu donošenje zakona o slobodi vjeroispovijesti, zakona o lustraciji, kao i o porijeklu imovine. Toliko dugujemo građanima, imajući u vidu da smo čvrsto obećali donošenje i realizaciju tih akata.

Mandatar je čovjek koji pravi svoj tim. SNP je jedino želio da se u potpunosti ispoštuje volja građana. Na tom fonu smo i imali najavu političko-ekspertske vlade u kojoj bi partije delegirale svoje stručnjake za ministarska mjesta i čelne pozicije u državnim organima i tijelima, što je za nas bilo prihvatljivo. Naprasno, pojavila se potreba za formiranjem čisto ekspertske vlade. Mi smatramo da političari koji su stvarno doveli do promjena ne smiju ostati u drugom planu. Međutim, siguran sam da će se nova vlada formirati, kao što vjerujem u uspješnost njenog rada. Očekujem vladu koja će za prioritete imati interes države i građana.

Da li je unutar parlamentarne većine postignut dogovor o potpredsjedničkom mjestu u Skupštini? Ko će preuzeti tu funkciju?

JOKOVIĆ: U odgovoru na jedno od vaših pitanja podvukao sam da za SNP ne postoji personalno rješavanje problema. Najmanje je bitno hoće li predsjednik, potpredsjednici ili neko od poslanika zauzeti finkciju potpredsjednika parlamenta. Na tim principima ne želimo da razgovaramo i potpuno je nebitno kome će ovo mjesto pripasti ako se ne riješi mnogo veći problem, a to je učešće SNP-a kao pobjedničkog subjekta u budućoj izvršnoj vlasti. SNP u punom kapacitetu, sa svojim vrhunskim kadrovskim rješenjima, mora biti dio proevropske budućnosti Crne Gore.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
gagi
15.11.2020-10:34 10:34

Jokovicu ove price mozes plasirati tvojim nepismenim clanovima kao na primjer SNP clanstvu na Cetinje dje ti partiju “vode” ekonom pri SPC,soferi pri SPC,besposlicari(koji rade na usno kod inspektora policije),pojedincima iz sah kluba koji su “ugrozeni” itd. i tome sl.E njima pricaj ove seljacke price,da ste sami izasli na izbore imali bi sigurno 1(jedan)mandat,a ovako si se slepao uz druge,zalosno radi pravih clanova nekadasnje jake SNP.Ko ih sad prestavlja,ti Jokovicu koji nema svoje “JA”.