Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Joković: Podrška ekspertskoj Vladi najveća greška SNP-a, želimo rekonstrukciju, ne vanredne izbore

''Bili smo optimisti da će doći do dogovora, svi su pokazali želju za rekonstrukcijom Vlade. Očekujemo da će premijer Zdravko Krivokapić, u trećem krugu konsultacija, izaći sa konkretnim rješenjem. Do sada to nije učinjeno, ali vjerujem da će se to desiti'', rekao je Joković

Ekspertska vlada je greška i podrška njenom izboru je najveća greška koju je napravila Socijalistička narodna partija, ocijenio je predsjednik te stranke Vladimir Joković, u emisiji “Znam da znaš” Gradske radio televizije.

Naglašavajući da je SNP za rekonstrukciju Vlade, a ne vanredne izbore, Joković kaže da niko ne može biti zadovoljan što još nema dogovora unutar parlamentarne većine.

“Bili smo optimisti da će doći do dogovora, svi su pokazali želju za rekonstrukcijom Vlade. Očekujemo da će premijer Zdravko Krivokapić, u trećem krugu konsultacija, izaći sa konkretnim rješenjem. Do sada to nije učinjeno, ali vjerujem da će se to desiti”, rekao je Joković.

U SNP-u, dodaje, vjeruju da je ključni problem što je Krivokapićeva Vlada formirana na ovakav način i da je to bila greška.

“Imamo ministra koji je smijenjen, kao i interpelacije za smjenu drugih ministara. URA bi željela da Vlada i dalje ostane ekspertska, dok sve ostale partije za to nijesu i tu je kamen spoticanja. Sadašnje stanje nije zadovoljavajuće, očekujemo da popusti i jedna i druga strana da bi se došlo do rješenja”, naveo je Joković.

“SNP želi političku Vladu”

Navodi kako stranka na čijem je čelu više neće glasati za koncept ekspertske Vlade.

“SNP je najviše dao u borbi protiv (Mila) Đukanovića. Nakon izbora je samo jedan ministar došao u naše prostorije i pričao sa nama. Bio je red da dođu u SNP kao najstariju, najozbiljniju partiju. Izbor ekspertske Vlade je najveća greška koju je SNP napravio i želimo da je ispravimo”, poručio je Joković.

Navodi i da je formiranje manjinske Vlade koju bi podržali i DF i DPS samo u domenu spekulacija, ali da takav koncept SNP ne bi podržao.

Upitan da li su u SNP-u za vanredne parlamentarne izbore, Joković odgovara da je bolje postići konsenzus.

“Svi smo za borbu protiv korupcije, bavimo se time, rješavajmo osnovne egzistencijalne probleme. Izbori će doći, ako ne prijevremeni, onda redovni. Ako se ne dogovorimo u kratkom periodu, onda je besmisleno pokušavati dogovarati se”, ocijenio je Joković.

Ipak, kako kaže, vanredni izbori nijesu isključeni.

“Treba da se dogovorimo da napravimo Vladu u kojoj će svi biti pomalo zadovoljni, ili pomalo nezadovoljni. Ili ćemo rekonstruisati Vladu, ili je nećemo imati. Mi smo za rekonstrukciju, a ne vanredne izbore”, kazao je Joković.

Govoreći o neslaganju unutar vladajuće koalicije u Budvi, napominje da je predsjednik opštine Marko Carević isključio SNP zbog toga što nije postignut dogovora oko podjele vlasti, te da im je nakon toga SNP uskratio podršku.

“Na državnom nivou nemamo nikakvih problema sa koalicijom u kojoj smo bili. Mi smo izlazili i samostalno na izbore, pravili bolne koalicije, imamo ozbiljan rast rejtinga, pet poslanika, spremni smo i da samostalno izađemo. Da li će politički dogovor proizvesti da idemo sa DF-om ili sami, pitanje je trenutka i političke klime i odluke Glavnog odbora”, naveo je Joković.

“SNP nezadovoljan raspodjelom kadrovskih mjesta”

Navodi da su u SNP-u nezadovoljni kadrovskom raspodjelom.

“Koncept koji je neko predložio za raspodjelu funkcija po dubini nije odgovarao manjim partijama. Ogroman dio onog što smo dobili je uzela Vlada, i to će morati da vrate. Ako ne žele SNP legitimno, ne želimo ni mi njih. Ova vlast bez SNP-a ne može postojati 24 sata”, upozorio je Joković.

Tvrdi da su se kadrovi SNP-a pokazali kao najbolji.

„Moraće se to riješiti jer moramo poštovati sami sebe. Više smo mi zaslužili da nas poštuju oni koji su zauzeli mjesta gratis. SNP im je omogućio da budu tu, ne mogu svoju viziju da sprovode na štetu SNP-a. Ne tražimo ni od koga ništa, uzimamo ono što je naše“, poručio je Joković.

Ponavlja da je smjena direktora Uprave za sport i mlade, Vasilija Laloševića, od strane ministarke Vesne Bratić, najveći udar na SNP.

“Lalošević je jedini koji je smijenjen, a izabran je na mjesto dodijeljeno SNP-u, i tamo je doveden čovjek koji to ne zaslužuje. Lalošević je smijenjen, ali mi se nikad nijesmo odrekli tog mjesta. Kandidovaćemo tri rješenja, ako vlast ne ispoštuje naše ljude, neće imati našu podršku i ući ćemo u najradikalniju borbu protiv nje”, saopštio je Joković.

Komentarišući moguću smjenu direktora Uprave prihoda i carina Aleksandra Damjanovića, kaže da ne vidi nijedan razlog za to.

“On je dobro odgovorio funkciji na kojoj se nalazi. Damjanović je napustio SNP, ali ga mi poštujemo, ozbiljan je ekonomista. Tako se u Crnoj Gori do sada nije postupalo. U ovoj Vladi bi premijer možda ostavio samo dva, tri ministra, a ostale bi promijenio. Krivokapić je očigledno vodio paralelne pregovore sa ministrima, bio je otvoren tender, moguće da se prvi put sreo sa nekima tada kad su se prijavili na konkurs”, rekao je Joković.

Komentarišući Izvještaj Evropske komisije koji je u utorak predstavio evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji, kaže da on nije ohrabujući, ali ni poražavajući.

“Ključni problemi su vladavina prava i neizglasavanje Tužilačkog savjeta. Moramo krenuti ozbiljnije i odlučnije. Nije lako promijeniti sedamdesetogodišnju vladavinu. U svakom pogledu pripadamo Evropi, uvijek smo bili njen dio i vjerujem da će prevladati snage koje nas žele u Evropi. Mi moramo da pokažemo želju i odlučnost da budemo članica EU”, zaključio je Joković.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
tttttttrrt
20.10.2021-17:08 17:08

Tebe odgovara ovakvo jer te vise ni u familiji ne glasaju nijesi ti za poljoprivrede nego za sjecu sume po Bjelasici !