Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Jokić: Vlada obavezna da sjutra raspusti SO Kotor

Iz Jokićevog kabineta se navodi da je opštinsko rukovodstvo je više puta pozivalo Vladu Crne Gore da raspusti Skupštinu, kako bi se mandat vratio građanima, tj. raspisali vanredni lokalni izbori u roku od najviše 100 dana

Vlada Crne Gore je obavezana zakonom da na prvoj narednoj sjednici, u četvrtak 4. jula, raspusti Skupštinu opštine Kotor i imenuje odbor povjerenika, koji će usvojiti budžet i sve druge odluke, kako bi omogućila nesmetano finansiranje lokalne samouprave, isplatu plata zaposlenima, održavanje kulturnih manifestacija i zakonito funkcionisanje Kotora, saopštio je predsjednik Opštine Vladimir Jokić.

Iz Jokićevog kabineta se navodi da je opštinsko rukovodstvo je više puta pozivalo Vladu Crne Gore da raspusti Skupštinu, kako bi se mandat vratio građanima, tj. raspisali vanredni lokalni izbori u roku od najviše 100 dana.

U Skupštini se, kako je saopšteno, nalazi veliki broj predloga odluka koji čekaju na usvajanje.

“Grupa odbornika je 5. juna podnijela predlog Odluke o razrješenju predsjednice Skupštine opštine. Pored ove odluke u proceduri su i odluke predložene od strane Predsjednika opštine poput Predloga odluke o budžetu za 2019. godinu, Predloga odluke o određivanju lokacije za odlaganje građevinskog otpada i sličnih. Kako bi usvojili predloženu odluku o razrješenju predsjednice Skupštine, grupa odbornika je 13. juna podnijela zahtjev za sazivanje sjednice skupštinesa jednom tačkom dnevnog reda, Razrješenje predsjednice Skupštine, i predlog koji je uputila 5. juna skupštini dostavila u prilogu”, objašnjava Jokić.

Zakon, kako se navodi u saopštenju, obavezuje predsjednicu skupštine da na zahtjev odbornika sazove sjednicu u roku od 15 dana od dana podnošenja zahtjeva i da je održi najkasnije u roku od 15 dana od dana sazivanja.

” Na ovaj zahtjev grupe odbornika, predsjednica Skupštine je obavezna da sjednicu sazove do 28. juna a da istu održi do 13. jula. Ukoliko predsjednica ne bi postupila po zakonu, pravo sazivanja Skupštine prelazi na odbornike koji su podnijeli zahtev Ispunjavajuću svoju zakonsku obavezu, predsjednica je 25. juna sazvala sjednicu za 10. jul, prije isteka zakonskih rokova, kako bi se u zakonitoj proceduri raspravljalo o njenom razrješenju”, saopšteno je iz Jokićevog kabineta.

On navodi da je predstavnik grupe odbornika, “grubo kršeći” Zakon o lokalnoj samoupravi, Statut Opštine Kotor i Poslovnik Skupštine opštine Kotor, kako navodi, neovlašćeno, 25. juna sazvao sjednicu za 27. jun, “a o vremenu i mjestu održavanja nije obavjestio sve odbornike skupštine opštine”.

“Na skupu u hotelu „Vardar“ grupa odbornika je grubo kršeći sve propise države Crne Gore donijela odluku o razrješenju predsjednice Skupštine. Pošto je odluka donijeta u nezakonitoj proceduri, uz kršenje svih zakona, ista ne može proizvoditi pravne posljedice”, zaključio je Jokić.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve