Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Joanikije ide na drugu stranu jer je DF Vučićev igrač

Posljednji sastanak Zdravka Krivokapića i Alekse Bečića sa episkopom Joanikijem u nikšićkom hramu pokazuje da se sklapa nova koalicija unutar aktuelne vlasti, a to je između SPC i Demokrata, umjesto Demokratskog fronta – kazao je za Pobjedu Srđan Vukadinović, politički analitičar

Politički analitičar Srđan Vukadinović ocijenio da sastanak Krivokapića i Bečića sa episkopom budimljansko-nikšićkim najavljuje novu koaliciju unutar vlasti – bez DF-a

Posljednji sastanak Zdravka Krivokapića i Alekse Bečića sa episkopom Joanikijem u nikšićkom hramu pokazuje da se sklapa nova koalicija unutar aktuelne vlasti, a to je između SPC i Demokrata, umjesto Demokratskog fronta – kazao je za Pobjedu Srđan Vukadinović, politički analitičar, dodajući da „zato što je DF Vučićev igrač, Joanikije ide na sasvim drugu stranu“.

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije sastao se sa predsjednicima Skupštine i Vlade, Aleksom Bečićem i Zdravkom Krivokapićem, prošle sedmice u nikšićkom hramu. Bečićeve Demokrate, podsjetimo, nastupaju u Nikšiću sa pokretom Ne damo Nikšić kojeg vodi Krivokapićeva savjetnica u Vladi Gordana Radović. Na sastanku kod Joanikija nije bilo ni Demokratskog fronta, ni Miodraga Dake Dadvidovića, čiji Narodni pokret učestvuje samostalno na nikšićkim izborima. Joanikije je nakon sastanka poručio da se nada promjenama u Nikšiću.

Vukadinović

Vukadinović je istakao da crkva pokušava da igra ključnu ulogu u formiranju nove koalicije u kojoj neće biti DF-a, već će Front, kako je objasnio, ostati na jednoj strani sam, na drugoj Narodni pokret Miodraga Dake Davidovića, dok će na trećoj strani biti novi savez Demokrata, SPC i pokreta Ne damo Nikšić koji je pod direktnim uticajem crkve. On smatra da je namjera da se DF potpuno eliminiše kao grupacija sa kojom oni ne mogu sarađivati ili je smatraju previše ekstremnom za saradnju.

Marginalizovati DF

– Zato je namjera marginalizovati Front, da može biti parlamentarna stranka ali da nema uticaj za koji se veže pobjeda tročlane koalicije. „Preslaganje“ u koaliciji bi značilo da Bečić preuzima ulogu DF-a, dok će Ne damo Nikšić biti Krivokapićeva i buduća partija SPC, i u nju će ući svi ministri, koji su navodno nepartijski, onda kada se bude pričalo o novim državnim izborima. On je proizašao iz pokreta Ne damo svetinje – istakao je Vukadinović.

Prema njegovim riječima, crkva je bila direktno umiješana u parlamentarne izbore i, kako je rekao, ni sada se ne može odreći tog manira.

– Može se očekivati da patrijarh Porfirije i Sinod postave za mitropolita SPC u Crnoj Gori nekog drugog, ne Joanikija. To bi značilo uticaj Vučića da na čelu Mitropolije bude čovjek koji će igrati kako on svira. Upravo zato što je DF Vučićev igrač, Joanikije ide na sasvim drugu stranu – ocijenio je Vukadinović.

Dodao je da crkva nastavlja političko djelovanje tim „preslaganjem“ unutar nove vlasti, koje se ogleda u tome da će „umjesto DF-a biti tu Demokrate“. Vukadinović kaže da se nastavlja i manir sastanaka u vjerskim objektima, kao što je i Vlada formirana u Manastiru Ostrog.

Prema riječima Vukadinovića, marginalizovanje DF-a je želja i određenih stranih ambasada.

– SPC do imenovanja mitropolita nastavlja da njeguje politički diskurs i svoje inkorporiranje u politička zbivanja Crne Gore. Vidjećemo šta će se dešavati nakon izbora novog mitropolita. Sada je nesporno da crkva koja je dovela Krivokapića stoji iza Vlade, kao i određene ambasade, prije svega bitanska i američka. I one žele da se isključi DF, jer su oni promovisani kao prosrpski i proruski – istakao je Vukadinović.

Na drugoj strani, kazao je, imamo Narodni pokret Miodraga Dake Davidovića čije ime se vezuje za crkvu, ali po svoj prilici crkva njega neće.

– Sada imamo lutanje SNP-a, Prave i UCG, tih malih partija, dok Ura ostaje netaknuta i tako će izaći na izbore, ali je pitanje da li će ući u parlament – kazao je Vukadinović.

Komentarišući Vladu, Vukadinović je kazao da se ona danas ponaša kao nevladina organizacija.

– Vidimo potpunu nesigurnost i nestručnost, i više liči na NVO u pokušaju, a premijer liči na direktora te NVO – kaže Vukadinović.

Istakao je da Vladu čini heterogena koalicija, različita ideološki i programski, što znači, kako je kazao, da ne može dugo djelovati jedinstveno.

– Iz dana u dan imamo protivurječnosti unutar te koalicije. U normalnim okolnostima one bi bile dovoljan razlog da bilo ko od subjekata pokrene izglasavanje nepovjerenja Vladi – dodao je Vukadinović.

Nikad više 41 mandat

Poručio je da postoji strah unutar te koalicije od povratka DPS-a sa koalicionim partnerima na vlast.

– Te partije su svjesne da više ne mogu ostvariti 41 mandat, jer nema više litija, nema više dva velika vjerodostojnika, prije svega Amfilohija, zatim korona više u takvom efektu neće moći da djeluje da dijaspora koja je glasala više ne može da dođe, a hrvatski mandat se više tako jeftino neće izgubiti. Osim toga, nezadovoljni glasači DPS-a, SD-a i SDP-a neće više glasati za Uru. Sve to dovešće do toga da ova heterogena koalicija više ne može osvojiti 41 mandat – dodao je Vukadinović.

Vučić želi mitropolita koji će igrati po njegovim pravilima

Srđan Vukadinović smatra da će od novog patrijarha SPC zavisiti puno toga u Crnoj Gori, kao i to kako će se ponašati SPC, da li će biti i dalje politička organizacija ili će morati da se vrati u sferu duhovnosti.

– Vučić će ove godine biti u velikim problemima, jer će morati da prizna Kosovo, a to će biti težak udarac Srbiji. Zato on priprema teren. Ne inetersuje ga Crna Gora toliko koliko da se taj ekstremizam ne prelije u Srbiju, jer bi tamo bilo mnogo brojnije i razornije. Kosovo bi bio fitilj koji bi razorio vlast u Srbiji. Nastojaće, zato, da bude postavljen mitropolit u Crnoj Gori koji će igrati po njegovim pravilima. Joanikije je očigledno shvatio da se mora prikloniti drugoj strani i da crnogorska struja u SPC pokuša na drugi način da ostvari uticaj u Crnoj Gori – dodao je Vukadinović.

Ura je velika politička nesreća

– Ura je velika politička nesreća koja je pogodila Crnu Goru – ocijenio je Srđan Vukadinović.

Zbog prevare glasača i svog djelovanja tokom posljednja dva i po mjeseca, pitanje je da li Ura može da bude partija u lokalnom, nikšićkom parlamentu, a pogotovo u državnom. Prvi korak nestajanja Ure sa političke scene može se dogoditi u Nikšiću, ako ne uđe u opštinski parlament. To će biti znak da će teško na narednim izborima biti parlamentarna stranka. Oni će doživjeti sudbinu Pozitivne Crne Gore i svih pokreta koji nastaju iznenada i navodno postavljaju treći put – između DPS-a i DF-a, a nijesu drugo do mehanizmi za otimanje glasova nezadovoljnih suverenista– kazao je Vukadinović.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tuzla
28.02.2021-09:28 09:28

Gospodin DR IVAN VUKOVIC izjava kod SENADA na Face TV SARAJEVO. U vrijeme kralja Nikole, Muslimani Katolici Albanci, služili na dvoru i bili perjanici, bili vojvode. Mislim da poslije ove emisije dao je veliki moral MANJINAMA i da nikad nece izdati CRNOGORCE koji su vazda stavili u zastiti MANJINE ! Sto se tice URA -oni su svesni da niko vise od manjina nece im dati glasa cak ni njihovi najblizi u FAMILIJI

TeVe
28.02.2021-09:40 09:40

Za svo zlo uradjeno paljenje – unistenje tudje kuce (SMJENA FUNKCIJE) i oduzimanje svoje DJedovine od CRNOGORACA ima da odgovara kod BOGA -KO DRUGOM JAMU KOPA SAM U NJU UPADA ( URA ) !