Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Joanikije: Đukanović se grubo umiješao u unutrašnje stvari Crkve

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović grubo se umiješao u unutrašnje stvari Crkve, sa željom da izmjeni njen status i njeno ustrojstvo. Time, na najgrublji način, krši Ustav Crne Gore, budući da je, po Ustavu, crkva odvojena od države – ocijenio je episkop budimljansko-nikšićki, vladika Joanikije

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović grubo se umiješao u unutrašnje stvari Crkve, sa željom da izmjeni njen status i njeno ustrojstvo. Time, na najgrublji način, krši Ustav Crne Gore, budući da je, po Ustavu, crkva odvojena od države – ocijenio je episkop budimljansko-nikšićki, vladika Joanikije.

Joanikije

On kaže da Đukanović optužuje Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) da je antidržavni elemenat i da ne priznaje državu Crnu Goru i njenu nezavisnost, što, prema njegovim riječima, nije tačno.

– Kad ga zbog njegove anticrkvene djelatnosti kritikujemo s očiglednim dokazima da ne poštuje Ustav i autonomiju Crkve, on nas onda optužuje da napadamo državu. On misli da je država njegov feud kojim može gospodariti kako je njemu drago. Takvo devijantno mišljenje vjerovatno je posljedica njegove tridesetogodišnje vladavine – smatra Joanikije.

Đukanović sad, prema njegovim riječima, hoće da osniva crkvu.

– Što se više bavi tom temom, sve više pokazuje neznanje. Niti je kršten, niti ima osnovnih znanja o Crkvi. Proizveo je neravnopravnost između vjerama. SPC trpi tešku diskriminaciju u Crnoj Gori u odnosu na rimokatoličku i islamsku zajednicu. Naša osnovna vjerska i imovinska prava su ugrožena, a za posljedicu, budući da smo pravoslavni većina u ovoj zemlji, imamo nestabilnost crnogorskog društva. Za sve to je odgovoran ponajviše Đukanović, budući da je sva vlast u njegovim rukama – zaključuje Joanikije.

Izvorin4s

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
KIKI
14.06.2020-03:22 03:22

AU, A DA SE TI MALO JOANIKI UMIJEŠAŠ U UNUTRAŠNJE STVARI DRZAVE CRNE GORE . NE BI BILO LOŠE , A ?