Utorak, 16 Jula, 2024
Rubrika:

Joanikije: Crkva se neće miješati u politiku, svaka partija ima svoje interese

''Neka čine dobro svi, pa neka se nadmeću u dobru, a ko bude bolji neka ga narod podrži'', rekao je on

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije izjavio je da se Crkva neće miješati u političke procese, ali da je to morala prošle godine kada se politika umiješala u crkveni život.

“Mi smo se umiješali onda kada se politika umiješala u život Crkve do te mjere da su vlasti htjele da oduzmu svetinje, a to nije samo da su htjeli da nam oduzmu građevine, već pamćenje i predanje i istoriju, čast i obraz. Morali smo se sabrati oko naših svetinja da ih branimo”, rekao je Joanikije besjedi nakon osvještanja crkve u selu Glavaca, kod Berana.

On je istakao da svaka partija u Crnoj Gori ima svoje interese i da se Crkva u to neće miješati, prenosi sajt Mitropolije.

“Mogu ljudi različito misliti i opredjeljivati se, biti u različitim partijama i strankama, to je sve legitimno. Neka čine dobro svi, pa neka se nadmeću u dobru, a ko bude bolji neka ga narod podrži”, rekao je on.

Govoreći o vremenu komunizma u Crnoj Gori, Joanikije je naveo da se „sva komunistička priča i skalamerija u državi srušila kao kula od karata“.

“Sve što su radili, sve im propade. Ostadosmo bez fabrika i njihovih špijuna i doušnika, ali, s druge strane, ostade narod osiromašen, prevaren i izvaran. Međutim, nijsmo očajavali, imao se kome narod vratiti, a to su bile njihove svetinje, ognjišta i domovi. Vratili smo se svojoj vjeri i jedni drugima, a to je mnogo važno”, poručio je Joanikije.

Ipak, kako je rekao, oduvijek mu je bilo neshvatljivo da narod je koji ima toliko svetitelja, toliko crkava i mučenika zaboravio na vjeru i zapostavio je.

“Tako lako odstupiti od vjere je čudno. Ali, Bogu hvala, nisu svi odstupili. Dolazi neko novo vrijeme”, zaključio je Joanikije.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

7 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tetejac
01.08.2021-17:08 17:08

Sve da se sabere Cijela zapadna Evropa manje ima posjetilaca bogomolji i manje se moli bogu nego u Malenoj CRNOJ GORI !

Tihana
01.08.2021-17:12 17:12

Dolazi pope novo vrijeme u kome se đeca iz škole vode da lijegaju po crkvenih podova! Vrijeme u kome ih mama i tata vode da ljube izložene mrtve popove zaražene koronom. I najgore od svega, vrijeme u kome se đeca od mrtvaca ne snebivaju niti plaše no još sve to slikaju da stave na Tiktok i budu glavni u odjeljenje. Takvo vrijeme nam SPC donosi. Potop je bolji.

Joanikije: Crkva se neće miješati u politiku, svaka partija ima svoje interese – CG Vijesti
01.08.2021-17:21 17:21

[…] Aktuelno […]

TV_EU
01.08.2021-17:21 17:21

Ove bradate prikaze nam upravljaju životima , tragično!

Amonim
01.08.2021-17:23 17:23

Nevjerovatna sličnost očiju i pogleda, kod eksponiranih crkvenih službenika

Stop
01.08.2021-20:21 20:21

Misliš, Crkva Srbije??? A, ne, ne, ona se “neće miješati” već krojiti kao do sad…AKO JOJ BUDEMO DOZVOLILI. Nadam se da nećemo.

Krsto
02.08.2021-09:36 09:36

Sta bi Isus Hristose rekao Jolanikuju na litijanje SPC i mijesanje u politiku?
Vjerovatno onaj citat iz Jevandjelja po Marku u kome on kaze
-Nije li pisano ; Moj ce se dom zvati mjesto molitve za sve narode
a vi od njega naciniste hajducku pecinu…-