Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

Jelušić: Ako Temeljni ugovor SPC definiše kao tradicionalnu, a CPC zabrani, naš stav biće odbijajući

Na podsjećanje da eprhije SPC nemaju vlasništvo mimo SPC, da je to zapisano u Ustavu SPC i da je SPC crkva države Srbije, Jelušić kaže da ona nema takav osjećaj, i da je zamjena teza misliti da su crkve sada vlasništvo države Srbije

Patriotizam ne treba dokazivati, kao što se ne dokazuje ljubav prema porodici, ona se radi ne verbalizuje se”, kazala je poslanica URA Božena Jelušić u Drugačijoj radio vezi, komentarišući opasku da u istinski građanskom, prozapadnom dijelu crnogorskog društva, kao vic kruži opaska: “Neće URA dati”, kojom se ironizira odnos te stranke prema zaštiti crnogorskih državnih interesa.

Jelušić smatra da glasanjem za Zakon o slobodi vjeroispovijesti URA nije već dala u vlasništvo Srpskoj pravoslavnoj crkvi, pa, sljedstveno, i državi Srbiji najvrijednije što Crna Gora ima u materijalnom, duhovnom , kulturnom, identitetskom smislu – 650 sakralnih objekata. Pogotovo odbija da je ona, svojim glasom, “presudila” da neprocjenjiva kulturna baština Crne Gore postane vlasništvo države Srbije.

“Tih 650 crkva morala je neka druga ruka da zaštiti i imala je mehanizme i sada će biti zaštićena. Šta znači delegirati odgovornost u krajnjem postupku jedne apsolutne institucionalne razgradnje imovine crnogorske, prema četiri glasa? Ako se bilo koja država, njena imovina, njena memorija, njeno kulturno sjećanje brani jednom rukom, tu nešto sumnjivo ima, to metodološki nije dobro”.

Na podsjećanje da eprhije SPC nemaju vlasništvo mimo SPC, da je to zapisano u Ustavu SPC i da je SPC crkva države Srbije, Jelušić kaže da ona nema takav osjećaj, i da je zamjena teza misliti da su crkve sada vlasništvo države Srbije.

“Ovo sa crkvama je počelo sa Zakonom o planiranju prostora i izgradnju objekata, sa mogućnošću da se i građanima oduzme imovina. Tu je trebalo mnogo više opreza i ovo što pitate mene trebalo je pitati druge ljude u drugom trenutku”.

Premijer vrlo čudno piše transparentnost

Govoreći o Temeljnom ugovoru, Jelušić kaže da nema dovoljno informacija, pa samim tim nema mogućnost da o tome kredibilnije sudi.

„Četiri elementa demokratije: jednakopravnost, odgovornost, izbornost i transparentnost su kod nas sve vrijeme izdvajana“, kaže Jelušić, ali je saglasna da “premijer čudno piše – transparentnost”.

Na pitanje kako će se URA odnijeti prema Temeljnom ugovoru, ako u njemu budu dvije odrednice: jedna -da SPC ima status jedine tradicionalne pravoslavne crkve u Crnoj Gori i druga – da će implicintno biti zabranjena registracija CPC, poslanica GP URA kaže da će njihov odnos biti odbijajući i negativan.

Sadašnja konstalacija snaga je mjera kompromisa

Upitana kakva je to URA građanska partija kad je glasala za Vladu bez pripadnika manjinskih naroda; za izbor Jovana Vučurovića, koji slavi Ratka Mladića, za predsjednika Odbora za ljudska prava; Vladimira Leposavića, koji negira genocid, za ministra pravde; za Vesnu Bratić, koja kaže da su Crnogorci plod etničkog inžinjeringa… Jelušić kaže da su odbori glasani svi zajedno aklamacijom.

„I na jednoj i na drugoj strani imamo problem i mi iz tog problema sa obje strane moramo izalaziti. Da pravo kažem ja za puno toga sa obje strane ne bih glasala, ali u paketu pokušavamo da stvar mrdnemo“.

Na pitanje da li je ovo što radi aktuelna vlast model inkluzije, Jelušić kaze da URA od početka ima zamjerki.

„Sadašnja konstelacija snaga je prosto mjera kompromisa. U životu moramo da se vraćamo korak unazad, da bismo mogli da napravimo korak unaprijed“.

Na konstataciju da URA u praksi radi sve suprotno od onoga što politički proklamuje i da je jedan od primjera glasanje za Zakon o tužilaštvu, koji se”protiv političkog uticaja na Tužilaštvo bori olakšavanjem toga uticaja”, Jelušić kaže da smo došli u situaciju da ne postoji nikakvo povjerenje u bilo koju vrstu objektivnosti i nepristrasnosti.

Upitana gdje bi radije bila 21. maja: na Ivanovim koritima i Cetinju ili Trgu nezavisnosti, odgovorila je da je bila na promociji knjige Šerba Rastodera, ali da bi izabrala da bude na Cetinju.

Na pitanje da li će, nakon posljednjih previranja u GP URA, glasati kao vojnik partije ili kao slobodna poslanica, Jelušić kaže da su su svih četvoro poslanika koalicije “Crno na bijelo” – slobodni ljudi.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

4 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Ivana
02.06.2021-16:10 16:10

Kumim vas bpgom Aktuelno micite nam ovu cetnikusu profesorku koja igra u kolo sa Cetnikom Milacicem utiranja svega sto postoji Crnogorsko! CG jon nikad nece oprostit njenim lazima i podvalama kako veli ono KNEZEVIC ZA URU I DEMOKRATE!”Dome moj, poslušaj me, nemoj nikad da se rvaš sa svinjama, em se isprljaš, em je svinji fino.”veli Knezevic vijestima!

Crnogorka
02.06.2021-16:21 16:21

Mici te se izdajice Crnogorske – URA-dabogda nikad srece ne vidjeli dabogda vam se kuca sudskim pozivima prekrila i vatrogasci vam kolo oko kuce igrali zlikovci Cetnicki!

Jatotako
02.06.2021-21:05 21:05

Pod hitno da se zabrani spc u CG!!!

Jatotako
09.06.2021-11:13 11:13

Niti se ti što pitaš,niti se ti treba da se pitaš,niti ćemo dozvoliti da se ti išta pitaš u vezi CPC ili bilo čega u Crnu Goru!!! Crna Gora Crnogorcima a okupatore sve proćerat!!!