Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Javni poziv za pripremu Srednjoročnog programa rada Vlade 2022-2024. i Godišnjeg programa rada Vlade za 2022. godinu

Javna rasprava u vezi sa pripremom Srednjoročnog programa rada Vlade 2022-2024. i Godišnjeg programa rada Vlade za 2022. godinu trajaće do 10. januara 2022. godine

Generalni sekretarijat Vlade Crne Gore upućuje javni poziv organima, organizacijama, udruženjima i građanima da se uključe u pripremu Srednjoročnog programa rada Vlade 2022-2024. i Godišnjeg programa rada Vlade za 2022. godinu i dostave svoje inicijative, predloge, sugestije i komentare u pisanom (adresa: Bulevar revolucije 15, 81000, Podgorica, sa naznakom „Javna rasprava za Srednjoročni program rada Vlade 2022-2024. i Godišnji program rada 2022“) i elektronskom obliku (e- mail: [email protected][email protected]) u formi koja je sastavni dio ovog poziva.

Cilj ovog poziva je, kako objašnjavaju, davanje mogućnosti zainteresovanoj javnosti da podijeli svoje ideje, predloge i sugestije prilikom sačinjavanja Srednjoročnog programa rada Vlade 2022-2024. i Godišnjeg programa rada Vlade za 2022. godinu te da se prikupi i razmotri što veći broj stavova o pitanjima koje bi Vlada Crne Gore trebalo da planira do kraja 2024. godine.

“Na primjer: koji ciljevi bi trebalo da se nađu u srednjoročnom programu rada Vlade, na koji način mjeriti uspješnost u njihovoj realizaciji (šta su relevantni pokazatelji/ indikatori), koje zakone bi trebalo Vlada da predloži ili izmijeni, za koje oblasti nedostaju strategije/ akcioni planovi/ programi, koja bi postojeća strateška dokumenta trebalo revidirati, koje analize i evaluacije bi Vlada trebalo da sprovede kako bi na osnovu podataka i rezultata preduzela odgovarajuće korake u narednim godinama rada, ali i sva druga normativna i tematska pitanja za koje se cijeni da su prioritetna za rješavanje u narednom trogodišnjem period”, saopšteno je iz Vlade.

Polazne osnove za pripremu srednjoročnog i godišnjeg programa rada Vlade su program kandidata za predsjednika Vlade, koji je prihvatila Skupština, mjere ekonomske politike za tekuću godinu i obaveze koje proizilaze iz zakona, strateških dokumenata i procesa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji.

“Izradom srednjoročnog programa rada Vlade se jača sistem srednjoročnog planiranja, definišu prioriteti i ciljevi Vlade na koje će biti usmjerena pažnja i resursi tokom trajanja mandata, daju se mjerljivi pokazatelji na osnovu kojih se mjeri uspješnost u dostizanju ciljeva i time omogućava praćenje rezultata i učinaka. Godišnjim programom rada Vlade utvrđuju se osnovni zadaci (aktivnosti koje će doprinijeti realizaciji planiranih ciljeva), nosioci tih zadataka i rokovi za njihovo izvršenje, a sastoji se od tematskog i normativnog dijela”, navodi se u saopštenju.

Vlada prilikom kreiranja programa treba poštovati princip ekonomičnosti i racionalnog planiranja.

“To znači da je neophodno voditi računa o stepenu ljudskih, organizacionih, finansijskih i materijalnih resursa koji su na raspolaganju za ispunjenje i praćenje sprovođenja svih planiranih obaveza. U tom smislilu, cilj Vlade je da kroz proces javne rasprave predloge koje javnost smatra prioritetnim za naredne tri godine”, ističe se u saopštenju.

Javna rasprava u vezi sa pripremom Srednjoročnog programa rada Vlade 2022-2024. i Godišnjeg programa rada Vlade za 2022. godinu trajaće do 10. januara 2022. godine.

Generalni sekretarijat Vlade će evidentirati sve inicijative, prijedloge, sugestije i komentare i sačiniti izvještaj koji će objaviti na svojoj internet stranici  (https://www.gov.me/) i portalu e-uprave (https://www.euprava.me/) i dostaviti učesnicima konsultovanja, u roku od 15 dana od isteka prednje navedenog roka za dostavljanje predloga.

Takođe, sa resornim ministarstvima će biti obavljene dodatne konsultacije kako bi se dati predlozi i sugestije razmotrili i adresirali kroz njihove aktivnosti i ciljeve.

Pregled javnih politika (strateških dokumenta) Vlade Crne Gore dostupan je na linku: https://javnepolitike.me

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve