Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Janković: Crna Gora posvećena konstruktivnom dijalogu

Janković je kazao da SEECP predstavlja vodeći politički forum Jugoistočne Evrope, koji je doprinio stabilnosti i prosperitetu regiona na putu integrisanja u evropske i evroatlantske strukture

Državni sekretar ambasador Zoran Janković učestvovao je danas u Sarajevu na godišnjem sastanku ministara vanjskih poslova zemalja učesnica Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP), koji je održan u okviru završnih događaja bosanskohercegovačkog predsjedavanja ovim regionalnim mehanizmom. Prenio je posvećenost naše države konstruktivnom dijalogu i unapređivanju projektno-orijentisane saradnje kroz brojne regionalne mehanizme.

Sastanak SEECP

Na sastanku, čiji je domaćin bio šef diplomatije Bosne i Hercegovine Igor Crnadak, učestvovali su visoki zvaničnici zemalja učesnica SEECP, kao i predstavnici međunarodnih i regionalnih organizacija.

U fokusu sastanka bila su aktuelna dešavanja u Jugoistočnoj Evropi u kontekstu regionalne saradnje, sa akcentom na očuvanje sigurnosti i stabilnosti regiona kroz zajednički odgovor na bezbjednosne izazove.

Razmijenjena su mišljenja o mogućnostima i potrebi daljeg promovisanja ekonomskog rasta i jačanja sveukupne povezanosti među zemljama regiona, kao i o važnosti perspektive proširenja EU.

Janković je kazao da SEECP predstavlja vodeći politički forum Jugoistočne Evrope, koji je doprinio stabilnosti i prosperitetu regiona na putu integrisanja u evropske i evroatlantske strukture.

“Prenio je posvećenost naše države konstruktivnom dijalogu i unapređivanju projektno-orijentisane saradnje kroz brojne regionalne mehanizme, čime će se stvoriti uslovi za individualni i zajednički ekonomski oporavak regiona Zapadnog Balkana i ostvarivanje njegove evropske perspektive”, saopšteno je iz Ministarstva.

Uoči ministarskog sastanka održan je godišnji sastanak Savjeta za regionalnu saradnju – RCC, koji je okupio preko 40 visokih predstavnika zemalja učesnica i međunarodnih i regionalnih partnera, na kojem su razmijenjena mišljenja o radu RCC i aktuelnim zajedničkim regionalnim projektima poput Sporazuma o smanjenju cijena rominga u šest zemalja Zapadnog Balkana, od 1. jula.

Samit predsjednika država SEECP, na kojem će učestvovati predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, biće održan sjutra na Jahorini.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve