Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Janjić: Srbija i Crna Gora sporazumom da normalizuju odnose

Govoreći o tome što će se promijeniti u odnosima između Srbije i Crne Gore nakon presude za terorizam u pokušaju, Janjić kaže da bi trebalo sačekati da presuda postane pravosnažna

Analitičar Dušan Janjić kaže kako zvanične reakcije iz Beograda nije ni očekivao, ali siguran je, dodaje, da su predsjednici Crne Gore i Srbije Milo Đukanović i Aleksandar Vučić razgovarali o presudi za pokušaj terorizma na dan izbora 2016.

“Kakvi god da su medijski, politički govori, narativi i odnosi, uvijek postoji način da se razmijene mišljenja za takve informacije koje su ozbiljne i koje udaraju u srce bezbjednosti Srbije”, kaže Janjić u intervjuu za Pobjedu.

On je rekao da je potpuno uvjeren da Andrija Mandić već ima državljanstvo Srbije.

“Iznenađen sam da osuđenima za državni udar nijesu oduzete putne isprave – a postoji mogućnost od bjekstva”, rekao je Janjić, i naglašava da postoji čitav jedan mehanizam koji je sakriven iza srpske žandarmerije, a koji je pod uticajem Rusije što je prijetnja i Srbiji i Vučiću.

Govoreći o tome što će se promijeniti u odnosima između Srbije i Crne Gore nakon presude za terorizam u pokušaju, Janjić kaže da bi trebalo sačekati da presuda postane pravosnažna.

“To jeste pravnički važno vrijeme, ali i vrijeme u kojem očekujem da se naprave analize da se pripreme odgovori – inače ne očekujem neku brzu promjenu niti izjašnjavanje povodom presude. U sadržaju presude se država Srbija, odnosne službe Srbije preko pojedinaca i Rusije povezuju sa pokušajem državnog udara na teritoriji strane države, znači da bi to trebalo da ima ozbiljne posljedice. Te posljedice mogu da idu u pravcu: nove negativne kampanje zaoštravanja odnosa, a mogu i da se završe sporazumom o normalizaciji i stabilizaciji odnosa između Srbije i Crne Gore. Takav sporazum je neophodan. Unutar sporazuma bi bilo obostrano odricanje od bezbjednosno obavještajnog djelovanja na teritoriji druge zemlje i zajedničko djelovanje na teritoriji treće zemlje”, rekao je Janjić.

Navodi da bi to moglo da se dogodi.

“I to je očekivanje na putu i Srbije i Crne Gore ka EU, što se odnosi i na Sjevernu Makedoniju – to je taj pozitivni ishod. Postoji i drugi ishod koji se ne mora javno održavati, ali će vjerovatno biti dio medija. Srbija i Crna Gora moraju zajednički da rade na presijecanju veza između organizovanog kriminala, međusobnih i organizovanih kriminalnih službi i bezbjednosnih provokacija”, kazao je Janjić.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve