Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Janjić: SPC koristi trenutak za povoljniji ugovor

To što je premijeru i iz vlasti i opozicije spočitano da sa sadržinom Ugovora nije upoznata javnost, Janjić komentariše kao Krivokapićevo neiskustvo u zakonodavnim i pregovaračkim procedurama

Kada je premijer Zdravko Krivokapić kazao da Ugovor Vlade i SPC ne smije biti predmet politizacije ili podmetanja, dodajući da je SPC sporazumom zadovoljna, tada je otkrio da ima problem, te da nekoga pokušava da dovede pred svršen čin, kaže za Novu M analitičar Dušan Janjić.

To što je premijeru i iz vlasti i opozicije spočitano da sa sadržinom Ugovora nije upoznata javnost, Janjić komentariše kao Krivokapićevo neiskustvo u zakonodavnim i pregovaračkim procedurama.

Govoriti o potpisivanju nekog ugovora u javnosti dok je nepoznat nacrt dokumenta uobičajena je upotreba ili zloupotreba javnosti, kaže za Novu M analitičar Dušan Janjić komentarišući najavu premijera Zdravka Krivokapića da će uskoro biti usuglašen termin potpisivanja Ugovora između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve.

“I nije dobro, jer iskustvo kaže, da su najbolji oni sporazumi, pogotovo jer su ovdje istomišljenici, a to je moja percepcija Vlade i SPC, i za njih je bolje da rade u tišini i da kad imaju dogovor obavijeste javnost, a sad ćemo imati veliku politizaciju nečega šta se ne može politizovati dok ne vidimo konkretna rješenja”, ocijenio je srpski analitičar.

Upravo da Ugovor ne smije biti predmet politizacije ili podmetanja, istakao je premijer, dodajući da je SPC zadovoljna. Janjić na to, međutim kaže, da je Krivokapiću dobar načelni stav, ali da ima problem da se tog stava i drži.

“Treba biti dosljedan, Krivokapić očigledno nije ako saopštava da jedna strana i to ona strana koju on ne predstavlja je zadovoljna. To znači da on ima neki problem i da nekoga pokušava da dovede maltene pred svršen čin. Vjerovatno bi neko želeo da tu još raspravlja, a pretpostavimo ko je to. Dakle najvjerovatnije imamo nedovoljnu usaglašenost vladajućih stranaka”, poručio je on.

Sadržina ugovora je u potpunosti nepoznata široj javnosti, to su premijeru zamjerili iz opozicije, ali i iz vlasti, odnosno iz URE, čiji predsjednik je i potpredsjednik Vlade. DPS kaže da to jasno upućuje na tajni dogovor, koji, smatraju, najvjerovatnije za cilj ima ugrožavanje nacionalnih interesa Crne Gore, a URA kaže da Ugovor mora biti potpisan tek nakon usaglašavanja sa domaćom zainteresovanom javnošću.

“Naravno da će DPS iskoristiti ovakvu priliku da u startu stavi bibera i soli, zapravo vraćaju ono što je njima Krivokapić i cijeli taj pokret litija prigovarao sve vrijeme. Što se tiče URE jasno je da postoji otpor ali to je elementarna stvar- ugovor je relevantan tek kada se zaista usaglasi, tek kada je prošao kroz proceduru, a sigurno da Krivokapić ima administraciju koja zna kako se radi ali je ne sluša. Ovdje je riječ o neisksutvu u zakonodavnim i pregovaračkim procedurama”, naveo je Janjić.

Dok SPC, kako vjeruje Janjić, koristiti momenat da napravi što povoljniji sporazum, iz mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo kaže da je najavljeno potpisivanje Temeljnoga ugovora Vlade sa SPC zlokobna ideja koja nagovještava propast zemlje.

IzvorNova M

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve