Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

Janjić: Neće biti promjene odnosa sa Crnom Gorom

Ako gledamo sastav parlamenta i ono što smo vidjeli u kampanji – odnos prema Crnoj Gori se neće promijeniti

Predsjednik Foruma za etničke odnose iz Beograda Dušan Janjić ocijenio je u izjavi za Pobjedu da se odnos zvaničnog Beograda i Podgorice, nakon opštih izbora u Srbiji, gdje je trijumfovala aktuelna vlast, neće promijeniti.

“Ako gledamo sastav parlamenta i ono što smo vidjeli u kampanji – odnos prema Crnoj Gori se neće promijeniti”, rekao je Janjić.

Srbija i Crna Gora već godinama imaju jako loše odnose koje karakteriše konstantno miješanje Beograda u unutrašnje stvari Crne Gore uključujujući i izborni proces. U parlament Srbije ušli su ,,Zavetnici“ i ,,Dveri“ koji ne priznaju Crnu Goru kao državu i Crnogorce kao narod.

Janjić kaže i da je sam Vučić primijetio i rekao da je i on odgovoran za rast desnice.

“Sadašnja slika srpskog parlamenta je, ne samo izraz građana, nego i onoga što su radili i SNS i BIA praveći razne liste: ‘Suvereniste’, ‘Zavetnike'… Sada su se oni otrgli kontroli i očigledno je da će Vučiću to biti veliki problem jer sa takvim parlamentom on ne treba ni da pokušava da Srbija bude članica EU”, kaže Janjić.

Na pitanje da li će se situacija sa Crnom Gorom zaoštriti nakon izbora i novog saziva parlamenta u koji su ušle neke stranke krajnje desnice, Janjić ocjenjuje da neće biti promjena.

“Mislim da se u odnosu na Crnu Goru neće ništa desiti, jer sada je ta cijela priča čak i stranaca prešla na to da se oni nadaju da će Vučić da formira Vladu pa će oni onda nešto da rade sa Vučićem”, ističe predsjednik Foruma za etničke odnose.

Mora proći, kako tvrdi Janjić, još najmanje jedan, a možda i nekoliko izbornih ciklusa jer po kuloarima se ne može voditi politika – već transparentno i po volji građana.

Na rast desnice osvrnuo se i sociolog dr Vladimir Vuletić sa Filozofskog fakulteta u Beogradu.

“Stranke desnice nijesu nove i to nijesu potpuno novi ljudi. Iako imamo pomjeranje ka desnici, nema jačanja radikalne ekstremne desnice”, smatra on.

Vuletić je ukazao i na lični uspjeh Vučića koji je osvojio skoro 60 odsto glasova za predsjednika Srbije i zaključuje da će sada biti „važna vještina političara kako da naprave Vladu – jer SNS nema dovoljno poslanika da je samostalno formiraju“.

Odnos prema Crnoj Gori je komentarisao i stari – novi predsjednik Srbije. Na pitanje RTV CG da li je odgovoran za trenutne odnose Crne Gore i Srbije Vučić je odgovorio čuđenjem, tvrdeći da ni ime države nije dugo spominjao.

“Ćutim kao zaliven, sedam mjeseci nijesam izgovorio Crna Gora. Šta ste to čuli, osim što me svakog dana vrijeđaju da ću nešto da osvojim ili ne znam šta – ja im ime nijesam pomenuo. Ništa nijesam pratio, ne znam ni kada će nova crnogorska vlada, ni ko će biti u njoj, ni bilo šta. Ali, ako vam je tako lakše ja razumijem da je nekima u regionu Srbija za sve kriva. Ja tu vrstu generalne krivice nikada neću prihvatiti”, kazao je predsjednik Srbije.

Izbori su pokazali da ovakve Vučićeve stavove podržava 58,59 odsto građana koji su glasali za njega da drugi put bude predsjednik Srbije.

Iako u parlamentu Srbije nemaju prostu većinu SNS ima najviše osvojenih mandata. Od 250 poslaničkih mjesta SNS je dobio 120, SPS 32, dok je opozicija osvojila – „Ujedinjeni za pobedu Marinika Tepić“ 38 mesta, „Nada za Srbiju“ 15, „Moramo“ 12, „Zavetnici“ 10, „Dveri i POKS“ 10 i nekoliko stranaka nacionalnih manjina – Savez vojvođanskih Mađara šest poslanika, po dva poslanika imaju ,,Zajedno za Vojvodinu“ i SDA Sandžaka, a tri poslanika ima „Muftijin amanet“.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Zaxon
07.04.2022-09:10 09:10

Ti se ni u svojoj kući ne pitaš šta ćeš jesti za ručak …