Utorak, 16 Aprila, 2024
Rubrika:

Jakšić: Hajka iz Beograda doživjela novi, ali ne i posljednji vrhunac

''Hajka koju politički vrh u Beogradu vodi ka Crnoj Gori doživjela je novi, ali sigurno ne i posljednji vrhunac izglasavanjem Rezolucije o genocidu u Srebrenici u crnogorskom parlamentu''

Hajka koju zvanični Beograd vodi prema Crnoj Gori doživljava svoj novi vrhunac, rekao je u izjavi za Novu M novinar i analitičar Boško Jakšić.

Največeg krivca za zategnute odnose dvije zemlje nalazi u vrhu srpske vlasti, ali i njihovoj produženoj ruci u Crnoj Gori, DF-u.

Hajka koju politički vrh u Beogradu vodi ka Crnoj Gori doživjela je novi, ali sigurno ne i posljednji vrhunac izglasavanjem Rezolucije o genocidu u Srebrenici u crnogorskom parlamentu, ocijenio je za Novu M novinar i analitičar iz Srbije Boško Jakšić. Donošenje Rezolucije civilizacijska je obaveza, objašnjava Jakšić, a Beograd to odbija po svaku cijenu.

“Ovdje političari od riječi genocid bježe kao đavo od krsta i onda se jeftino i osilno i čitava ta situacija je konstruisana tako da se Crnoj Gori uvali kukavičje jaje”, smatra Jakšić.

Trenutna situacija mogla bi, smatra Jakšić, da doprinese daljem zaoštravanju odnosa dvije zemlje.

“Zaista se pitam koliko će to da traje i da li vlasti u Beogradu koje smatram najodgovornijim za ovo što se događa, naravno i preko svojih pretorijanaca u Crnoj Gori koji imaju stan u Podgorici ali srce drže u predsjedničkoj palati u Beogradu, koliko su svjesni dugoročnih posljedica onoga što rade”, rekao je srpski analitičar i novinar.

Ambijent u kom se Crna Gora predstavlja kao najveći neprijatelj Srbije i srpstva, dodaje Jakšić, veoma je opasan.

“U takvom ambijentu ako se samo jedna za drugom dodaju konfliktne situacije ne možemo se nadati ničem dobrom, a po mom mišljenju u skorijoj budućnosti se taj trend neće promijeniti jer vlasti u Beogradu ne odustaju od svoje ideje srpskog svijeta”, kazao je on.

A crnogorska Vlada je, kaže Jakšić, od početka je krhka, čak i bez miješanja Beograda.

“I moglo je i tad da se očekuje koliko će biti minirana od strane Demokratskog fronta, ali i naravno Milo Đukanović ima ogromne interese da obori Vladu i da se vrati na vlast”, ocijenio je Jakšić.

Cjelokupan odnos dvije zemlje može se nazvati tenzijama u kontinuitetu, a sličnih potresa će, zaključuje Jakšić, biti još.

IzvorNova M

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve