Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Jakič: Vidjećemo da li je Abazović iskren u namjeri da Crnu Goru vrati na evropski put

Govoreći o zamućenim pogledima na Crnu Goru i Zapadni Balkan sa glavnih zapadnih adresa, te o tome što prozapadne snage od promjene vlasti čekaju i još nijesu dočekali jasne vrijednosne ocjene o stanju u Crnoj Gori, on kaže da treba konstatovati da su zapadne adrese na neki način digle ruke od Crne Gore

Nekadašnji ministar odbrane Slovenije i poslanik u Evropskom parlamentu Roman Jakič bio je gost današnje Drugačije radio veze tokom koje je analizirao odgovornost Vlade Zdravka Krivokapića za zastoj u ispunjavanju evropske agende i razloge sporog, a često i pogrešnog reagovanja Brisela i Vašingtona na dešavanja u Crnoj Gori.

Zapadne adrese na neki način digle ruke od Crne Gore, kad je ona digla ruke od njih

Govoreći o zamućenim pogledima na Crnu Goru i Zapadni Balkan sa glavnih zapadnih adresa, te o tome što prozapadne snage od promjene vlasti čekaju i još nijesu dočekali jasne vrijednosne ocjene o stanju u Crnoj Gori, on kaže da treba konstatovati da su zapadne adrese na neki način digle ruke od Crne Gore.

“Ali to pošto je i Crna Gora, za vrijeme ove posljednje Vlade digla ruke od proatlantskog puta. U tom vanjskom svijetu je hiljadu ambicija, inetresa i različitih stajališta, a naročito za one koji su bili skeptični da će Crna Gora postati članica NATO. Dobili su potvrdu da se sa ovom Vladom ništa bitno ne mijenja, čak se ide više koraka unazad. Sve poruke koje su dolazile su izazivale čuđenje, da sastav Vlade ne reflektira nacionalnu strukturu države, da se ne poštuju institucije predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića koji je izabran na izborima, da se ministri nazivaju apostoli, da vladajuća većina opstruira rad parlamaenta, da se ministar vanjskih poslova varaća iz zvanične posjete u Makedoniji, do toga da je Krivokapić jedini premijer u Evropi i šire koji nije vakcinisan”, objašnjava Jakič.

Zbog svih tih momenata, kaže, neke adrese su išle u “stend baj” poziciju i sada čekaju da vide šta će se u Crnoj Gori desiti.

Jakič je govorio i o sporim, često i pogrešnim reagovanjima Brisela i Vašingtona na dešavanja u Crnoj Gori.

Kaže da kada je posljednji put bio u posjeti Crnoj Gori, Đukanović je rekao da treba pokušati reanimirati Evropu pošto je EU ukinula desk za Crnu Goru.

“Ja se nadam da će i danas, u zvaničnoj posjeti Briselu, Đukanović to i Šarl Mišelu sigurno reći. Jako cijenim i napore Eskobara, ali mislim da je to najviši nivo koji se bavi Balkanom, pa i Crnom Gorom u tom konkretnom slučaju. Više nije ni Stejt Department ni niko više osim njega se na bavi time. Spuštena je ljestvica dosta nisko i to me zabrinjava i zato želim da Crna Gora izađe iz te političke krize i da napravi Vladu koja će na neki način deblokirati Evropski put”, rekao je on.

Odlazeća Vlada nije bila iskreno za evropske integracije

Analizirajući odgovornost odlazeće Vlade za zastoj u ispunjavanju evropske agende, Jakič smatra da ona nije bila iskreno za evropske integracije.

Jakič smatra da jedan dio politike nije bio iskren kada je riječ o evropskim integracijama, pozdravljajući do skoro poteze odlazeće Vlade, te da je to zapravo Evropa koja je željela da Crna Gora nastavi proevropskim putem i koja je ipak, uprkos svemu vjerovala u Crnu Goru. Vjerovala da neće skretati sa proatlantskog cilja i da ga neće promijeniti.

Smatra da tu ne treba kriviti Zapad koliko unutrašnju politiku Crne Gore.

“Jedan dio politike nije bio iskren u političkim pitanjima gdje su kazali da se drže svojih obećanja – evropski put da, NATO da… Na zapadu se vjerovalo da imaju svi istu platformu, ali se na kraju pokazalo da jedan dio političke grupacije koja je vladala u Crnoj Gori nije bila iskrena i da su u suštini bili protiv toga”, rekao je Jakič.

Zato, kako kaže, nije iznenađujuće da je bila prva izjava nakon pada Vlade, a i prva izjava koja je stigla u Evropu da se želi formirati nova Vlada koja će deblokirati evropski put.

“Mislim da je ta izjava, mislim gospodina Abazovića, prava i da će Evropa opet povjerovati i nadam se da Evropa ovog puta neće biti, da ne kažem prevarena, nego razočarana što se toga tiče”, naveo je Jakič.

Jasna, održiva većina u parlamentu ili vanredni parlamentarni izbori

Upitan da postoji bojazan da će URA i Abazović koji su bili činilac koji je omogućio pogubno aticivilizacijsko djelovanje vlade Zdravka Krivokapića, sada garantovati da će postati faktor njenog oporavka i vraćanja na prozapadni kurs, kazao da “taj strah imamo svi”.

“Da li je ta iskrenost stvarna. Tu se slažem sa kolegama, evropskim zvaničnicima, koji kažu da CG treba da pronađe jasnu, održivu većinu u parlamentu do kraja mandata. Ako to nije moguće, onda treba izaći sa vanrednim parlamentarnim izborima. To je odluka ljudi i treba je poštovati. Aktivnosti Abazovića za kreiranje manjinske Vlade mislim da su dobri, on se trudi, koliko razumijem, da dobije tu jasnu, održivu proevropsku većinu, makar to govori na svakom koraku. Mislim da je to dobro, naročito jer je razgovor o takvoj Vladi napravljen sa svim političkim subjektima. Mislim da je dijalog potreban između svih političkih subjekata, ako će Abazović kreirati Vladu formirati sa DF-om ili DPS-om to je njegova stvar”, kaže Jakič i dodaje da će Abazović, ako stvarno misli ono što je rekao, tražiti one koji se zalažu da se deblokira evropski put.

Open Balkan ne može biti zamjena za članstvo u EU, vidjeti da li je to dobro za Crnu Goru

Govoreći o Otvorenom Balkanu, Jakič kaže da on nije i ne može biti zamjena za članstvo u EU.

“Što se tiče regionalne saradnje, ona je dobrodošla uvijek, ali ne smije prouzrkovati sumnju da je taj projekat kamuflaža za realizaciju političkih velikodržavnih ambicija samo jedne države. Treba vidjeti da li je to za Crnu Goru dobro. Treba energiju usmjeriti u evropski put i deblokirati ga”, rekao je on.

Sve stranke imaju pravo da vladaju, ukoliko uspiju da dobiju podršku 41 poslanika

Jakiču posebno nije jasna izjava izjava lidera Demokrata Alekse Bečića da se ne smije dozvoliti prekrajanje izborne volje građana.

“Izborna volja građana je volja izražena na izborima. Ne možete isključivati stranke koje su uspjele ući u Skupštinu, tu mislim na sve stranke. Sve imaju pravo da, ukoliko uspiju da dobiju podršku 41 poslanika, vladaju, iako se ja ili bilo ko sa tim ne slaže. Ne slažem se sa stavovima DF-a, ali ako su sposobni oni, ili DPS, da naprave većinu sa bilo kim takve vlade su legitimne i legalne”, poručio je on

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Mis Pis
21.02.2022-20:06 20:06

Da gos. Jakicu Demokrate-Cetnik Becic kaze da se ne smije dozvoliti prekrajanje izborne volje građana. tako su samo RADILI PSIHICKO POREMECENI CETNICI a ka da njega treba sto pitat !