Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Jakič: O kriterijumima o sticanju državljanstva raspravljati u Skupštini

Najava Vlade da će izmijeniti kriterijume za dobijanje crnogorskog državljanstva, a samim tim i biračkog prava, iznenađenje je za nekadašnjeg poslanika u Evropskom parlamentu Romana Jakiča. Neobično je, kako kaže, i da jedan takav dokument razmatra izvršna vlast

Izmjene kriterijuma za sticanje državljanstva osjetljivo su pitanje koje treba razmatrati isključivo u Skupštini, istakao je za Novu M bivši ministar odbrane Slovenije i nekadašnji poslanik Evropskog parlamenta Roman Jakič.

Smatra i da je sramota za Vladu da predstavnik izvršne vlasti, poput ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića, negira presude međunarodnih sudova.

Jakič poručuje, ipak, da nije vrijeme za diranje u boljke iz prošlosti, već za suočavanje sa novim izazovima kao što je pandemija koronavirusa.

Najava Vlade da će izmijeniti kriterijume za dobijanje crnogorskog državljanstva, a samim tim i biračkog prava, iznenađenje je za nekadašnjeg poslanika u Evropskom parlamentu Romana Jakiča. Neobično je, kaže, i da jedan takav dokument razmatra izvršna vlast.

“Mislim da u parlamentarnoj demokratiji, a Crna Gora jeste parlamentarna demokratija, takve senzibilne odluke treba sa senzibiliteom raditi, naročito bi to trebalo sprovesti kroz insitucije parlamenta”, ocijenio je Jakič.

Crna Gora se suočava sa još izazova,a najveći je i dalje pitanje smjene ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića. Nije pristojno, kaže Jakič, komentarišući Leposavićevu spornu izjavu, da jedan predstavnik Vlade negira genocid u Srebrenici, jer to, smatra, predstavlja uvredu za više od osam hiljada žrtava tog zločina, kao i za njihove porodice.

“To je njegovo pravo da tako misli, nisam saglasan sa njim. Sramota je za institucije koje predstavlja negiranje sudske presude Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog suda čije su odluke zasnovane na nalazima Haškog tribunala i prepoznale taj pokolj u Srebrenici kao genocid”, ističe Jakič.

Dodaje i da u ovom, samom po sebi izazovnom tenutku, nije vrijeme da se otvaraju priče iz prošlosti.

“Najveći izazov bi trebalo da bude epidemija koronavirusa, te kako to da se riješi, kako živjeti, kako postaviti Crnu Goru ekonomski na noge posle ovoga, pripemiti se ako stvarno vakcinacija bude uspješna u Evropi, kako početi sa turističkom sezonom od koje zavisi crnogoska ekonomija”, navodi Jakič.

Aktuelnu vlast će, smatra, definisati njen odnos ka vrijednostima na kojima je utemeljena savremena Evropa. Ako Vlada koju vodi Zdravko Krivokapić iskreno želi nastaviti tim putem, mora, zaključuje, učiniti sve da bi očuvala evropska načela.

IzvorNova M

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve