Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Jačati državni identitet Crne Gore

Naš zadatak u ovim uslovima je da svim građanima Crne Gore vratimo na izborima njihovu državu vladavine prava, a koja je građanska, multinacionalna, multivjerska i multikulturalna, poručio je Gegaj

Piše: Nikola Gegaj, član Glavnog odbora DPS Crne Gore

Da bi govorili o državnom identitetu potrebno je prije svega da shvatimo šta je to demokratska pravna država. Po mom političkom iskustvu, ali i kao građanina, moderna država ima demokratsko uređenje, što znači da je ista politički centralizovana organizacija koja predstavlja sve njene građane, koja suvereno vlada, na zakonit način, nad određenom teritorijom, i koja garantuje svim svojim građanima pravo na život, slobodu i ličnu imovinu.

Noseći stubovi demokratske države jesu – sloboda organizovanja i govora, ravnopravno učestvovanje građana u vršenju vlasti, slobodni izbori za poslanike i odbornike te poštovanje svih ljudskih i manjinskih prava.

Sve ovo stvara osnove za zajedništvo, uspješnu proizvodnju i prosperitet svih njenih građana. Da bi se postigli svi ti ciljevi, država registruje sve što se nalazi na njenoj teritoriji i to radi kako zbog uspješnog upravljanja, tako i zbog očuvanja javnog reda i mira. Naša država Crna Gora, osim milenijuma državnosti, koji počinje vladavinom Svetog Vladimira Dukljanskog, potiče iz Knjaževine Crne Gore, koja je bila na stranu pobjednika Velikog rata i, u obliku Republike u sastavu Federativne Narodne Republike Jugoslavije, koja je plod antifašističkog opredjeljenja naroda i narodnosti Jugoslavije tokom Drugog svjetskog rata. Pobjedu nad fašizmom smo podijelili sa drugim evropskim državama kojima težimo da se priključimo u obliku punopravne članice Evropske unije.

Godine 2006. smo voljom većine građana obnovili punu nezavisnost države i stvorili smo kapacitet da se ista, kao suverena i ravnopravna država, uključi u međunarodne odnose s drugim državama i da postaje članica svih međunarodnih organizacija. Što smatram da je veliki uspjeh Crne Gore u vremenu kada je vodila koalicija DPS-a i njenih političkih saveznika, gdje su uvijek bili uključeni predstavnici svih manjina. Kako su postignuti pozitivni rezultati koji su bilježili trend rasta, uprkos određenim krizama na međunarodnom nivou? To je urađeno politikom mira, zajedništva svih građana, koji za specifikum Crne Gore dolaze iz različitih nacija, vjera i kultura, uključivanja svih pozitivnih snaga u političkom životu, poštovanjem svih zakona i međunarodnih sporazuma i standarda.

Na takav način smo otvorili sva poglavlja u pregovaračkom procesu za učlanjivanje u EU, a tu smo neprikosnoveno najbliže tom cilju od ostalih država Zapadnog Balkana. U ekonomskom smislu smo razočarali sve dušebrižnike koji su željeli da postanemo regija tuđe države da bi nas ista hranila. Crna Gora je kontinuirano išla naprijed, i danas ima najveću prosječnu platu na Zapadnom Balkanu. I u drugim resorima je za ovaj četrnaestogodišnji period bilježen vidljiv napredak. Promjenom vlasti na posljednjim izborima Crna Gora se nalazi na raskrsnici. Da li će se nastaviti napredak, ili ćemo se vratiti nazad?

Šarolika koalicija, principijelno oko 25 stranaka i pokreta nespojivih, a pod potpunom kontrolom Srpske pravoslavne crkve, izgleda da nije uopšte sposobna da sačuva trend rasta. Svakog dana vidimo nedržavničko, protivzakonito, teokratsko, bahato, diktatorsko i haotično djelovanje nosioca državničkih funkcija koji kao da su u nekoj trci da dokazuju ko je više nedostojan funkcije koje pokriva. Isti su stvorili jednu političku maglu sačinjenu od mnoštva narušavanja zakona, ustanovljenih pravila, sumnjivih poslova, netransparentosti, revanšizma, gluposti i omalovažavanja preporuka iz međunarodne zajednice. Da se pojedinačno i podrobno bavimo tim stvarima je uzaludan posao.

Naš zadatak u ovim uslovima je da svim građanima Crne Gore vratimo na izborima njihovu državu vladavine prava, a koja je građanska, multinacionalna, multivjerska i multikulturalna. Kada kažem „mi“ podrazumijevam sve političke snage, uključujući i građanski sektor, a koji su za nezavisnu Crnu Goru i evroatlantske integracije. Vrijeme je više da se svim snagama bavimo jačanjem državnog identiteta građana Crne Gore, počevši od osnovnog obrazovanja pa nadalje. Nije mi milo da priznam, ali i u našim redovima smo imali određene propuste koje su doprinijeli ovakvoj situaciji. Neću detaljno obrazložiti moju tvrdnju, nego lično ću dati doprinos da naši napori uspiju, za dobrobit svih građana Crne Gore i naših međunarodnih saveznika.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve