Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

“Jačanje transatlantskog jedinstva – ključ dostizanja trajnog mira i stabilnosti”

Crna Gora je važna zemlja za Balkan. Francuska želi da podrži Crnu Goru na njenom putu ka Evropskoj uniji i želimo da gradimo sa Vama posebna partnerstva, koja podrazumijevaju i sporazume, koji bi mogli da budu potpisani sljedeće godine

Ministar odbrane Predrag Bošković sastao se sa državnom sekretarkom Ministarstva vojske Francuske Ženevjev Daresjek. Bošković je izrazio zadovoljstvo posjetom Daresjek Crnoj Gori, uz naglasak da je činjenica da se ista realizuje u godini kada obilježavamo 140 godina od uspostavljanja bilateralnih odnosa dvije zemlje, dodatni pokazatelj spremnosti da i u budućnosti njegujemo i razvijamo tradicionalno dobre odnose, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Ministarstvo odbrane

”Mogućnosti za saradnju Francuske i Crne Gore su mnogo veće nego što je trenutno stanje. Upravo ova posjeta dokaz je i putokaz većeg interesovanja Francuske za naš region. Crna Gora kao jedan od stabilnijih djelova Zapadnog Balkana, može da bude jedan od najboljih promotera interesa razvijene i demokratske Evrope”, poručio je Bošković.

Bošković je istakao da je saradnja dvije zemlje u oblasti odbrane dobila na intenzitetu nakon pristupanja Crne Gore NATO Alijansi, kao i da sada, kao dvije zemlje saveznice, nastavljamo zajedničkim naporima da doprinosimo jačanju transatlantskog jedinstva, u cilju dostizanja trajne stabilnosti, kako u regionu tako i šire.

Državna sekretarka Daresjek zahvalila se na dobrodošlici i istakla da su posjete visokih francuskih predstavnika Crnoj Gori, dodatni indikator težnji da razvijamo saradnju u svim oblastima od zajedničkog interesa.

”Crna Gora je važna zemlja za Balkan. Francuska želi da podrži Crnu Goru na njenom putu ka Evropskoj uniji i želimo da gradimo sa Vama posebna partnerstva, koja podrazumijevaju i sporazume, koji bi mogli da budu potpisani sljedeće godine”, kazala je Daresjek.

Osvrnula se i na intenzivnu saradnju koju su dva Ministarstva ostvarila u oblasti saradnje vazduhoplovstava i mornarica, učenja francuskog jezika, kodifikacije, kao i učešća u mirovnim misijama, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

U tom kontekstu, Bošković je istakao značaj podrške Republike Francuske pripadnicima Vojske Crne Gore tokom učešća u operaciji EU ATALANTA, angažovanjem AVPD tima (AutonomusVeselProtectionDetachment– AVPD) za zaštitu brodova, koji se bave prevozom hrane u okviru programa UN, WorldFood Program–WFP.

“Govoreći o procesu evropskih integracija, Bošković je izrazio očekivanje za nastavak uspješnih pregovora, kao i dalje napredovanje Crne Gore prema članstvu u Evropskoj uniji, uz uvjerenje će naša zemlja nastaviti dinamično sprovođenje reformi, sa ciljem da bude prva naredna članica EU, u skladu sa ostvarenim individualnim rezultatima.

Sagovornici su saglasni da je regionalna saradnja ključna za rješavanje aktuelnih bezbjednosnih izazova, kao što su migracije i ekonomski razvoj, uz uvjerenje da će i ostale zemlje regiona koje imaju evroatlantsku viziju slijediti crnogorski primjer uspješnog spoljnopolitičkog vođstva”, piše u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve