Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Izmjene zakona o Državnom tužilaštvu pred Skupštinom 11. maja, Bošnjak: Usvojićemo ga i ako mišljenje VK bude negativno

Ovim pristupom, da Vlada ne bude predlagač zakona, izbjegava se obavezna javna rasprava u trajanju od 20 do 40 dana, na čemu su insistirali iz opozicije, ali i iz civilnog sektora i strulne javnosti

Poslanik koalicije “Crno na bijelo” Miloš Konatar potvrdio je da je danas u Skupštinsku proceduru predat Predlog izmjena zakona o Državnom tužilaštvu.

“Sada se stiču svi uslovi da se na prvoj narednoj sjednici razgovara o ovim izmjenama, najvjerovatnije 11. maja “, kazao je Konatar na današnjoj pres konferenciji.

Ovim pristupom, da Vlada ne bude predlagač zakona, izbjegava se obavezna javna rasprava u trajanju od 20 do 40 dana, na čemu su insistirali iz opozicije, ali i iz civilnog sektora i strulne javnosti.

Konatar je na pres konferenciji kazao da je predlog izmjena zakona usaglašen tekst.

“Ovo je jedan od najznačajnijih akata koje ćemo usvojiti u Skupštini. Povod je usaglašavanje između poslaničkih klubova većine i u zadnjem procesu potpredsjednika Vlade sa kojim smo imali komunikaciju”, rekao je Konatar.

Poslanik “Crno na bijelo” je kazao da će ovaj predlog zakona biti poslat na Venecijanskoj komisiji i da očekuje njihovo pozitivno mišljenje.

“Vidjećete da su posebno pooštreni kriterijumi za članove Tužilačkog savjeta iz reda uglednih pravnika gdje se onemogućava članstvo ljudoima koji imaju veze sa političkim partijama. Takođe, onemogućeno je da bivši tužćioci budu članovi savjeta iz reda uglednih pravnika. Sad imamo slučaj da se penzionisana tužiteljka preselila u advokaturu i tako je član Savjeta”, navodi on.

Postignut je i dogovor oko mandata vrhovnog državnog tužioca.

“Ograničava se mandat v.d. CDT-a. On će imati mandat od šest plus šest mjeseci sa ograničenjem da ne može biti u mandatu više od 12 mjeseci. Sad imamo slučaj sa Stankovićem dje on praktično obavlja funkciju dok po sili zakona ne ode u penziju. Uvode se i stroži kriterijumi za pokretanje disciplinskog postupka protiv tužilaca i u vodi se određena prekompozicija u sastavu Discipkinskog vijeća”, rekao je on.

Kazao je da će danom donošenja zakona prestati mandat članovima Tužilačkog savjeta.

Branka Bošnjak iz DF-a kaže da su oni bili za radikalnije mjere i da se sve brže radi ali, kako je dodala, to je mjera kompromisa sa kolegama iz vladajuće većine.

“Nije samo problem tužilaštvo već i druge grane vlasti koje se bore protiv korupcije. Pošto je novina sastav TS hoću da ohrabrim sve iz NVO i ugledne pravnike da se jave kad bude konkurs. Važno nam je da budući TS bude spreman da radi posao kako treba. Uvažićemo mišljenje VK ali ne znači da je najbolja mjera to što nude. I da ne bude pozitivno mišljenje mi ćemo ovaj zakon izglasati”, navela je ona, prenijela je AntenaM.

Slaven Radunović je naveo da uvijek treba prilagođavati crnogorske zakone evropskim do mjere kada oni ne ugrožavaju brze procese toliko neophodne crnogorskom društvu.

“Zakone smo trebali usvojiti još krajem februara. Nadam se da CG nije premnogo izgubila zbog čekanja”, navodi on.

“Naš zahtjev nije bio da se stave na dnevni red izmjene Zakona već da se izglasaju. Nakon izglasavanja tužilačkih zakona idemo u proceduru kad su svi drugi zakoni u pitanju. Glasaćemo za budžet samo ako budemo zadovoljni”, kaže on.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
grana
07.05.2021-12:34 12:34

Nece moci bez odobrenja misljenja Venecijanske Komisije !