Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Izlazak iz političke krize tražiti u parlamentarnim izborima

Vlada je izgubila povjerenje u parlamentu i za mene je ovo neodrživo. Nova vlada treba da bude formirana, ako nova vlada ne može biti formirana među postojećim političkim partijama, onda je odgovor u novim izborima – stav je slovačkog političara.

Trenutna politička situacija u Crnoj Gori je neodrživa, jer zemlja prolazi kroz krizu već mjesecima, tako da bi rješenje trebalo najprije tražiti u novim parlamentarnim izborima. To je u razgovoru za Pobjedu poručio poslanik Evropskog parlamenta i izvjestilac tog tijela za Srbiju Vladimir Bilčik. Sa Bilčikom smo razgovarali prošle sedmice u Briselu, a nakon prezentovanja ovogodišnjeg izveštaja Evropske komisije za Crnu Goru i zemlje Balkana.

Sumirajući utiske o izvještaju, Bilčik je kazao da je izvještaj mogao biti mnogo bolji. Problemi u zemlji rastu, kaže Bilčik, a poruka iz izvještaja je veoma jasna.

– Izvještaj je mogao biti mnogo bolji. Ja Crnu Goru, kvantitativno i dalje vidim kao kao vodeću kandidatsku zemlju, ali kvalitativno, kada je u pitanju ono što treba da bude urađeno, postoji veliki broj problema u porastu. Izvještaj je pisan diplomatskim jezikom ali mislim da je poruka veoma jasna – Crna Gora se suočava sa teškom institucionalnom i političkom krizom i jedini način za napredak ka EU je što skorije rješenje ove krize – rekao je Bilčik u razgovoru za Pobjedu.

Bilčik podsjeća na ono što se čulo i tokom prezentovanja izvještaja u Evropskom parlamentu – Crna Gora kako bi krenula naprijed, mora da usvoji privremena mjerila u oblasti vladavine prava. Vlasti u Crnoj Gori uvjeravale su javnost da bi se to moglo dogoditi do kraja godine. Upitan da li je realno da Vlada to učini, Bilčik se pita – koja vlada?

– Jasno je, ono što se čulo i tokom izlaganja komesara Varheljija – Crna Gora, kako bi se pokrenula, mora da usvoji privremena mjerila u oblasti vladavine prava. Svi znaju šta treba da bude urađeno, svi znaju to, ne nekoliko nedjelja unazad, već nekoliko godina, ali problem je što ništa od toga nije urađeno. Koja vlada će sada to da uradi? Iskreno, premijer Abazović nije politički premijer, a Crnoj Gori treba politička i legitimna vlada zasnovana na jasnoj većinskoj podršci u parlamentu. Trenutna situacija je neodrživa – ocijenio je evropski diplomata.

Kazao je i da je situacija u zemlji trenutno takva da slabi povjerenje građana u državne institucije, u demokratiju.

– Produbljuju se podjele u zemlji i otvara prostor za uticaje spolja, nažalost od onih koji ne vide evropsku perspektivu Crne Gore. Nadam se da će svi ozbiljni političari sagledati situaciju u zemlji i da neće prolongirati ovu krizu. Ovdje se ne radi o ličnim benefitima, ne radi se o držanju vlasti zarad ličnih koristi, nego zarad ljudi koji žive u Vašoj zemlji. Nadam se da će rješenje ove krize biti pronađeno uskoro, što će i biti odgovor na Vaše pitanje o završnim mjerilima. Ne mogu da zamislim kako bi mogli imati kredibilnu odluku o nečemu ovakvom, bez kredibilne političke vlade i kredibilne parlamentarne većine – rekao je Bilčik.

Pitanje je, kaže Bilčik, i dokle su političke snage u Crnoj Gori spremne i sposobne da prioritizuju fundamentalne stvari i strategijski interes njihove zemlje stave iznad uskopolitičkih interesa njihovih partija.

– Jer bez toga, nažalost, crnogorski progres ka EU ne vidim u bliskoj budućnosti. Prvo i osnovno je rješenje institucionalne krize. Crnoj Gori treba Ustavni sud, trebao joj je i juče. Vidjeli smo jasnu diskusiju sa komesarom na sjednici AFET-a i pitanje je jasno postavljeno – šta je rješenje političke krize. Vlada je izgubila povjerenje u parlamentu i za mene je ovo neodrživo. Nova vlada treba da bude formirana, ako nova vlada ne može biti formirana među postojećim političkim partijama, onda je odgovor u novim izborima – stav je slovačkog političara.

Na pitanje je da li bi bila održiva vlada koju bi formirala „stara parlamentarna većina“, Bilčik ponavlja da je vladi potrebna većina u parlamentu.

– Ako postoji većina za novi sastav snaga, baziran na postojećim partijama, koja će dobiti većinu u parlamentu i garantovati ispunjavanje fundamentalnih reformi, uključujući imenovanja u pravosuđu, kao i Ustavnom sudu, hajde da pričamo o toj vladi. Ja lično ne vidim takvu vladu u Crnoj Gori, ali ja sam u Briselu, i možda postoji rješenje. Ali već sam rekao, jasno sam rekao, postoje crvene linije za nas. Ne mogu da zamislim da vlada u kojoj imamo snažne glasove protiv EU a koje su snažno proruske, mogu biti sposobne da ispune sve ovo – poručuje Bilčik.

Njegov stav je da je rješenje u izborima.

-Crna Gora već nedjeljama i mjesecima prolazi kroz krizu, i mislim da će najprije rješenje biti u izborima, a političari moraju da misle o institucionalnom okviru. Crnoj Gori treba Ustavni sud, prvo i osnovno. Bliže se lokalni izbori iduće nedjelje, sljedeće godine predsjednički izbori i možda ćete imati parlamentarne izbore. Ja neću govoriti kada bi oni trebali biti održani, ali svi mi vidimo situaciju, i svi vidimo da trenutni sastav parlamenta ne daje rješenja. Tako da je minimum koji treba da se postigne – fokusiranje na institucionalna rješenja – zaključio je Bilčik.

 

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve