Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Izborom za premijera, DF se “oslobađa” Krivokapića

Vujović kaže da se može reći da je riječ o crkvenoj vladi koja je formirana sa političkim kadrom URE

Politički analitičar i direktor CEMI-ja Zlatko Vujović ocijenio je, u emisiji “Teleskopija” na TVCG, da je najbrži način da se DF oslobodi uticaja mandatara Zdravka Krivokapića da bude izabran za premijera. Vujović ističe da stavovi nekih predloženih ministara produbljuju nepovjerenje i podjele u Crnoj Gori. Ocijenio je kako je SPC iskoristila momenat da se nametne prosrpskim partijama i vjeruje da je cilj preko obrazovnog sistema promijeniti identitet Crne Gore.

Zlatko Vujović, foto Cemi

“U tom trenutku on prestaje da bude poslanik crnogorskog Parlamenta, prestaje da bude 41. poslanik koji odlučuje o vlasti. On je predsjednik Vlade kojoj se može uskratiti povjerenje. On u tom trenutku postaje uslovno rečeno politički ucijenjen od bilo kojeg poslanika, ne samo s te liste nego sa bilo koje liste. On postaje mandatar bez konkretne podrške, jer se u tom trenutku vraća lopta u polje DF-a i oni će povratiti uticaj. Kako će ga oni iskoristiti to je druga priča,” istakao je Vujović.

Vujović kaže da se može reći da je riječ o crkvenoj vladi koja je formirana sa političkim kadrom URE.

“Ja vjerujem da su kadrovi URE dobri, ali nijesu eksperti, a sa druge strane imamo eksperte bliske pravoslavnoj crkvi”, rekao je on.

Na pitanje otkud tolika moć Srpskoj pravoslavnoj crkvi, on kaže da je SPC iskoristila momenat da je mogla da se nametne prosrpskim partijama.

“Svi smo znali i upućivali da je SPC snažno upućena u izborni proces, sada više to nije doprinos listi ili podsticaj biračima, već je to onaj dio koalicije koja je učestvovala na ovim izborima”.

On kaže da je pitanje kako je finansirana kampanja, kako je jedan takav subjekt učestvovao u izborima. Kako kaže cijeli je niz otvorenih pitanja, a posljedica je da je u Crnoj Gori crkva preuzela vlast.

“Vi u Evropi imate to da crkva jeste politički faktor, ali učešće u kampanji, vođenje kampanje, preuzimanje ministarskih pozicija to nije baš praksa nigdje”, kazao je Vujović.

Isitče da crkva ne može da vodi državu, podsjećajući da se to kosi sa Ustavom.

“Ako izuzmemo Abazovića, vi imate potpuno etnički čistu vladu. To su sve vjernici Srpske pravoslavne crkve. Mi nikad takvu vladu nijesmo imali, u onim godinama jedinstvenog DPS ipak se vodilo računa da budu svi zastupljeni. Mi smo se ovdje vratili značajno u prošlost, ako se sve ovo, uopšte, potvrdi u Paramentu,” naveo je on.

Govoreći o NVO sektoru, kaže da u normalnim situacijama treba dati Vladi vremena da se ona konsoliduje, ali ako imate stavove vlade koji nijesu baš društveno prihvatljivi onda ih treba kritikovati.

“Stavovi kandidatkinje za ministarku koja predstavlja četiri resora izazivaju podjele i onda imate obavezu da kruitikujete odmah. Vi se borite protiv takvih kritika. Imamo jednu značajnu promjenu, uslovno rečeno “politički zemljotres” i neki se ne snalaze baš u tome,” smatra on.

Kaže da ako vlada nema nacionalnih manjina onda je logično da odmah treba da kritikujete.

“Pa i zapošljavanje preko rođačkih veza to smo kritikovali i kod DPS-a”, naveo je on.

Vujović kaže da stavovi Bratić produbljuju nepovjerenje i podjele u Crnoj Gori.

Komentarišući mogućnost uvođenja vjeronauke u crnogorski obrazovni sistem, Vujović kaže da je cilj koristiti obrazovni sistem dabi se promijenio identitet Crne Gore.

“Kad imate ministre koji, plašim se, nijesu spremni da poštuju procedure, nego im je to identitetsko pitanje bitnije onda to nije dobro. To se za 200 dana baš ne može desiti, jer imamo URU kojoj bi to bilo previše,” smatra on.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
pero
10.11.2020-21:59 21:59

Bravo expert, mozes odmah u vladu Krivokapica.