Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

”Iz svih ovih problema moguće izaći isključivo dogovorom parlamentarne većine nakon 30. avgusta”

''Odmah se mora izaći iz te nezdrave atmosfere, kojom se krše osnovni, temeljni demokratski postulati, a vlasti žele formirati voljom nekih centara moći. To je i antievropski i antidemokratski'', ocijenjeno je na sastanku Predsjednika Opštine Budva Mila Božovića, predsjednika Opštine Nikšić Marka Kovačevića, predsjednika Opštine Berane Vuka Todorovića i predsjednika Opštine Mojkovac Veska Delića

Predsjednici Opština Budva, Nikšić, Berane i Mojkovac održali su zajednički sastanak na kojem je ocijenjeno da su ove opštine jasni pokazatelji da se dogovorima i poštovanjem političkih pravila mogu i moraju uspostavljati vlasti koje će biti efikasne i koje će za svoje delovanje odgovarati samo građanima.

“Dešava se danas čudna situacija da se u CG sve više minimizira uloga naroda, da se prenebregava njegova izborna volja. Odmah se mora izaći iz te nezdrave atmosfere, kojom se krše osnovni, temeljni demokratski postulati, a vlasti žele formirati voljom nekih centara moći. To je i antievropski i antidemokratski”, ocijenjeno je na sastanku Predsjednika Opštine Budva Mila Božovića, predsjednika Opštine Nikšić Marka Kovačevića, predsjednika Opštine Berane Vuka Todorovića i predsjednika Opštine Mojkovac Veska Delića. 

Kako su istakli, iz svih ovih problema, raspirivanja krize, iz ovoga ponižavanja naroda, moguće je izaći isključivo dogovorom i političkom akcijom onih koji su bili parlamentarna većina nakon 30. avgusta.

“Vrijeme je da se spuste tenzije i da se smire strasti među pojedinim političkim subjektima koji su pobijedili na tim izborima. To je datum koji jeste istorijski, na koji smo čekali decenijama, ali moramo pokazati da smo ga dostojni i da iznad svega cijenimo ono što se toga dana dogodilo. To ćemo pokazati tako što ćemo zajednički, razgovorima, pregovorima, kompromisima, rešavati probleme i međusobne odnose”, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Prema njihovoj ocjeni, stalna prepucavanja idu na ruku samo DPS-u, odnosno bivšem režimu koji još uvijek nije potučen do kraja.

“I upravo je DPS naš zajednički politički protivnik i protivnik CG i njenih građana, protivnik Nikšića, Budve, Berana, Mojkovca…Sjetimo se propadanja naših opština pod tom političko-kriminalnom hobotnicom, koju smo, međutim, pobijedili i krenuli u razvoj i oporavak. Sjetimo se kakva su uporišta DPS -a bili Nikšić, Budva ili Mojkovac, pa smo ih pobijedili. I to nije samo uspjeh DF, nego i svih drugih koji sa nama čine lokalnu vlast. Kad se prevaziđu sujete onda je moguće i trezveno razgovarati”, navodi se u saopštenju.

I pored brojnih poteškoća koje se javljaju u lokalnim samoupravama, naglašavaju da su pokazali spremnost da razgovaraju o svim pitanjima koja nas dijele ili nam prave probleme u funkcionisanju. I taj recept dogovora, međusobnog uvažavanja i poštovanja, koji ipak postoji na ovim lokalnim nivoima treba preslikati na državu.

“Nemamo pravo da prospemo rezultate 30. avgusta, jer nam je narod dao povjerenje da se dogovorimo i vodimo Crnu Goru, poštujući rezultate i snagu svakog od pobjednika”, ocijenjeno je na sastanku.

To je, ističu, pošteno i to su demokratske i evropske vrijednosti.

“Neka odavde ode poruka zajedništva i pružene ruke, da krenemo u dogovor i odmah prestanemo sa svađama koje ne vode nikuda osim što idu na ruku DPS”, zaključuju u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
KLEMENTINA
24.08.2022-21:32 21:32

SVE DILEJA DO DILEJE.