Utorak, 16 Aprila, 2024
Rubrika:

IZ NIKŠIĆKE POLICIJE ĆUTE O 954 DUPLA BIRAČA: Danima bez odgovora šta je preduzeto po nalogu ODT-a

Iako je ostalo još samo dva dana do izbora, Uprava policije, odnosno CB Nikšić i dalje ćuti

Portal Standard više puta je upućivao pitanja i urgencije Upravi policije Crne Gore, tražeći odgovor na pitanje da li je Uprava policije, na zahtjev ODT Nikšić zatražila od NCB Interpol Podgorica da stupi u kontakt sa NCB Interpol Beograd kako bi se izvršila provjera spiska od 954 birača, za koji se tvrdi da su duplo upisani birači u Srbiji i Crnoj Gori. Iako je ostalo još samo dva dana do izbora, Uprava policije, odnosno CB Nikšić o ovome i dalje ćuti.

Podsjetimo, Osnovno državno tužilaštvo u Nikšiću, postupajući po prijavi portala Standard, tražilo je od Uprave policije – CB Nikšić prikupljanje potrebnih obavještenja i provjeru načina i zakonitosti upisa u birački spisak u Nikšiću, svih navedenih lica na spisku od 954 imena, za koja se sumnja da su duplo upisani birači, kazao je Standardu državni tužilac – portparol Stevo Šekarić.

”Ukoliko se utvrdi da su neka od navedenih lica nezakonito upisana u biračke spiskove u Nikšiću i ukoliko se utvrdi da bi se u radnjama nekih od navedenih lica ili pak nekih drugih službenih lica, koja vode biračke spiskove u Nikšiću, moglo raditi o elementima krivičnog djela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti, biće pokrenut krivični postupak protiv istih”, saopštio je tužilac Šekarić Standardu.

Portal Standard je navedeni spisak 1. marta proslijedio svim nadležnim institucijama, pa i Upravi policije. Zatim, nakon informacije dobijene od ODT Nikšić, tražili smo od UP da nas informiše o tome da li je preduzela potrebne korake, a na naše dopise koji su ponavljani 8. i 11. marta, UP nije odgovarala. Novinar Standarda pokušao je da telefonskim putem stupi u kontakt sa direktorom Uprave policije Zoranom Brđaninom, ali bezuspješno.

Standard je informaciju sa spiskom od 954 osobe i njihovim ličnim podacima, dobijenim od anonimnog pošiljaoca, dostavio – Ministarstvu unutrašnjih poslova, Upravi policije, Specijalnom državnom tužilaštvu, Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću i Opštinskoj izbornoj komisiji u Nikšiću. Više o tome pročitajte ovdje.

Odgovore Osnovnog državnog tužilaštva u Nikšiću, kao i Ministarstva unutrašnjih poslova, možete pročitati ovdje.

Takođe, portal Standard proslijedio je Centru za monitoring i istraživanje (CeMI), na njihov zahtjev, spisak imena 954 osobe, za koje se sumnja da su duplo upisani birači, odnosno da se nalaze i u biračkom spisku Crne Gore i u biračkom spisku Republike Srbije.

Iz CeMI-ja su najavili da će izvršiti uvid i provjeriti da li su navedena lica zaista upisana i u birački spisak Republike Srbije.

CeMI je član Savjeta za kontrolu biračkog spiska, i organizacija koja na osnovu člana 21 Zakona o biračkom spisku posjeduje odobrenje da vrši uvid u isti.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve