Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Ivanović: Stijović možda ekepert u statistici, ne u poljoprivredi

Poslanici raspravljaju o interpelaciji o radu ministra poljoprivrede Aleksandra Stijovića

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević kazao je da je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, po rezultatima rada, jedno od najgorih u Vladi Zdravka Krivokapića.

On je u Skupštini, obrazlažući interpelacije o radu ministarstava vanjskih poslova, prosvjete i poljoprivrede koje je podnijela opozicija, rekao da kao država nijesmo dobili nijedan strateški dokument, nijednu korekciju eventualno neke politikle koja nije bila odgovarajuća od strane Ministarstva poljoprivrede

”Dobili smo dosta obećanja i samo kritike onoga što u prethodnom periodu nije valjalo. Svaka nova Vlada treba da ponudi politiku i programe koji će biti bolji od prethodnih i dati neku dodatnu vrijednost i korist. Nažalost, u ovih 365 dana nismo dobili ništa od toga”, naglasio je Konjević.

On je istakao da agrobudžet nije usvojen na vrijeme, te da poljoprivrednici nijesu dobili adekavatnu pomoć države zbog krize koja je najviše uslvoljena kovid situacijom.

”Tim ljudima nije bila potrebna da im neko preveže stoku, već da uslovima ozbiljnih poremećaja na tržištu, kad već nema agrobudžeta, država pomogne kako bi spasili ono što su stvorili do tada”, istakao je Konjević.

Konjević je mišljenja da se teško može naći neko iz branše poljoprivrede, kojoj god političkoj opciji da pripada, a da ima pozitivnu ocjenu o radu Ministarstva poljoprivrede u posljednjih godinu dana.

On je pohvalio ministra poljoprivrede Aleksandra Stijovića to što nije akter bilo kakvih afera.

Ministar Stijović je, odgovarajući Konjeviću, kazao je da je Konjević iznio niz paušalnih odredbi.

”Ne znam šta smatrate da nije pomognuto poljoprivrednim proizvođačima? Sa manje novca uspjeli smo da damo više, sva direktna davanja su povećana. Je li to manje nego do sada? Kako nismo prepoznali poljoprivredne proizvođače i stočare i njihove probleme, kad smo dali 3 odsto više davanja. Sve što ste rekli apsolutno ne stoji”,rekao je Stijović u parlamentu.

Stijović tvrdi da poljoprivredne proizvođače niko do sada nije slušao kao on.

”Ja sam izuzetno ponosan na svoj tim i šta je uradio u ovakvim uslovima”,dodao je ministar poljoprivrede.

Prema njegovim riječima, podigli su sve u poljoprivredi u mjeri u kojoj se moglo u godini za nama, ističući da je urađeno u toj oblasti više nego što je bilo koja prethodna Vlada.

Konjević je u odgovoru rekao da bi bilo pošteno da Stijović kaže koliko je, kao neko ko je radio u Upravi za šume, dobio novca za vrijeme dok je ministar poljorpivrede bio Petar Ivanović.

”Nemate Vi uopšte problem sa mnom. Pokušavam da zastupam interese jednog dijela poljoprivrednih proizvođača koji javno ispoljavaju nezadovoljstvo Vašim radom. Oni tvrde da ono što su tražili kao pomoć za štočarstvo nijesu dobili, a da je stočna hrana poskupila preko 50 odsto, a da je cijena mineralnih đubriva skočila od 60 do 100 odsto. Nisam ja, nego Vi krivi što je agrobudžet usvojen u julu. Nije kriva moja baba, nego Vlada. I onda vi pričate o pomoći poljoprivredi sa agrobudžetom u julu. Najbolje ste objasnili kada ste jednom od nastupa u parlamentu rekli da im ne služite Vi da im prevežete stoku”, poručio je Konjević.

Ivanović: Stijović nije predložio nijedan zakon

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Petar Ivanović je rekao da je siguran da Konjević nije bio dobro informisan kada je u pitanju priča o novcu koji je Stijović dobio za vrijeme dok je on bio na čelu Ministarstva poljorpivree.

”Ministarstvo poljorpivrede u svom sastavu ima dio koji se bavi politikom u oblasti šumarstva. Uprava za šume ne posluje u okviru Ministarstva poljoprivrede, već je poseban organ, neka se Konjević prisjeti ko je bio na čelu Uprave za šume i u čijoj nadležnosti su bili određeni akti. Dakle, nijesu svi akti u rukama ministra poljoprivrede. Koliko se sjećam, u pravu je da je bilo potpisanih ugovora čija je namjena bila izrada planova u oblasti šumarstva za koje je zadužena bila Uprava za šume na čijem čelu je bio Rado Šućur, a ne Petar Ivanović”, naglasio je Ivanović.

On se onda obratio Stijoviću i osvrnuo se na njegov rad. On je istakao da Stijović nije predložio nijedan zakon Skupštini i da o aktivnostima njegovog resora govori isključivo u futuru.

”Vi se koristite jednom krilaticom: “Nikada kao sada”. Da – nikad gore nego sada. Vi jedno pričate, a drugo radite, možda ste ekepert u statistici, ali ne u poljoprivredi. Vi ste opsjednuti pričom o kriminalu, a sami kršite zakon. Po mojoj dubokoj ocjeni nijeste sposobni da vodite ovaj resor. Vi ste čovjek koji ima percepciju da Vas ljudi vole, a oni štrajkuju”, poručio je Ivanović.

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša kazao je da smatra da zbog dva segmenta Stijović ne može da bude ministar u Vladi Crne Gore.

”Prvo vrlo ste se neprimjereno ponašali prema poslanicima, što nijedan ministar ne smije da radi. Mahali ste fasciklom i govorili poslanicima kako da glasaju… Vi ste u Savjetu za borbu protiv koronavirusa koji donosi epidemiološke mjere, a Vi ih i sami kršite. Treće, radili ste kampanju za neke partije u Nikšiću, ali ste dobili odgovor građana. Ta sugestija Vam je dobro došla i shvatili ste je na pravi način”, istakao je Mugoša.

Mugoša je ukazao na to da je Stijović pokazao da mu je nekad važnija ideološka profilacija, nego ono za šta je zadužen.

Martinović: Nema razloga za razrješenje Stijovića

Poslanik Demokratske Crne Gore Vladimir Martinović pohvalio je rad Stijovića i kazao da će svaki ministar koji radi u korist građana i po zakonu imati podršku te partije.

”Ja ne vidim nijedan razlog za Vaše razrješenje”, poručio je Martinović, pozivajući Stijovića da bez odstupanja “udari na sve mafijaške i tajkunske kompanije” koje se nisu bavili zakonitim radnjama.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve