Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Ivanović: PzP će stvoriti nova kvalitetna radna mjesta za zapošljavanje mladih

Ivanović smatra da država treba da otvori povoljne kreditne linije za mlade preduzetnike početnike, ali i da podsticajnim mjerama stimuliše poslodavce da zapošljavaju mlade

Nezaposlenost, bezidejnost i nedostatak kvalitetne ponude za provođenje slobodnog vremena ključni su problemi sa kojima se mladi suočavaju. Svaki drugi mladi građanin navodi da je nezaposlenost najveći problem sa kojim se susrijeću, slijedi droga-bolesti zavisnosti, pa tek onda loš ekonomski status, saopštila je Sara Ivanović, kandidatkinja za poslanicu PzP-a.

“Prisutna je apatija i inertnost među mladima, i gotovo potpuno odsustvo građanskog aktivizma. Društvene mreže su postale glavno mjesto druženja, a virtuelni svijet uzima primat nad stvarnim. Agresivnost i vršnjačko nasilje dosegli su zabrinjavajući nivo. Trka za brzom i lakom zaradanom vodi sve više mladih u kriminal. Etičke vrijednosti su degradirane pa su mladim ljudima postali uzori ljudi iz kriminalnog miljea. Oni kvalitetni, obrazovni, zbog negativne kadrovske selekcije, napuštaju zemlju, pa je tzv. „odliv mozgova“ u porastu i država gubi nemali broj biološki i intelektualno najkvalitetnijeg dijela stanovništva”, navodi Ivanović.

Prema njenim riječima, sve manji broj mladih zasniva bračnu zajednicu.

“Stanovništvo nam ubrzano stari. Društvena marginalizacija mladih najgori je oblik trošenja društvenog kapitala. O njima se najčešće govori u kontekstu delinkvencije, bolesti zavisnosti, kriminala, vršnjačkog nasilja, ekscesa. Međutim, nijesu društveni problem mladi, nego nedovoljna zainteresovanost države za mlade, gorući je problem.

Pokret za promjene kroz dinamičan i održiv ekonomski rast će stvoriti nova kvalitetna radna mjesta za zapošljavanje mladih, jer na mlade treba gledati kao na društveni potencijal, a ne kao društveni problem i omogućiti veće učešće u procesima donošenja odluka posebno onih koje se tiču te populacije”, obećava ona.

Ivanović smatra da država treba da otvori povoljne kreditne linije za mlade preduzetnike početnike, ali i da podsticajnim mjerama stimuliše poslodavce da zapošljavaju mlade.

“Adekvatno stambeno zbrinjavanje mladih kroz različite programe za kupovinu stanova pod značajno povoljnijim uslovima od tržišnih treba biti jedna od prioritetnih mjera. Neophodno je unaprijediti studentski život, povećati iznos studentskog kredita, posebno za studente koji studiraju deficitarne studijske programe van zemlje, povećati kapacitete u studentskim domovima, izgradnjom novih ili proširenjem postojećih, i znatno poboljšati uslove u njima”, kaže ona.

Ivanović dodaje da je podsticanje sistemskog finansiranja lokalnih programa za mlade i otvaranje omladinskih centara, te snažniji društveni angažman mladih zasnovan na univerzalnim vrijednostima pluralističke demokratije i ljudskih prava od krucijalne je važnosti, kao i podsticanje volonterizma kod mladih, kao vid slobodne aktivnosti i doprinosa zajednici.

“Mi iz Pokreta za promjene smatramo da je kontinurano edukovanje mladih za bezbjedno korišćenje društvenih mreža vrlo važno, kao i sistemski sveobuhvatan pristup rješavanju kompleksnog problema vršnjačkog nasilja. Naša ideja je i da se osnuje nacionalna agencija za pitanja mladih i fond za mlade, što bi, sigurni smo, značajno unaprijedilo status mladih u društvu”, zaključila je Ivanović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
RIR
03.06.2023-11:32 11:32

…bravo ! za mlade ne kvalitetna radna mjesta nego najkvalitetnija !
lijepo bi bilo samo da nabrojite naprimjer ,đe će biti….ili se i vama svidjela i vi prihvatili Spajiceva takva obecanja …što da ne recite i penzije ,min 600 e -što da ne -predizborna retorika !