Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Istraživanje CEDEM-a: Za EU najviše Bošnjaci i Muslimani, najmanje Srbi

Projektni koordinator CEDEM-a Marko Pejović kazao je da, kad je riječ o nacionalnoj strukturi po pitanju podrške članstva Crne Gore u EU slijede Crnogorci, dok integracije najmanje podržavaju oni koji se izjašnjavaju kao Srbi

Bošnjaci i Muslimani najveći su podržavaoci crnogorskog puta u Evropsku uniju (EU), a nakon njih slijede Albanci, pokazalo je istraživanje Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM).

Projektni koordinator CEDEM-a Marko Pejović kazao je da, kad je riječ o nacionalnoj strukturi po pitanju podrške članstva Crne Gore u EU slijede Crnogorci, dok integracije najmanje podržavaju oni koji se izjašnjavaju kao Srbi.

Kad je riječ o prihodima, oni ispitanici koji pripadaju kategoriji visokih prihoda su oni koji, kako je rekao, čak četiri puta više podržavaju put Crne Gore u EU, za razlike od one iz kategorije niskih prihoda.

“Oni koji rade u privatnom sektoru su oni koji dva puta manje podržavaju ovaj proces za razliku od onih koji su nezaposleni”, rekao je Pejović u našem Jutarnjem programu.

Posmatrano po regijama, članstvo Crne Gore u EU više podržavaju građani na sjeveru zemlje, za razliku od onih koji žive u centralnoj regiji.

“Odnosno građani centralne regije su oni koji najmanje podržavaju članstvo u EU”, rekao je Pejović.

“Kategorije koje se protive članstvu Crne Gore u EU su one sa niskim primanjima, oni koji žive u centralnoj regiji Crne Gore, oni koji se izjašnjavaju kao Srbi i oni koji imaju niža primanja u cjelosti”, istakao je Pejović.

Podsjećamo, nedavno istraživanje CEDEM-a pokazalo je da bi više od 60 odsto građana na referendumu podržalo ulazak Crne Gore u Evropsku uniju (EU), njih skoro trećina smatra da se Crna Gora kreće onoliko brzo koliko okolnosti dozvoljavaju i da očekuje da će država do 2025. godine postati članica Unije, a više od polovine smatra da bi mladi bili na dobitku ulaskom u tu zajednicu.

IzvorCdm

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve