Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Iskoristiti podršku država članica za ubrzanje procesa pristupanja

Sastanak je održan u Briselu, u susret održavanju međuvladine konferencije između Crne Gore i EU

Crna Gora konkretnim rezultatima pokazuje da je njeno mjesto u EU. U narednom periodu je važno intenzivirati reformske procese u državi i iskoristiti podršku država članica za ubrzanje procesa pristupanja”, poručeno je sa sastanka glavne pregovaračice Zorke Kordić i generalnog direktora Direktorata za susjedsku politiku i proširenje u EK Maćeja Popovskog.

Sastanak je održan u Briselu, u susret održavanju međuvladine konferencije između Crne Gore i EU.

“Pozicija Crne Gore je jasna, kako s aspekta strateške orijentacije i usklađivanja sa vanjskom i bezbjednosnom politikom EU, tako i u pogledu odlučnosti Vlade da u što kraćem roku i na kvalitetan način ispuni preporuke iz ovogodišnjeg Izvještaja Evropske komisije, naročito u oblasti vladavine prava”, kazala je Kordić.

U tom kontekstu, ona je informisala sagovornika da Vlada zaokružuje Akcioni plan adresiranja ključnih preporuka EK za period do kraja juna 2022, što je, kako je kazala, pokazatelj jasne političke vizije i volje za mjerljivim učincima u procesu pregovora s EU.

Kako su naveli, Kordić je ukazala značaj ohrabrujućih poruka podrške država članica EU sa neformalnog sastanka ministara evropskih/vanjskih poslova Evropske unije na kom je učestvovao predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić.

“Svi akteri u Crnoj Gori, naročito politički akteri u Parlamentu treba da se okupe oko pitanja EU integracije”, poručio je Popovski, ukazavši na iskustvo Poljske iz perioda pristupanja kad je u Skupštini kreiran Ad Hoc Vanredni Odbor za usklađivanje s pravnom tekovinom EU za brže donošenje zakona važnih za evropski put.

“On je poručio da je atmosfera koja je vladala na posljednjoj Međuvladinoj konferenciji između Crne Gore i EU bila izuzetno pozitivna i da treba iskoristiti taj ambijent podrške država članica za ubrzanje procesa pristupanja. Poručio je da je za države članice naročito važna puna usklađenost Crne Gore sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU, te da je na predstojećoj MVK važno ukazati na snažnu posvećenost Crne Gore vladavini prava, kroz jasnu viziju mape puta za ispunjenje privremenih mjerila”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve