Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Internet omogućava provjeru biračkih spiskova BiH i Srbije

MUP ima ne samo tehničke mogućnosti već i zakonsku obavezu da shodno zakonu o Biračkim spisku blagovremeno upiše i briše svakog punoljetnog građanina, kada nađe da je ispunjen uslov za njegov upis odnosno brisanje

Izjave g. Miljanića i g. Miloševića, visokih funkcionera Ure uhljebljenih u MUP-u, da ne mogu da provjere korišćenje dvojnog biračkog prava ne samo da im ne služe na čast, već su netačne, poručio je sudski vještak za elektroniku i telekomunikacije Predrag Boljević.

“Za posljedicu će sigurno imati, prekršajno, odnosno krivično gonjenje kako njih samih, kad se steknu uslovi, tako i svih lica koje povjeruje iznesenim neistinama ova dva visoka funkcionera URA-e i postupe shodno njima”, poručio je Boljević.

MUP, kako je naveo, ima ne samo tehničke mogućnosti već i zakonsku obavezu da shodno zakonu o Biračkim spisku blagovremeno upiše i briše svakog punoljetnog građanina, kada nađe da je ispunjen uslov za njegov upis odnosno brisanje.

“Podsjećam i ovu dvojicu i stavljam na znanje građanima da je u Zakonu o biračkom spisku, u članu 12a navedeno da se „promjena u biračkom spisku po službenoj dužnosti vrši se na osnovu podataka iz službenih evidencija i javnih isprava, elektronskih registara ili evidencija koje se vode na osnovu zakona….“. Javno dostupne elektronske baze birača Republike Srbije i Republike Bosne i Hercegovine su dostupne na internet stranci https://upit.birackispisak.gov.rs/ i https://www.izbori.ba/Default.aspx?CategoryID=509&Lang=3”, rekao je Boljević.

Kaže kako je veoma indikativno da je upravo prva afera, kodnog naziva „Granica“, usmjerna ka uklanjanje Načelnice sektor koji administrira baš elektronsku bazu crnogorskih birača, kakve li slučajnosti.

“Zašto baš ova afera u trenutku kad je prisustvo osobe koja rukovodi ovim sektorom MUP-a ne samo poželjno, nego i više nego potrebno.”

Osim MUP-a, koji očigledno pokušava da to sakrije, podaci o svim glasačima koji svoje pravo ostvaruju osim u Crnoj Gori tako i u Srbiji i Republici Srpskoj, postoje jake indicije da posjeduje i jedna crnogorska NVO organizacija, poručuje Boljević.

“Ovi podaci koliko sam nezvanično čuo, sadrže pune podatke JMBG, broj pasoša i iz regiona i iz Crne Gore, adresu u regionu i Crnoj Gori što je više nego dovoljno za njihovu punu identifikaciju, a koji nijesu dostavljkeni mupu jer ih on već im,a u svojim bazama crnogorskih birača.

Konsekvence za prisustvo u dva biračka spiska, Crne Gore i neke od zemalja regiona, za birača, osim što će biti brisani, slijedi i prekršajna prijava i novčana kazna u visini jednog prosječnog ličnog dohotka. Naravno ukoliko se građani samoiniocijativno odjavi i zatraži brisanje, nema prekršaja.

Ali ako osim što je upisan u dva biračka spiska, glasč svoje pravo da glasa, iskoristi u Nikšiću ili bilo kom drugom gradu u Crnoj Gori, biće krivično gonjen od strane Specijalnog državnog tužioca i ođe mu ne može pomoć nijedan političar, šteta će biti njegova”; poručio je on.

Moli aktere izbornog procesa, članove biračkog odbora, da ako je već MUP propuštio i odbio da radi svoj posao, da oni ne propušte da odrade svoj.

“Pošto se radi o Nikšiću, koji je po količini i kvalitetu informatičkog obrazovanja prosječnog građanina rame uz rame sa Podgoricom, da to znanje stave u funkciju zaštite svog građanskog dostojanstva i nacionalnog digniteta.

Tokom izbornog dana, na vašem glasačkom mjestui imate pravo i koristite svoj lap top i svoj mobilni telefon. Konektujte se na adrese koje sam naveo na kojim je pristup za kontrolu glasača u dvije nama interesantne zemlje regiona. Kad naiđe glasač za kog osnovano sumnjate da ima dvojno glasčko pravo, unesite njegov JMBG, koji vam tog trenutka postaje zakonski dostupan i imate zakonsku obavezu provjeriti identit lica. Unesite ga u predviđeno polje i dobićete podatka da li je, ako jeste na kom biračkom mjestu Republike Srbije ili Republike Bosne i Hercegovine.

Čitava ova operacija traje par sekundi, nakon čega, ako se utvrdi da nema pravo da glasa zbog dvojnog upisa, prekinuti glasanje i pozvati policiju da se izvrši procesuiranje dežurnom tužiocu.

Upozoravam da morate imati više uređaja na raspolaganju jer internet stranica birača Srbije posmatra MAC adresu uređaja, pa će vam nakon nekoliko pretraga, na 5-10 minuta zabraniti pristup, za to vrijjeme aktivirate drugi uređaj koji ima drugu MAC adresu”, saopštio je Boljević.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve