Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Integracijom Zapadnog Balkana u EU i NATO do stabilnosti regiona

Ocijenili su ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović i šefovi diplomatija država članica i posmatrača Američko-jadranske povelje A5, koji je u okviru albanskog predsjedavanja organizovan u Njujorku na marginama zasijedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija

Nastavak integracije Zapadnog Balkana u Evropsku uniju EU i NATO doprinosi stabilnosti, ocijenili su ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović i šefovi diplomatija država članica i posmatrača Američko-jadranske povelje A5, koji je u okviru albanskog predsjedavanja organizovan u Njujorku na marginama zasijedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Ministar Darmanović u UN

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, na sastanku je razmotren značaj nastavka procesa evroatlantske integracije zemalja Zapadnog Balkana, kao i kontinuirane podrške Sjedinjenih Američkih Država tom procesu.

Darmanović je kazao da je Crna Gora posvećena zajedničkim ciljevima, te da nastavlja da bude aktivan promoter politike otvorenih vrata.

“A5 i druge regionalne inicijative su ključne za bezbjednost našeg regiona, evropsku i evroatlantsku perspektivu zemalja Zapadnog Balkana”, rekao je šef crnogorske diplomatije.

foto: gov.me

Pozdravljajući dostignuća Sjeverne Makedonije, on je istakao da će još jedna članica uskoro postati NATO saveznik, što predstavlja ogroman doprinos regionalnoj stabilnosti.

Na marginama zasijedanja, šef crnogorske diplomatije je prisustvovao i ministarskom sastanku nove inicijative Alijansa za multilateralizam u organizaciji Njemačke i Francuske.

“Tom prilikom je ocijenjeno da multilateralni poredak zasnovan na pravilima garantuje međunarodnu stabilnost i mir, te da zajednički izazovi mogu biti riješeni samo kroz saradnju”, navode u Ministarstvu.

Ministar Darmanović i turski šef diplomatije Čavušoglu

Tokom boravka u Njujorku, Darmanović je sa ministrom vanjskih poslova Turske Mevlutom Čavušogluom potpisao Protokol o saradnji u oblasti obrazovanja, koji se odnosi na stipendiranje studenata i Sporazum između vlada Crne Gore i Turske o saradnji u oblasti kulture.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve