Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Injac: Značajna višegodišnja podrška Norveške u reformi sektora odbrane

Injac je zahvalila za spremnost Norveške za donaciju medicinskih sredstava Ministarstvu odbrane u borbi protiv COVID-19, na čijoj realizaciji se predano radi

Višegodišnja podrška Norveške u reformi sektora odbrane, kroz širok spektar namjenskih programa i donacija, veoma je značajna, a od toga je trenutno najintenzivnija saradnja u domenu izradnje integriteta u sektoru odbrane (BI) koja se implementira u saradnji sa norveškim Centrom za izgradnju integriteta (CIDS), kazala je ministarka odbrane Olivera Injac, koja je danas primila u oproštajnu posjetu izaslanika odbrane Norveške, potpukovnika Egila Daltveita, te u nastupnu posjetu novog izaslanika odbrane, potpukovnika Daga Magne Lundea.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, Injac je zahvalila Daltveitu na izuzetnom doprinosu razvoju bilateralne odbrambene saradnje dvije države tokom njegovog mandata, izrazivši uvjerenje da će i tokom mandata Lundea saradnja biti jednako intenzivna i sveobuhvatna. Ona je poželjela dobrodošlicu Lundeu, uz želju za uspješnim obavljanjem dužnosti.

“Ministarka je još jednom naglasila da Crna Gora kontinuirano ulaže u sistem odbrane, uz nepokolebivu posvećenost doprinosu sistemu kolektivne bezbjednosti”, naglašvaju u tom resoru.

Injac je zahvalila za spremnost Norveške za donaciju medicinskih sredstava Ministarstvu odbrane u borbi protiv COVID-19, na čijoj realizaciji se predano radi.

“Daltveit je rekao da je zadovoljan bilateralnom saradnjom u domenu odbrane između dvije države, te izrazio nadu da će u predstojećem periodu doći do podizanja intenziteta iste, kao i da  Norveška ostaje posvećena jačanju savezničkih odnosa sa Crnom Gorom i kontinuiranom unaprijeđenju sveukupnih odnosa. Lunde se zahvalio na dobrodošlici i iskazao uvjerenje u nastavak izuzetno sadržajne saradnje u domenu odbrane dvije države, izrazivši spremnost da pruži pun doprinos realizaciji aktuelnih i započinjanju novih projekata koji će odbrambene odnose dvije države izdići na još viši nivo”, dodaju u Ministarstvu.

Kako ističu, prilikom sastanka sa generalnim direktorom Direktorata za politiku odbrane, general majorom Rajkom Pešićem, potvrđena je uspješnost dosadašnje odbrambene bilateralne saradnje i obostrana želja za intenziviranjem iste u predstojećem periodu.

“Pešić je istakao značaj saradnje u domenu integriteta te podsjetio na značaj učešća pripadnika VCG na vježbi TRIDENT JUNCTURE 2018. godine u Norveškoj”, navode.

Na sastanku sa brigadnim generalom Milutinom Đurovićem zaključeno je da je pandemija COVID-19 nažalost uticala na dinamiku bilateralne odbrambene saradnje.

“Daltveit je upoznao Đurovića o namjeri da se koncert Kraljevskog orkestra Norveške u Crnoj Gori, odlagan zbog pandemije COVID-19 tokom 2020. i 2021. godine, realizuje 2022. godine. Takođe, sagovornici su razgovarali na temu mogućeg učešća pripadnika VCG na vježbi COLD RESPONSE u Norveškoj u februaru ili martu 2022. godine”, zaključuju u Ministarstvu odbrane.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve