Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Injac: Treba uvažiti stav Venecijanske komisije povodom Zakona o predsjedniku

Potpredsjednica Pokreta Evropa sad poručila da je potrebno odblokirati institucije i obezbijediti stabilnost

Usljed usložnjavanja institucionalne i političke krize, te nedostatka Ustavnog suda koji je jedina relevantna instanca za ocjenu ustavnosti zakona, smatramo da treba uvažiti stav Venecijanske komisije povodom Zakona o predsjedniku, kazala je potpredsjednica Pokreta Evropa sad, Olivera Injac. 

Kako je navela, partijska kalkulacija DPS-a da ne izabere sudije Ustavnog suda koji su kompetentni, govori o strahu da ne ostanu bez uticaja na instituciju koja treba da štiti državni, a ne partijski interes.

“S druge strane, usvajanje zakona koji su ustavno problematični po ocjenama domaće i međunarodne stručne javnosti, rizik je za uvođenje još većeg institucionalnog haosa, koji bi mogao imati velike negativne posledice za Crnu Goru”, istakla je Injac.

Ona je ocijenila da, svi oni akteri koji se trenutno vode isključivo partijskim, a ne nacionalnim interesima građana i države Crne Gore, ne vode zemlju u dobrom smjeru.

“Podsticanje tenzija i blokade, te izbjegavanje zakazivanja vanrednih parlamentarnih izbora, očigledno su povezani i imaju za cilj održavanje ‘status quo’ stanja i produžetak aktuelne Vlade, koja odavno više nema politički legitimitet, ali i zadržavanje nefunkcionalnog sastava Skupštine, koji takođe ne reflektuje novu političku realnost, što dodatno urušava povjerenje građana u postojeće političke aktere sa parlamentarnim statusom”, zaključila je potpredsjednica Pokreta Evropa sad.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
RIR
12.12.2022-14:47 14:47

SMRDA ,DAse uvaži ali nakaradno po principu i redosledu kako im odgovara i sudije po principu “uzmi ili ostavi” —OLOŠI !