Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Injac: SAD najznačajniji streteški saveznik Crnoj Gori u odbrani

Zamjenik komandanta Američkih kopnenih snaga u Evropi i Africi, general-major Džozef Džarard boravi danas u radnoj posjeti Ministarstvu odbrane i Vojsci Crne Gore

Zamjenik komandanta Američkih kopnenih snaga u Evropi i Africi, general-major Džozef Džarard boravi danas u radnoj posjeti Ministarstvu odbrane i Vojsci Crne Gore.

Posjeta je realizovana na Vojnom aerodromu Knjaz Danilo. Tim povodom, kako je saopšteno, ministarka odbrane Olivera Injac i v.d. zamjenika načelnika Generalštaba Vojske, pukovnik Aleksandar Pantović, održali su radni sastanak sa Džarardom tokom kojeg je zaključeno da se bilateralna odbrambena saradnja Crne Gore i SAD odvija zadovoljavajućom dinamikom. Na sastanku je bila i ambasadorka SAD Džudi Rajzing Rajnke.

“SAD su najznačajniji strateški saveznik Crnoj Gori u oblasti odbrane”, rekla je Injac i iskazala zahvalnost povodom sveukupne podrške unapređenju crnogorske Vojske.

Ona je naglasila privrženost Crne Gore politikama Alijanse, kroz aktivne doprinose sistemu kolektivne bezbjednosti, ali i stabilnosti i prosperitetu Zapadnog Balkana, njegujući dobrosusjedske odnose i ostvarujući napredak u okviru vanjsko- političkih ciljeva – od kojih je, kako kaže, najvažniji članstvo u EU.

Džarard je naglasio da će Američke kopnene snage u Evropi i Africi nastaviti da podržavaju Vojsku Crne Gore u domenu unapređivanja kapaciteta i sposobnosti, kao i u okviru planova i
prioriteta za njenu dalju modernizaciju.

On je dodao i da kvalitetno sprovedene reforme u sektoru odbrane preporučuju Crnu Goru, kao značajnog saveznika koji aktivno doprinosi naporima Alijanse u domenu projektovanja stabilnosti, a njenu Vojsku kao veoma profesionalnu.

“Tokom posjete realizovan je i prikaz sposobnosti lako oklopnih vozila kompanije OSHKOSH, koja predstavljaju najznačajniju nabavku u okviru bilateralne saradnje sa Sjedinjenim Američkim Državama, a posebno imajući u vidu da je Crna Gora prva država u Evropi koja je nabavila vozila najnaprednije generacije. Predstavnici Vojske održali su prezentaciju za delegaciju Američke
kopnene vojske u Evropi i Africi, u okviru koje su predstavljeni aktuelni planovi razvoja i dostizanja ciljeva sposobnosti”, kazali su u Ministarstvu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve