Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Injac sa ambasadorom Finske: Stvoriti stabilnu platformu za jačanje bilateralnih odnosa u oblasti odbrane

Sagovornici su razmijenili mišljenja o aktuelnim bezbjednosnim izazovima, značaju integracionih procesa, kao i o bilateralnoj saradnji Crne Gore i Finske

Ministarka odbrane Olivera Injac sastala se sa ambasadorom Republike Finske u Crnoj Gori Kimmom Lähdevirta-om, saopšteno je iz tog resora.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o aktuelnim bezbjednosnim izazovima, značaju integracionih procesa, kao i o bilateralnoj saradnji Crne Gore i Finske.

“Povodom aktuelne ukrajinske krize, ministarka je izrazila zabrinutost zbog razvoja situacije u Ukrajini, naglašavajući važnost udruženog djelovanja NATO i EU saveznika u kontekstu odbrane evropske sigurnosti i zajedničkih vrijednosti”, piše u saopštenju.

Injac je naglasila važnost procesa integracije zemalja Zapadnog Balkana i iskazala zahvalnost ambasadoru za podršku Republike Finske evropskim integracijama Crne Gore.

” Crna Gora je spremna da uspostavi intenzivnije odbrambene veze sa Finskom, čime bi se kroz razmjenu iskustava doprinijelo daljem razvoju vojnih sposobnosti”, kazala je Injac.

U svjetlu savremenih bezbjednosnih izazova, ministarka se osvrnula na važnost članstva Crne Gore u Evropskom centru izvrsnosti za suprotstavljanje hibridnim prijetnjama, čime se omogućava razmjena najbolje prakse sa državama članicama NATO i EU, a sve u cilju unapređivanja kapaciteta u ovoj oblasti.

Ambasador Lähdevirta je naglasio važnost članstva Crne Gore u NATO i iskazao zadovoljstvo što Crna Gora nastavlja svoj evropski put, navodeći da će i u narednom periodu, na tom putu, imati jasnu podršku Republike Finske.

Sagovornici su zaključili da su zajedničke evropske vrijednosti, koje baštine Crna Gora i Republika Finska, stabilna platforma za jačanje bilateralnih odnosa u oblasti odbrane.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve