Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Injac: Puna podrška evroatlantskim aspiracijama BiH

Injac je naglasila je da će Crna Gora, u svojstvu NATO članice, nastaviti da promoviše vrijednosti transatlantske zajednice

Ministarka odbrane Olivera Injac, razgovarala je putem online platforme sa ministrom odbrane Bosne i Hercegovine, Sifetom Podžićem.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, Injac je naglasila je da će Crna Gora, u svojstvu NATO članice, nastaviti da promoviše vrijednosti transatlantske zajednice.

Injac je istakla da Crna Gora, kao država koja je svoj put ka ostvarenju najvažnijeg spoljnopolitičkog cilja trasirala kroz sveobuhvatne reforme sistema, uključujući i sistem odbrane, ima poseban senzibilitet za napore i posvećenost koje BiH ulaže na tom putu, te da posebno cijeni posvećenost BiH vrijednostima Alijanse.

Ministarka je izrazila punu podršku evroatlantskim aspiracijama BiH, dodatno imajući u vidu da bi ostvarenje tog cilja bilo podsticaj za realizaciju drugog spoljnopolitičkog prioriteta BiH – članstva u EU.

Injac je apostrofirala značaj daljeg jačanja postojećih dobrosusjedskih odnosa i sveobuhvatne saradnje dvije države. Izrazila je uvjerenje da će odbrambeni odnosi, uprkos globalnoj pandemiji COVID-19, nastaviti da se razvijaju predviđenom dinamikom.

“Ministar Podžić je istakao značaj evroatlantskih integracija kao primarnog spoljnopolitičkog prioriteta BiH. S tim u vezi, ukazao je na visok stepen implementacije obaveza koje su proizilazile iz Programa reformi odbrane 2019/2020, uprkos implikacijama koje je, posebno u finansijskom aspektu, imala pandemija COVID-19. Podžić je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom bilateralnom odbrambenom saradnjom dvije države i zahvalio se na podršci Crne Gore na evroatlantskom putu BiH. Podžić se saglasio sa ministarkom Injac da je jačanje regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa od ključnog značaja, kako za unapređenje međusobnog povjerenja tako i za stabilnost cjelokupnog Zapadnog Balkana”, navodi se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve