Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Injac: Potrebno jačanje nivoa profesionalizma pripadnika odbrambenog sektora

Predstavnici američkog Instituta za upravljanje bezbjednošću boravili su ove sedmice u posjeti Ministarstvu odbrane

Konsolidacija demokratskih principa unutar Vojske Crne Gore je nužna, kao i jačanje nivoa profesionalizma pripadnika odbrambenog sektora, kazala je ministarka odbrane Olivera Injac na sastanku sa predstavnicima američkog Instituta za upravljanje bezbjednošću Tomom Jangom (Tom Young) i Erikom Lajdijem (Eric Leyde).

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, predstavnici američkog Instituta za upravljanje bezbjednošću boravili su ove sedmice u posjeti tom Ministarstvu, u cilju sagledavanja aktuelnih procesa i ključnih projekata tog resora i Vojske Crne Gore.

Injac je zahvalila Institutu na spremnosti za pružanje institucionalne podrške, naglašavajući odlučnost Ministarstva odbrane u daljem sprovođenju reformskih procesa.

“Sagovornici su razmijenili mišljenja o konceptima kvalitetnog upravljanja, efikasnijoj upotrebi ključnih resursa, kao i modalitetima buduće saradnje. Saglasili su se da je važno ulagati u unaprijeđenje civilno-vojnih odnosa i demokratskih vrijednosti, kao i jačanje otpornosti državne uprave, ali i društva u cjelini na negativne uticaje”, navode u Ministarstvu.

Jang i Lajdi sastali su se i sa načelnikom Generalštaba VCG, brigadnim generalom Milutinom Đurovićem, generalnim direktorom Direktorata za odbrambenu politiku i planiranje, general-majorom Rajkom Pešićem, v.d. generalnog direktora Direktorata za logistiku, potpukovnikom Veljkom Mališićem, kao i drugim rukovodnim kadrom Ministarstva.

Iz Ministarstva odbrane ističu da Institut za upravljanje bezbjednošću (ISG) predstavlja centar izvrsnosti američkog Sekretarijata za odbranu u domenu izgradnje institucionalnih kapaciteta. Kao sastavni dio Agencije za bezbjednosnu saradnju (DSCA) ISG je zadužen za jačanje kapaciteta i sposobnosti partnera kroz prilagođene programe savjetovanja, obrazovanja i profesionalnog razvoja, koji su utemeljeni na demokratskim pristupima i vrijednostima.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve