Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Injac – Lundberg: Crna Gora prepoznata kao država posvećena osnovnim principima UN

Ministarka odbrane sastala se sa novoimenovanim rezidentnim koordinatorom UN sistema u Crnoj Gori

Ministarka odbrane Olivera Injac sastala se sa novoimenovanim rezidentnim koordinatorom UN sistema u Crnoj Gori Peterom Lundbergom, i tom prilikom mu poželjela uspjeh na novoj dužnosti. Injac je istakla da je Crna Gora posvećena vrijednostima multilateralizma i snaženju saradnje sa Ujedinjenim nacijama, te da je naša država utemeljena upravo na principima na kojima počivaju Ujedinjene nacije, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

“Posebno se osvrnula na saradnju koju su Ministarstvo odbrane i Ujedinjene nacije ostvarile u prethodnom periodu u domenu: učešća u mirovnim misijama, rodne ravnopravnosti, implementacije Rezolucije Savjeta bezbjednosti UN 1325-Žene, mira i bezbjednosti i demilitarizacije. U tom kontekstu, istakla je da su mirovne misije Ujedinjenih nacija veoma važan aspekat za izgradnju i očuvanje trajnog mira, te da će Ministarstvo odbrane nastaviti da pruža aktivan i konstruktivan doprinos Odjeljenju Ujedinjenih nacija za mirovne operacije, što se ogleda i kroz učešće Vojske Crne Gore u misiji Ujedinjenih nacija za referendum u Zapadnoj Sahari (MINURSO)”, navodi se u saopštenju.

Injac je izjavila da Crna Gora aktivno radi na implementaciji Rezolucije UN 1325, kao i na jačanju i promovisanju rodne ravnopravnosti i sprovođenju rodne politike.

“Naime, informisala je sagovornika da Ministarstvo odbrane implementira politiku rodne ravnopravnosti i RSB 1325 kroz realizaciju mjera i aktivnosti, koje su utvrđene nacionalnim zakonskim i strategijskim dokumentima iz ove oblasti, te da izuzetno cijenimo podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u tom pogledu. Takođe, istakla je značaj podrške koju je UNDP pružio Crnoj Gori i u domenu demilitarizije, kroz implemtaciju MONDEM programa, koji je prepoznat u međunarodnoj zajednici kao jedan od najuspješnijih reformskih procesa u ovoj oblasti”, navodi se u saopštenju.

Rezidentni koordinator UN-a se zahvalio Injac na prijemu i naveo da je Crna Gora prepoznata kao država koja je posvećena osnovnim principima Ujedinjenih nacija a to su: mir, bezbjednost, prosperitet i zaštita ljudskih prava

“Lundberg je istakao aktivan doprinos Crne Gore ispunjavanju Agende održivog razvoja do 2030. godine, koja je i globalno prepoznata kao primjer efikasne saradnje sistema UN sa vladom i drugim nacionalnim partnerima”, zaključeno je u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve