Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Injac: Kompleksnost savremenih bezbjednosnih izazova zahtijeva usaglašene i koherentne napore NATO i EU

Istaknuto je da procesi ažuriranja NATO Strateškog koncepta i izrade EU Strateškog kompasa predstavljaju priliku za dalje intenziviranje konsultacija i saradnje, a sve u cilju promovisanja mira i stabilnosti u evroatlantskom prostoru i šire

Drugog dana sastanka Sjevernoatlantskog savjeta na nivou ministara odbrane, u formatu sa EU, Švedskom i Finskom, saveznici su potvrdili da je Evropska unija glavni strateški partner Alijanse po pitanju evropske i evroatlantske bezbjednosti, saopšteno je iz crnogorskog Ministarstva odbrane.

“Naglasili su da je razvoj koherentnih, komplementarnih i interoperabilnih odbrambenih sposobnosti, izbjegavajući nepotrebno dupliranje, ključan za ostvarivanje zajedničkih ciljeva.

Zaključeno je da je saradnja dvije organizacije na zavidnom nivou, kao i da je pandemija COVID-19 virusa dodatno naglasila njenu važnost u suočavanju sa aktuelnim i budućim izazovima, posebno po pitanju jačanja otpornosti, novih tehnologija, klimatskih promjena i dezinformacija”, piše u saopštenju.

Istaknuto je da procesi ažuriranja NATO Strateškog koncepta i izrade EU Strateškog kompasa predstavljaju priliku za dalje intenziviranje konsultacija i saradnje, a sve u cilju promovisanja mira i stabilnosti u evroatlantskom prostoru i šire.

“Pored toga, saveznici su pozdravili napore EU na planu jačanja odbrambenih kapaciteta, naglasivši da NATO ostaje nezamjenjivi okvir za snažnu kolektivnu odbranu”, navode iz MO.

Ministarka Injac je istakla da kompleksnost savremenih bezbjednosnih izazova zahtijeva usaglašene i koherentne napore NATO i EU.

“S obzirom na aktuelnu geopolitičku situaciju, ukazala je na značaj izrade strateških dokumenata dvije organizacije, koji treba da kreiraju sinergiju djelovanja NATO i EU u predstojećem periodu.

Izrazila je i uvjerenje da će Zapadni Balkan biti obuhvaćen navedenim dokumentima, posebno imajući u vidu izloženost regiona malignim uticajima, te potrebe za koordinisanim pristupom dvije organizacije, koji je od vitalnog značaja za njegovu stabilnost i prosperitet”, piše u saopštenju.

Na marginama sastanka NAC-a, ministarka Injac učestvovala je na sastanku zemalja kontributora u borbenoj grupi u Letoniji u okviru Ojačanog prisustva NATO-a na istoku i održala niz bilateralnih susreta sa kolegama iz Njemačke, Norveške i Slovačke.

Na marginama NATO ministarskog sastanka, ministarka Injac se sastala sa ministarkom odbrane SR Njemačke, Anegret Kramp Karenbauer.

Ministarka Injac je istakla da je SR Njemačka svih ovih godina bila odan partner, a potom i saveznik Crne Gore, pružajući nam stalnu podršku kako na našem putu ka punopravnom članstvu u NATO, tako i u procesu integracije Crne Gore u EU, navodi se u saopštenju.

“Ona je istakla da posebno vrednujemo stečena iskustva i znanja iz zajednički realizovanih aktivnosti, kako kroz planove bilateralne saradnje, tako i u okviru zajedničkog učešća u misiji u Avganistanu. Injac se takođe zahvalila na svim do sada realizovanim i planiranim donacijama Ministarstva odbrane SR Njemačke Vojsci Crne Gore.

Osvrćući se na sveukupne izazove koje je aktuelna pandemija prouzrokovala na globalnom nivou, ministarka Injac je apostrofirala značajnu ulogu vojske u pogledu podrške stanovništvu”, navode iz Ministarstva.

Ministarka odbrane SR Njemačke je istakla razvijenu i dugogodišnju saradnju Ministarstva odbrane Crne Gore i Ministarstva odbrane Njemačke.

Karenbauer je ukazala na činjenicu da se Crna Gora pokazala kao kredibilan i pouzdan partner u međunarodnoj zajednici i naglasila važnost konstruktivne uloge Crne Gore u očuvanju stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

“Dodatno, ona je istakla da će SR Njemačka nastaviti da snažno podržava Crnu Goru kako na polju odbrane i u procesu modernizacije Vojske Crne Gore, tako i na njenom putu integracija u Evropsku uniju”, navodi se.

Ministarka Injac se na marginama sastanka sastala i sa ministrom odbrane Kraljevine Norveške Odd Roger Enoksenom i ukazala na značaj dugogodišnje saradnje između ove dvije zemlje.

“Zahvalila se na vrijednim donacijama, kojima Kraljevina Norveška doprinosi jačanju sposobnosti i modernizaciji odbrambenih kapaciteta Crne Gore.

Najavila je da će VCG učestvovati na vježbi “Cold Response 22” koja će se održati u Norveškoj iduće godine. Ministar odbrane Kraljevine Norveške je posebno istakao da će Kraljevina Norveška nastaviti svoj dosadašnji kurs po pitanju odbrambene saradnje i pružanja podrške svojoj saveznici, Crnoj Gori. On je naglasio da se NATO saveznice jedino zajedničkim naporima mogu suprotstaviti savremenim bezbjednosnim izazovima i iskazao punu spremnost Kraljevine Norveške da nastavi da doprinosi međunarodnom miru i stabilnosti.

Susret ministarke odbrane Crne Gore Olivere Injac i slovačkog kolege Jaroslava Nađa bio je prilika za potvrdu odličnih odnosa u oblasti odbrane između dvije zemlje, kako na bilateralnom nivou, tako i u okviru Alijanse. Ministri su takođe dogovorili realizaciju zvaničnog bilateralnog susreta u narednom periodu, na kojem će biti razmotreni koraci za dalje unapređenje saradnje”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve