Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Injac: Crna Gora posvećena odbrambenoj saradnji zemalja Jugoistočne Evrope

Ministarka odbrane je apostrofirala da pojedinačni pristupi često nijesu dovoljno efikasni, te da je u okviru regionalnih inicijativa ''ključna integrisana akcija''

Crna Gora je posvećena odbrambenoj saradnji zemalja Jugoistočne Evrope, kazala je ministarka odbrane Olivera Injac koja je danas učestvovala na sastanku ministara odbrane zemalja članica Inicijative za odbrambenu saradnju Jugoistočne Evrope (South Eeast Defence Ministerial Meeting – SEDM) koji je održan u Skoplju.

“Ona je istakla da je Inicijativa odlična platforma za produktivan i intenzivan regionalni dijalog i razmjenu mišljenja o svim odbrambenim temama od značaja za region Jugoistočne Evrope, ali i za kanalisanje evroatlantskih aspiracija zemalja ovog regiona. Injac je kazala da učešćem u regionalnim inicijativama i projektima pokazujemo spremnost da razvijemo kapacitete i profesionalne kompetencije za funkcionisanje u širem međunarodnom okruženju”, saopšteno je iz tog resora.

Ministarka odbrane je apostrofirala da pojedinačni pristupi često nijesu dovoljno efikasni, te da je u okviru regionalnih inicijativa “ključna integrisana akcija”.

“Injac je ukazala na važnost učešća zemalja Jugoistočne Evrope u rješavanju brojnih izazova i prijetnji za međunarodnu bezbjednost. Ona je konstatovala da ključ trajne stabilnosti i prosperitetnog razvoja našeg regiona leži u evroatlantskim integracijama, kao i zajedničkom doprinosu implementaciji regionalnih inicijativa”, dodaje se u saopštenju.

Kako su naveli, ministri su razgovarali o budućnosti SEDM inicijative, mogućnostima pojave novih migrantskih tokova, prijetnjama od terorizma i hibridnim prijetnjama, a razmijenjena su i mišljenja o pandemiji COVID-19, sa fokusom na moguće posljedice.

“Definisani su i novi modaliteti regionalne odbrambene saradnje, sa ciljem izgradnje stabilnog i prosperitetnog regiona Jugoistočne Evrope, spremnog da odgovori na sve izazove i prijetnje”, navedeno je u saopštenju.

Na sastanku je potpisana Zajednička izjava, dodaju iz resora, u kojoj se potvrđuje snažna posvećenost daljem unapređenju regionalne odbrambene saradnje, sa ciljem promocije trajnog mira, stabilnosti i bezbjednosti Jugoistočne Evrope.

Sastanak je održan u okviru bugarskog predsjedavanja Inicijativom.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve