Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Injac- Benk: Nastavak uspješne savezničke saradnje u oblasti odbrane

Injac je istakla da je Mađarska imala posebno važnu ulogu u evroatlantskim integracijama Crne Gore kroz aktivno djelovanje sa pozicija kontakt ambasade za NATO

Ministarka odbrane Olivera Injac sastala se danas sa ministrom odbrane Mađarske Tiborom Benkom, koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori, tom prilikom konstatujući nastavak savezniče saradnje u oblasti odbrane između dvije zemlje saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Ministarka Injac je iskazala zadovoljstvo posjetom ministra Benka Crnoj Gori i istakla značaj prijateljskih i savezničkih odnosa dvije države.

Ona je istakla da je Mađarska imala posebno važnu ulogu u evroatlantskim integracijama Crne Gore kroz aktivno djelovanje sa pozicija kontakt ambasade za NATO, podsjećajući i da je angažman Vojske Crne Gore u Avganistanu započet upravo u saradnji sa mađarskim Oružanim snagama.

“Ministarstvo odbrane Mađarske je u kontinuitetu u prethodnih deset i više godina pružalo podršku Ministarstvu odbrane Crne Gore, a posebno intezivno tokom priprema za članstvo u NATO“, kazala je Injac.

Naglasila je da bliska saradnja između Crne Gore i Mađarske predstavlja temelj daljeg jačanja i produbljivanja veza u odbrambenom sektoru, posebno uzimajući u obzir zajedničke strateške interese i savezništvo u okviru NATO-a.

“Izuzetno cijenim podršku koju Mađarska pruža evropskoj perspektivi Crne Gore, potvrđujući odlučno opredjeljenje naše zemlje da intenzivira reformske procese na putu ka članstvu u Evropskoj uniji”, istakla je Injac.

Izrazila je zadovoljstvo dosadašnjom bilateralnom saradnjom Crne Gore i Mađarske te naglasila spremnost za dalje unaprjeđenje odbrambene saradnje, kroz sprovođenje zajedničkih aktivnosti i projekata, kako na bilateralnoj osnovi, tako i u saradnji sa drugim partnerskim zemljama u okviru regionalnih inicijativa i Sjeveroatlantskog saveza.

“Zajednički zaključak je zadovoljstvo dosadašnjom bilateralnom saradnjom i naravno planovi za nastavak i unapređivanje svih budućih programa bilateralne saradnje. Izražena je spremnost da podijelimo iskustva, posebno imajući u vidu program razvoja odbrambenih snaga koje Mađarska realizuje do 2026. godine”, poručila je ministarka Injac.

Ona je naglasila da je Crna Gora posvećena promociji evropskih i evroatlantskih vrijednosti na Zapadnom Balkanu, kao i unapređenju regionalne saradnje. Istakla je da snaženje međusobnog povjerenja i uzajamne podrške predstavlja najvažniji mehanizam za ostvarivanje stabilnosti i bezbjednosti u regionu.

Ministar Benko je istakao veoma značajnu ulogu Crne Gore u kontekstu regionalne bezbjednosti i stabilnosti, kao i višestruki značaj evroatlantskih i evropskih integracija zemalja Zapadnog Balkana, kako za njihov prosperitet i stabilnost, tako i za bezbjednosni okvir cijele Evrope.

“Aktuelna pandemija pogodila nacionalne sisteme i cjelokupnu evropsku zajednicu, ali su se saradnja i integrisani pristup rješavanju izazova i ovog puta pokazali kao najbolji način za prevazilaženje istih”, kazao je Benko.

Benko je pozdravio progres Crne Gore u pregovorima sa EU i naglasio spremnost Mađarske da nastavi sa podrškom Crne Gore na njenom evro-integracionom putu.

“Mađarska je spremna da podrži Crnu Goru u svojim nastojanjima, u svojim reformama. To smo radili i u periodu pred NATO priključenje, a sada bi željeli da pružimo svoju pomoć tokom pregovora i pristupanja EU, da to bude što skorije i što uspješnije”, rekao je Benko.

Nadalje, ministar je iskazao spremnost Mađarske da u sferi odbrambene saradnje pruži potrebnu ekspertsku podršku i podijeli svoja iskustva, posebno u dijelu izvođenja zajedničkih vježbi i obuka.

” Identifikovali smo veliki broj oblasti gdje možemo nastaviti ovu saradnju. Predložio sam ministarki da pošalje svoj ekspertski tim u Mađarsku i srdačno ih očekujemo kako bi nastavili dijalog. Mađarska se nalazi u značajnoj fazi razvoja svog odbrambenog sistema iz kojih sigurno možemo podijeliti neka pozitivna iskustva koja mogu biti korisna”, zaključio je ministar odbrane Mađarske.

Sagovornici su se saglasili da je ova posjeta dokaz snažnih savezničkih odnosa i dobra prilika za otvorenu razmjenu mišljenja o trenutnoj bezbjednosnoj situaciji u Evropi i definisanje novih modaliteta odbrambene saradnje Crne Gore i Mađarske.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve