Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Inicijativa dijaspore iz Rožaja: Najveće gradsko priznanje Đukanoviću, Markoviću i Veljoviću zbog 1999.

Nagrada ''30. septembar'' dodjeljuje se za najviše zasluge i postignute rezultate ''u teorijskom i praktičnom radu i djelovanju u svim oblastima ljudskog postojanja''

Dijaspora iz Rožaja, kako su saopštili, uputiće inicijativu Opštini Rožaje, da odlazećem predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću, zbog politike koju je vodio 1999. godine, tokom rata na Kosovu, kada su desetine hiljada nevoljnika našle spas u Crnoj Gori, bude dodijeljeno najveće gradsko priznanje – „30. septembar“.

Za istu nagradu predložiće i tadašnjeg šefa Službe državne bezbjednosti Duška Markovića i komandanta Specijalne antiterorističke jedinice Veselina Veljovića.

Nagrada „30. septembar“ dodjeljuje se za najviše zasluge i postignute rezultate „u teorijskom i praktičnom radu i djelovanju u svim oblastima ljudskog postojanja“.

Ona može biti dodijeljena i pojedincima koji ne žive na teritoriji opštine Rožaje, ako njihova ostvarenja imaju poseban značaj za opštinu.

– Đukanović, Marković i Veljović i njihovi saradnici zavrjeđuju ovo priznanje za sve što su učinili tokom rata na Kosovu 1999. godine kada su, bez bilo kakve rezerve, spasili desetine hiljada izbjeglica sa Kosova od srbijanskih hordi i paravojnih jedinica. Tokom rata na Kosovu, pod naletom srbijanskih trupa, u Crnu Goru je, preko teritorije Rožaja, prebjeglo oko 150.000 nevoljnika. Da bi zaštitila kosovske izbjeglice, tadašnja vlada, na čelu sa Đukanovićem, u saradnji sa Markovićem i Veljovićem, kao čelnicima sektora bezbjednosti, uspjela je da sačuva mir i stabilnost u državi, koristeći se strateškim odlukama ravnim onima sa Neretve i Sutjeske pod vođstvom maršala Tita. Tadašnja vlada Crne Gore spasila je Rožaje, njeno stanovništvo i kosovske izbjeglice sudbine Srebrenice – poručili su u saopštenju iz rožajske dijaspore.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Bugarin
05.04.2023-10:08 10:08

Zamislite onog Cetnickog SESELJEVOG politickog oca BECICA -DEMOKRATE da Gos .Djukanovica zovu Diktatorom koji je spasio manjine 90-tih u CG od Cetnika ! Da jedan neskolovani Becic upucuje uvrede njemu i njegovoj familiji trsa im se utrla zlikovci koliko psihicko poremeceno mrze Mila i Crnogorce !