Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Igmanska inicijativa: Zabrinjavajuće da djelovi Vlade koji istrajavaju na Otvorenom Balkanu odbijaju svaki dijalog

Pritom, dodaju, Vlada sa ograničenim mandatom je bez ministra vanjskih poslova i ministra evropskih integracija i nema Glavnog pregovarača sa EU

Inicijativa za regionalnu saradnju – Igmanska inicijativa koja više od dvije decenije zagovara unaprjeđenje saradnje država na Zapadnom Balkanu više puta je javno postavila pitanje smislenosti postpanja premijera u tehničkom mandatu i dijela Vlade Crne Gore na “sporednim projektima i nedovoljno jasnim inicijativama” kakva je “Otvoreni Balkan”.

“U situaciji kada je Berlinski proces ponovo dobio na značaju i dodatno osnažio evropske perspektive država regiona “tehnučka” Vlada i pored ograda najznačajnijih diplomata i izražene rezerve crnogorske javnosti, akademske zajednice i civilnog društva, bez prezentacije argumenata za smislenost ovog “projekta” istrajava na njemu”, kazali su iz Igmanske inicijative.

Kako su istakli, posebno brine činjenica da djelovi Vlade koji “istrajavaju” na “Otvorenom Balkanu” odbijaju svaki dijalog, eliminišu svaku stručnu analizu i posebno upozorenja koja stižu sa važnih diplomatskih adresa EU.

Pritom, dodaju, Vlada sa ograničenim mandatom je bez ministra vanjskih poslova i ministra evropskih integracija i nema Glavnog pregovarača sa EU.

“Na taj način “tehnička, manjinska i krnja” Vlada, koja usljed izglasavanja nepovjerenja u Skupštini, ima samo obavezu da sprovodi tekuće aktivnosti, ozbiljno otvara pitanje spoljno – političke orjentacije države”, navode u saopštenju.

U konačnom, Inicijativa za regionalnu saradnju upozorava da su već trajno izgubljene dvije godine na putu EU integracija i da je Crna Gora u vrlo ozbiljnoj “blokadi” koja ugrožava interese ne samo ove već i budućih generacija crnogorskih građana.

“Stoga, Inicijativa poziva premijera i djelove “tehničke” Vlade da sa više odgovornosti saslušaju jasna upozorenja i činjenice vezane za spornost, nedorečenost i kontroverze “Otvorenenog Balkana” koje jasno i vrlo precizno saopštava crnogorska i međunarodna javnost i prioritet da realnim, aktivnim i učinkovitim inicijativama kakva je Berkinski proces u kom su sve države Zapadnog Balkana i koja ima punu finansijsku i političku podršku EU”, ocjenjuju iz Igmanska inicijative.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve