Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Ibrahimović: Zbog skandalozne odluke o davanju imena ulice presuđenom ratnom zločincu srami se cijela Crna Gora

On je pozvao partije koje učestvuju u radu SO Berane, a koje u svojim programima ističu da se zalažu za evropske i građanske vrijednosti, da se jasno ograde od ovakvih stavova i da saopšte da li je za njih Ratko Mladić heroj ili presuđeni ratni zločinac

Bošnjačka stranka osudila je danas odluku Savjeta za dodjelu imena ulica i trgova u Beranama, da odobri prijedlog kojim se traži da presuđeni ratni zločinac Ratko Mladić dobije ulicu u ovom gradu, saopšteno je iz te partije.

Poslanik BS Ervin Ibrahimović kazao je na konferenciji za novinare da je jedna ovakva odluka skandalozna.

„Ovakve inicijative neće uplašiti Bošnjake,koji će ostati važan stub Crne Gore i nastaviti da podržavaju multietnički sklad u Beranama i grade snažnu multietničku multivjersku, antifašističku i proevropsku Crnu Goru. Pitam predlagaće ove inicijative imaju li imalo empatije prema žrtvama”, pitao je Ibrahimović.

On je pozvao partije koje učestvuju u radu SO Berane, a koje u svojim programima ističu da se zalažu za evropske i građanske vrijednosti, da se jasno ograde od ovakvih stavova i da saopšte da li je za njih Ratko Mladić heroj ili presuđeni ratni zločinac.

„Da je ovakav prijedlog krenuo od DF-a, to nas ne bi iznenadilo. Ali, nažalost, ovu inicijativu su podržali i predstavnici Demokrata i SNP-a koji su deklarišu kao građanske partije. Pozivam skupštinsku većinu u SO Berane da kažu čime je to presuđeni ratni zločinac zadužio Berance. Pozivamo ih da se ograde od ovakve politike. Da li su svjesni da ovim nesmotrenim i neljudskim činom vraćaju Crnu Goru u devedsete i politike koje su prevaziđene i pobijeđene”, rekao je Ibrahimović i dodao da se od ovakve odluke srami cijela Crna Gora.

Portparol BS-a Adel Omeragić kazao je da Berane u posljednje vrijeme obiluje šovinističkim ispadima, a “ovo je kap koja je prelila čašu”.

“Ovo je prilika da pitamo predsjednika SO Berane da li je znao za ovu inicijativu, je li ovo rukopis UDBA-e i DPS-a i koji je njegov lični stav po ovom pitanju. Pitamo predsjednika Demokratske Crne Gore i Skupštine Aleksu Bečića čiji je funkcioner glasao za ovu odluku je li ovo put kojim se miri Crna Gora i štite manjinski narodi u njoj”, naveo je Omeragić.

Pitao je i premijera Zdravka Krivokapića kako bi reagovao njegov politički idol, bivši njemački kancelar Helmut Kol, da se u nekom od njemačkih gradova pokrene inicijativa o davanju imena ulici po “heroju” Adolfu Hitleru.

“Pitamo GP URA gdje su im ti mehanizmi kojima se štiti Crna Gora od retrogradnih snaga da se ne sunovrati u ambis velikosrpskog nacionalizma šovinizma i bezumnosti. Pitamo Lidera Nove Andriju Mandića da li smo i ovo trebali da prihvatimo da smo prihvatili njegov poziv da razgovaramo i budemo dio nove vladajuće većine”, rekao je Omeragić.

Pitao je i obudsmana i “nijemi nevladin sektor” gdje su, a strane ambasade i prijatelje Crne Gore kakva je njihov odnos prema ovoj inicijativi i prema ovakvim herojima.

Odbornik BS u lokalnom parlamentu u Beranama Murat Redžepagić pozvao je sve odbornike da se jasno ograde od ovakve inicijative, kako bi zajedno sa svim građanima Berana, bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost, sačuvali multietnički i multivjerski sklad i tradicionalno dobre odnose

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve