Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Ibrahimović: Vlada previše podsjeća na devedesete godine, ne smijemo je potcijeniti

Ako treba da se uopšte pitaju da li da nađu novog ministra pravde i zamislite – za ljudska i manjinska prava, onda dozvolite da kažem da sam zabrinut, jer sve ovo previše podsjeća na devedesete, rekao je Ibrahimović

Poslanik BS-a Ervin Ibrahimović komentarišući u ”Drugačijoj radio vezi” stav ministra Vladimira Leposavića o Srebrenici, kaže da ga Vlada previše podsjeća na devedesete godine prošlog vijeka. Smatra da je pitanje Srebrenice test za nominalno građanske partije u Vladi i vlasti da se preispitaju je li im tamo mjesto, i podsjeća na inicijativu BS-a nakon parlamentranih izbora za formiranje manjinske Vlade. Najavio je i da će BS, kada procijeni da je za to vrijeme, ponovo predložiti parlamentu Rezoluciju o genocidu o Srebrenici.

”Vidjeli ste šta kažu međunarodni partneri. Ako u ozbiljnim društvima dobijete onako implicitne stavove od Evropskog parlamenta, znamo i što je portparolka (EU Ana Pisonero) rekla, što je rekao Varhelji i ambasade glavnih država, u najmanju ruku bi trebalo Vlada da se upita da li su odgovorni, da li treba da stave na upit svoje djelovanje i povjerenje građana, da li su oni zadovoljni gdje ih vodi Vlada”, rekao je Ibrahimović.

Jučerašnja rekacija Vlade na izjavu ministra Leposavića o Srebrenici je očekivana, smatra Ibrahimović.

”Ne smijemo potcijeniti ovakvu politiku. Ako su se oglušili o poruke međunarodnih institucija, koje su nam i partneri, da se jasno i decidno izjasne da je istina da se desio genocid u Srebrenici, ako treba da se uopšte pitaju da li da nađu novog ministra pravde i zamislite – za ljudska i manjinska prava, onda dozvolite da kažem da sam zabrinut, jer sve ovo previše podsjeća na devedesete”, rekao je Ibrahimović i dodao da se ”i tada vlast koju je vodio Slobodan Milošević inatila sa međunarodnom zajednicom”.

Ibrahimović smatra i da je priča o Srebrenici test za, makar nominalno, građanske stranke u Vladi.

”Zasigurno sam ubijeđen da su ovo signali da se barem preispitaju da li im je mjesto gdje su sada” kazao je Ibrahimović i podsjetio na inicijativu koju je nakon parlamentarnih izbora predložila Bošnjčka stranka o manjinskoj Vladi.

Na pitanje da li će ponovo predložiti parlamentu na usvajanje Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, Ibrahimović je odgovorio potvrdno, dodajući da će prethodno procijenti trenutak za takav potez.

”Procijenićemo da li je aktuelni trenutak dobar za podnošenje rezolucije. Ne treba nam u atmosferi koja može da ugrozi i jedan promil međuetničkih i međuvjerskih odnosa u Crnoj Gori”, rekao je Ibrahimović.

Potvrdio je da BS sa partijama opozicije, izuzev za sada SDP-a, podnijeti odmah parlamentu zahtjev za smjenu ministra Leposavića.

”Nijesam portparol SDP-a ali moram da naglasim da je ta partija uvijek prepoznavala negativne trendove i bila dobar branik nezavisne i čojske Crne Gore. Mislim da je i njima mjesto ovdje i mislim da će i oni biti potpisnici inicijative”, rekao je Ibrahimović.

Poslanik BS-a odbacio je navode da se pričom o genocidu u Srebrenici želi kolektivizirati krivica na čitav srpski narod.

”Molim sve da ne kolektivizuju krivicu. Odgovornost treba ići samo na one koji su bili inspiratori, nalogodavci i izvršioci. Naravno, država i građani Srbije imaju kapaciteta, a oni koji ovdje kažu da su srpski predstavnici moraju sa mnogo više senzibiliteta pričati o svim stratištima i svim stradanjima”, poručio je Ibrahimović.

”Izmjene registra o probivalištima još jedna avantura”

Ibrahimović je kritikovao izmjene registra prebivališta, čime bi značajan broj crnogorskih državljana koji su u inostranstvu, izgubio pravo glasa.

”Očekujem da to ne dozvoli platforma ‘Crno na bijelo’, da i Demokrate, SNP i svi koji vole ovu zemlju to ne dozvole. Moramo slati poruke spajanja, ne samo prema svojim državljanima, nego i prema susjednim zemljama. Ova poruka nije takva i ako se svi zalažemo za građanske vrijednosti, moramo jasno poručiti ‘ne’! Čuli smo što je Evropa rekla za tužilačke zakone, vjerujem da je i ovo još jedna avantura nove vlasti”, ocijenio je Ibrahimović.

Kongres BS-a u drugoj polivini maja

Ibrahimović je najavio da će se na narednom Kongresu, koji je planiran za drugu polovinu maja, birati nasljednik pokojnog Rafeta Husovića na čelu Bošnjačke stranke.

”Smrću Rafeta Husovića Crna Gora je izgubila pravog sina, a reći ću i da je, u ovim našim okrivirma, Crna Gora imala jednog Mahatmu Gandija ili Nelsona Mandelu. Ostavio nam je dorbu stranku i dobre poruke, posebno poruku jedinstva. Mislim da ćemo mu se najbolje odužiti ako sačuvamo to jedinstvo i stranke i ako čuvamo jedinstvo građana Crne Gore, jedinstvo za najbolje vrijednosti”, poručio je Ibrahimović.

IzvorAntenaM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve