Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Ibrahimović: Svaka članica EU da pokaže da evropska perspektiva za zemlje Zapadnog Balkana nije na dugom štapu

Tilman Kuban, poslanik CDU u Parlamentu SR Njemačke, istakao je da je u Njemačkoj i u cijeloj EU primjetna promjena kada je u pitanju stav o pristupu država Zapadnog Balkana EU kao i da Njemačka sve snažnije podržava i promoviše princip regate

Evropska perspektiva zemalja Zapadnog Balkana, posebno Crne Gore koja je u tom procesu najdalje stigla, mora biti jasnija i na EU i svakoj članici je da pojedinačno pokažu da evropska perspektiva za zemlje Zapadnog Balkana nije na dugom štapu jer bi to moglo snažno prisutni europtimizam pretvoriti u euroskepticizam, što bi bilo loše za budućnost Crne Gore, kazao je potpredsjednik Vlade za regionalni razvoj i ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović koji je danas primio delegaciju Parlamenta Njemačke (Bundestag), pokrajinskog Parlamenta Donje Saksonije i fondacije „Konrad Adenauer“, na čelu sa poslanikom CDU u Bundestagu Tilmanom Kubanom.

Gosti su se interesovali o aktuelnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori, aktuelnim infrastrukturnim projektima u oblasti saobraćaja, planovima za gradnju novih obnovljivih izvora energije i biznis ambijentu u Crnoj Gori.

“Vjerujem da nam je u trenutku kada bi geopolitičke okolnosti mogle ubrzati naš evropski put potrebno mnogo više mudrosti i napora da fokus Vladine politike bude na pristupanju EU i ekonomskom razvoju Crne Gore. Evropska perspektiva zemalja Zapadnog Balkana, posebno Crne Gore koja je u tom procesu najdalje stigla, mora biti jasnija i na EU i svakoj članici pojedinačno je da pokažu da evropska perspektiva za Zemlje Zapadnog Balkana nije na dugom štapu jer bi to moglo snažno prisutni europtimizam pretvoriti u euroskepticizam, što bi bilo loše za budućnost Crne Gore, Zapadnog Balkana i EU”, kazao je Ibrahimović.

Tilman Kuban, poslanik CDU u Parlamentu SR Njemačke, istakao je da je u Njemačkoj i u cijeloj EU primjetna promjena kada je u pitanju stav o pristupu država Zapadnog Balkana EU kao i da Njemačka sve snažnije podržava i promoviše princip regate.

“Države koje ispune uslove za ulazak u EU, među kojima je Crna Gora favorit, ne bi smjele da čekaju i trpe posljedice zbog sporog sprovođenja reformi i usaglašavanja politika nekih drugih država. Princip mora biti jasan, onaj ko ispuni uslove, postaje član EU”, istakao je Tilman i zahvalio se Crnoj Gori na nedvosmislenom i jasnom stavu po pitanju agresije Rusije na Ukrajinu, istakavši da zemlje koje žele da budu dio EU moraju slijediti zajedničku politiku EU.

Ervin Ibrahimović upoznao je članove delegacije sa aktuelnim infrastrukturnim projektima, potencijalima za ulaganje i investiranje posebno u oblasti infrastrukture i obnovljivih izvora energije i pozvao goste da se snažnije založe da se njemački investitori upoznaju sa potencijalima Crne Gore i pojačaju prisustvo u Crnoj Gori, upoznavši ih sa podsticajima i olakšicama kojim država podstiče ulaganja u nerazvijena područja.

Zaključeno je da je saradnja dvije države dobra, čemu pored diplomatskih predstavništava snažnu podršku daje i fondacija „Konrad Adenauer“ čiji je direktor predstavništva Norbert Beckmann Dierkes prisustvovao sastanku, kao i da je saradnja CDU i Bošnjačke stranke, kao članica EPP, veoma dobra i da ta saradnja ima snažan potencijal za unapredjenje saradnje dvije države.

Dogovoreno je da se vrlo brzo organizuje sastanak sličnog formata kako bi se konkretnije razgovaralo o političkoj situaciji u Crnoj Gori evropskoj perspektivi Crne Gore i zemalja Zapadnog Balkana i konkretnim projektima koji bi mogli privući investitore iz SR Njemačke, sa fokusom na nerazvijena područja.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve