Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Ibrahimović čestitao Dan Bošnjaka Crne Gore: Na popisu da potvrdimo svoj nacionalni, vjerski i nacionalni identitet

''Svim Bošnjacima u Crnoj Gori srećan Dan Bošnjaka u Crnoj Gori uz podsjećanje: Nacionalnost – BOŠNJAK: Vjera – ISLAM: Jezik – BOSANSKI''

Svim Bošnjacima u Crnoj Gori čestitam 22. mart, Dan Bošnjaka u Crnoj Gori, uz podsjećanje na 22. mart 2003. godine, kao jedan od najznačajnijih datuma novije istorije Bošnjaka u Crnoj Gori i prekretnicu na putu sazrijevanja nacionalne i političke svijesti, poručio je šredsjednik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović. 

On podsjeća da je, tog dana u Podgorici, na okruglom stolu na temu “Muslimani – Bošnjaci, kako vam je ime?” od strane učesnika donešena Deklaracija o vraćanju nacionalnog imena Bošnjak.

“Time su stvorene pretpostavke da se ispravi istorijska nepravda učinjena bošnjačkom narodu oduzimanjem prava na javno korišćenje svog nacionalnog imena za koje se veže viševjekovna slavna istorija, kultura i tradicija na ovim prostorima, ali i pretpostavke za definisanje Bošnjaka u Crnoj Gori kao politički suverenog naroda zrele nacionalne svijesti sa snagom i kapacitetom da institucinalno i na svaki drugi način radi na očuvanju i afirmaciji svoje nacionalne posebnosti, kulturno – istorijskog nasljeđa i nacionalnih, političkih i svih drugih prava”, kazao je Ibrahimović.

Važno je, ističe, na današnji dan istaći i da je reafirmacija nacionalnog imena, a time i nacionalne istorije, kulture i tradicije, u Crnoj Gori još nedovršen proces opterećen nasljeđem dugogodišnjeg negiranja stvarnog nacionalnog imena i dodjeljivanja “prikladnog”, negiranjem i nepoznavanjem nacionalne istorije, te stalnom težnjom ka asimilaciji Bošnjaka.

“S tim u vezi, podsjećam da je pred nama popis stanovništva na kojem moramo biti dostojni naših predaka, ali i na stepenu nacionalne svijesti na kojem su bili potpisnici Deklaracije od 22. marta 2003. godine i potvrditi da smo postojan i sazrio narod svjestan svog nacionalnog, vjerskog i jezičkog identiteta. jednom, svim Bošnjacima u Crnoj Gori srećan Dan Bošnjaka u Crnoj Gori uz podsjećanje: Nacionalnost – BOŠNJAK; Vjera – ISLAM; Jezik – BOSANSKI”, zaključio je Ibrahimović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve