Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

I Crna Gora traži od Rusije da oslobodi Navaljnog

Zemlje potpisnice su zabrinute i zbog velikog broja proizvoljnih hapšenja demonstranata koji su izrazili podršku Navaljnom u mnogim ruskim gradovima

Crna Gora je potpisnica zajedničke izjave Savjeta za ljudska prava kojom se poziva Ruska Federacija na trenutno i bezuslovno puštanje Alekseja Navaljnog i svih osoba nezakonito ili samovoljno lišenih slobode. U izjavi, koju je potpisalo još 45 zemalja izražava se zabrinutost zbog pogoršanja stanja ljudskih prava i osnovnih sloboda u Ruskoj Federaciji

– Hapšenje Navaljnog i naknadno izricanje kazne zasnivalo se na prethodnoj presudi koju je Evropski sud za ljudska prava proglasio proizvoljnom i očigledno nerazumnom. To se dogodilo u kontekstu pokušaja da se otruje ovaj ruski državljanin, a da taj događaj još uvijek nije pravilno istražen ivjerodostojno objašnjen. Štaviše, 16. februara 2021. godine Evropski sud za ljudska prava donio je privremenu mjeru sa trenutnim dejstvom, tražeći od ruske vlade da pusti g. Navaljnog. Sud je uzeo u obzir prirodu i obim rizika za njegov život, što se vidi u svjetlu ukupnih okolnosti. Ovi postupci ruskih vlasti, uključujući i pravosuđe, neprihvatljivi su i politički motivisani. Oni su u suprotnosti sa međunarodnim obavezama Rusije o ljudskim pravima, uključujući pravo na slobodu i bezbjednost ličnosti i pravo na pravično suđenje, proglašeno u brojnim instrumentima međunarodnog prava o ljudskim pravima – uključujući Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima i Evropsku konvenciju ljudskih prava, čija je potpisnica Ruska Federacija – kaže se u izjavi.

Zemlje potpisnice su zabrinute i zbog velikog broja proizvoljnih hapšenja demonstranata koji su izrazili podršku Navaljnom u mnogim ruskim gradovima.

– Sveukupni razvoj događaja u vezi sa hapšenjem, zatvorom i ugnjetavanje njegovih saveznika i pristalica opipljiv su dokaz smanjenja djelovanja civilnog društva u Ruskoj Federaciji, uključujući branitelje ljudskih prava i nezavisne predstavnike medija. Najoštrije osuđujemo ove akcije koje koriste državna oruđa za napad na nezavisne medije i civilno društvo i za utišavanje glasova protivnika.

Izražavamo posebnu zabrinutost u vezi sa nedavnim zakonodavnim izmjenama i ustavnim promjenama koje dodatno ograničavaju prava i slobode.

Pozivamo ruske vlasti da poštuju svoje obaveze prema međunarodnom zakonu o ljudskim pravima, jer članovi izabrani u Savjet moraju poštovati najviše standarde u promociji i zaštiti ljudskih prava – stoji u izjavi koja je potpisana u okviru 46. sjednice Savjeta za ljudska prava. Na spisku država potpisnica nalaze se i Sjeverna Makedonija, Albanija, Hrvatska, Francuska, Njemačka, Velika Britanija i SAD.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Gordan
14.03.2021-11:20 11:20

Daće Ameri vakcime.