Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

I bez Fronta se može, ali je dijalog sve dalji

"Odbor i bez DF-a može da donosi odluke, na plenumu se može doći do dvotrećinske većine, pa je ovom odlukom samo SDPu data jaka pregovaračka pozicija”, kaže izvršni direktor Građanske alijanse Boris Raonić.

Demokratski front napustiće Odbor za sveobuhvatnu izbornu reformu, a članovi Strahinja Bulajić, Branka Bošnjak i Predrag Bulatović podnijeće Skupštini ostavku na članstvo u tom tijelu, odlučio je taj politički savez.

Kako su naveli, donoseći tu odluku, DF se vodio činjenicom da DPS do sada nije željela dijalog i da se loši izborni zakoni suštinski mijenjaju kroz ovaj Odbor.

“Potvrda za to je potrošenih deset mjeseci bez dijaloga i paralelno sa tim rad u okviru parlamentarne većine uz saradnju NVO i predstavnika akademske zajednice, a koji su definisali jednostrana rješenja”, navodi se u saopštenju Demokratskog fronta.

Izvršni direktor Građanske alijanse Boris Raonić kaže za Dnevne novine da ga je odluka DF-a razočarala jer je pokazala da je dijalog još uvijek nedostižni cilj za naše društvo.

“U ovom trenutku, mislim da je bilo moguće doći do kompromisa svih političkih aktera, bez obzira na radikalne pozicije koje su zauzete. Nadam se da će DF promijeniti odluku, jer je Odbor upravo njihov interes. Smatram da je EU morala, osim linije DPS – Demokrate, uložiti malo veći trud i komunicarti sa ostalim akterima. U svakom slučaju, Odbor i bez DF-a može da donosi odluke, na plenumu se može doći do dvotrećinske većine, pa je ovom odlukom samo SDPu data jaka pregovaračka pozicija”, kaže Raonić.

U Frontu kao poseban razlog za napuštanje Odbora naglašavaju presudu Osnovnog suda, kojom je određena krivična kazna zatvora liderima i funkcionerima DF-a za verbalni incident u Skupštini, koji se desio nakon sjednice koja je održana 15. februara 2017. godine.

“Na toj sjednici je parlamentarna većina donijela neustavnu i nezakonitu odluku da se odredi pritvor Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću. Ovaj incident nije ni prekršaj, ali je tretiran kao krivično djelo po zahtjevu poslanika DPS-a i vođen je krivični proces koji ima sve elemente progona DF-a i političkog procesa”, kaže se u saopštenju DF-a.

Oni su dodali da je u Predsjedništvu DF-a jednoglasna ocjena da u okviru tog privremenog radnog tijela Skupštine ne treba voditi dijalog sa DPS-om.

“Nakon odluka Odbora gdje sve ključne podgrupe koordiniraju članovi DPS-a ili njihovi partneri i kroz koje odluke je poslata poruka DF-u da za njega nema mjesta, osim tamo gdje je sve već DPS odlučio, dodatni je razlog da se napusti trajno Odbor”, saopštili su iz DF-a.

Kako su rekli, DF napuštajući trajno Odbor konstatuje da na taj način označava da to tijelo nema kredibilitet da usvoji rješenja koja bi prevazišla krizu.

“Takođe, ne želimo da DPS-u dajemo naš legitimitet”, poručili su iz DF-a.

Oni su naveli da će DF svoja rješenja koja garantuju slobodne, fer i ravnopravne izbore predstavljati javnosti.

“Najavili smo novi moderni način glasanja, koji će spriječiti duplo glasanje, što je do sada predstavljalo značajan rezervoar za izbornu krađu, rješenja vezana za eliminisanje više od 120.000 viška birača u biračkom spisku, kao i druga konstruktivna i važna rješenja”, saopštili su iz ovog političkog saveza.

Predstavljajući ustavne dopune i izmjene, DF se založio za najširi dijalog za prevazilaženje krize.

“Napuštajući Odbor mi ostajemo privrženi širokom dijalogu i traženju rješenja”, zaključili su iz DF-a.

Iz Ujedinjene Crne Gore pozdravili su odluku DF da trajno napusti Odbor za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva. Oni su pozvali i ostale kolege iz opozicije da napuste Odbor, a da onda zajednički naprave pritisak na DPS.

“Kao što smo nebrojeno puta do sada ponavljali – izbore ne može pripremiti nikakav skupštinski odbor, nego je to moguće samo kroz tehničku vladu, u kojoj bi svi participirali i u koju bi stranke delegirale lidere da preuzmu odgovornost”, istakli su iz Ujedinjene.

Damjanović: Očigledne su posljedice dila Demokrata i DPS-a

Nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović, oko kojeg se takođe vodila polemika jer nije postao član Odbora, kaže za Dnevne novine da ga odluka Demokratskog fronta ne iznenađuje.

“Očekivao sam da kolege iz DF-a urade ono što su i najavili na prethodne dvije sjednice, da će zbog kršenja odluke o obrazovanju Odbora i načina kako je iza leđa opozicije sklopljen dil između DPS-a i Demokrata napustiti Odbor. Nijesam iznenađen, a sada će javnost da vidi šta su posljedice neprincipijelnog saveza, koji je dezavuisao iole ozbiljan rad na reformi izbornog zakonodavstva”, kaže Damjanović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve