Hrvatska je prijatelj Crne Gore u NATO i zagovornik njene evropske ideje, a Hrvatska zajednica u Crnoj Gori dok njeguje i čuva svoj hrvatski identitet ostaje lojalna državi Crnoj Gori, kazao je ministar vanjskih i evropskih poslova te zemlje Gordan Grlić Radman tokom današnjeg susreta sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem.

Grlić Radman i Đukanović

Kako je saopšteno iz kabineta predsjednika, Đukanović je kazao da je zadovoljan posjetom hrvatskog šefa diplomatije, koja je nastavak kontinuiranog dijaloga dvije zemlje i intenzivne pažnje Hrvatske, koja predsjedava EU, regionu Zapadnog Balkana.

Zahvalio je na posvećenosti Hrvatske njegovoj evropskoj perspektivi i pozdravio dobre učinke predsjedavanja u izuzetno teškim uslovima pandemije, naglašavajući da je hrvatsko zalaganje za region bilo ne samo u duhu dokazanog dobrosusjedstva i prijateljstva, već i u interesu EU.

“Nema mira, stabilnosti i napretka regiona bez integracije u Evropsku uniju. Crna Gora ima nepokolebljivu viziju da odigra ulogu dobrog primjera i bude promoter evropskih vrijednosti u regionu, uz još veću odlučnost i posvećenost reformama”, naglasio je.

Predsjednik je rekao da je zadovoljan odnosima dvije zemlje, koji su uzorni, bez problema i sa punom otvorenošću i razumijevanjem u davanju odgovora na sva pitanja od obostranog interesa.

“Saradnja Crne Gore i Hrvatske na svakom planu doprinos je stabilnosti i boljoj budućnosti regiona koji dijelimo”, dodao je Đukanović, uz posebno isticanje izuzetno dobre saradnje i doprinosa Hrvatske nacionalne zajednice uzornoj multietničkoj harmoniji u Crnoj Gori.

Zahvalio je i za podršku Hrvatske i u izazovnim uslovima borbe sa korona virusom i istakao važnost da Evropska unija kroz najavljeni ekonomsko-investicioni plan obezbijedi podršku koja je kapitalno važna za oporavak od teških posljedica pandemije, i doprinese infrastrukturnom približavanju regiona i Evrope.

Grlić Radman je, pak, prenio pozdrave predsjednika Vlade Hrvatske Andreja Plenkovića Đukanoviću i kazao da je posjeta Crnoj Gori, kao prva posjeta hrvatskih zvaničnika izvan zemlje nakon korone, ne samo simbolička, već poruka snažne podrške Crnoj Gori i njenoj evropskoj perspektivi.

“Svaka zemlja mora pokazati da zaslužuje epitet stabilizatora ako želi put u Evropsku uniju, a Crna Gora je dokazala da je na tom putu”, rekao je.

Sagovornici su potvrdili važnost daljeg snaženja zajedništva i bliskosti dvije zemlje i naroda, uključujući i kroz zajedničko istorijsko nasljeđe koje dijele i koje tome može jako doprinositi.

“Obostrano je naglašen i značaj Crnogorske zajednice u Hrvatskoj za razvoj prijateljskih dobrosusjedskih odnosa, kao i doprinos ambasada dvije zemlje u tom pravcu”, zaključuje se u saopštenju.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve